Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов опит за избор на председател на НС, ДПС предложиха кандидатурата на Йордан Цонев

Мустафа Карадайъ разговаря с Десислава Атанасова в НС - 19 октомври 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Новоучреденото 48 Народното събрание е изправено пред безпрецедентна невъзможност да бъде избран председател, което автоматично блокира неговата работа. ГЕРБ и "Продължаваме промяната" взаимно се обвиниха за патовата ситуация.

Вежди Рашидов изрази разочарованието си от ставащото в залата:

"Колеги, ако четири дена аз трябва да седя и да наблюдавам това, което вие тука предлагате, чудя се, за една година дойдохте, откъде дойдохте с толкова омраза. Седнете като хора, вижте тоя народ ще има ли хляб, няма ли да има. Този народ ще се усмихне ли, или няма да го накарате да се усмихне. Тука е място за работа. Моля ви, разберете се като държавни мъже".

По-рано депутатите стартираха нова процедура по избор на председател на 48-я парламент, след като при двете предишни гласувания не излъчиха ръководство на парламента. Отново бяха заявени номинациите на Росен Желязков, издигнат от политическата сила победител ГЕРБ-СДС, на Никола Минчев, предложен от "Продължаваме промяната", Петър Петров - кандидат на "Възраждане", и Кристиан Вигенин - предложението на БСП за председател. От ДПС издигнаха Йордан Цонев за кандидат за председателския пост.

Депутатите излязоха в поредна почивка, преди да пристъпят към втората серия гласувания за избор на председател. 

Президентът Румен Радев коментира лаконично случващото се в Народното събрание и невъзможността на депутатите да излъчат председател на mарламента:
"Мислите ли, че изобщо подлежи на коменатар това, което се случва?".

По-рано Румен Радев изрази очаквания новият парламент да изведе страната от спиралата на политическата нестабилност.
По време на разискванията председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предупреди:

"На път сме да сътворим конституционна криза, да блокира законодателната власт. Съветвам да преосмислите своето поведение и да не продължаваме да рушим не само спадащия рейтинг на НС, ами устоите на държавността. Заявката кой ще бъде управляващ, кой ще бъде опозиция, кой как ще се държи като конструктивни или като анархисти ще бъде изпълнена със съдържание".

Депутатът Асен Василев контрира и припомни, че като опозиция и ГЕРБ не са подкрепили Никола Минчев в предходния парламент:

"Най-нормалното нещо на първата политическа сила е да си осигури мнозинство за избор на председател и мнозинство за формиране на кабинет, за да няма конституционна криза. Това да издигнеш председател с надеждата, че опозицията ще го подкрепи е или наивност, или разчитане на задкулисни уговорки. Ние задкулисни договорки не правим. Ние не си говориме по дивани, сараи и т.н."

Йордан Цонев от ДПС определи случващото се в пленарната зала като абсурд и припомни парламентарната практика да се гласува доверие на най-голямата парламентарна група да излъчи председател и той да бъде подкрепен:

"Никое НС с изключение на предходното не е образувало мнозинство преди да избере председател. Трябва да стартира тази институция. В това няма нищо тясно политическо, има държавническо, защото никой от конституционалистите, от тези, които са го предвидили не е предполагал, че българският парламент ще стигне дотам да се самоблокира като конституция".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви пред БНР, че показателно за наличието на мнозинство около ГЕРБ ще бъде поведението на депутатите от "Възраждане" и "Български възход":

"Ние казахме кои са конструктивните политики, по които заставаме зад тях, а иначе сме в опозиция. Всъщност, няма как да подкрепим кандидат, в който вярваме, че е част от стария модел в годините на прехода с целите корупционни схеми, които са се въртяли няма как да стане.

Това, което бихме направили е, бихме отстоявали, гласувайки за Никола Минчев, той е много добър кандидат, и бихме работили, когато трябва, в смисъл нас не ни е страх от работа, политиките са важни. Но, другото, което казах, което ще е много важно да се види е дали случайно "Възраждане" или "Български възход" ще излязат от залата, защото това би било или не гласуват, защото това било дефиницията на златен пръст отново, така че това ще е също интересно да видим какво ще бъде реалното поведение и никой да не замаскира поведението си по някакъв вид реторика".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43