Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петьо Цеков: Управлението трябва да остане в парламента, а не да се изнася към президента

Предлагайки ротация на председателите в НС, ДБ прави колаборация с ГЕРБ

Петьо Цеков
Снимка: Личен архив

Невъзможността за избор на председател на Народното събрание е израз на политическа немощ. Това заяви пред БНР журналистът Петьо Цеков, който е заместник главен редактор на вестник „Сега“.

„Чух всякакви тези, говорещи много за качеството на българския парламент в момента“.

Формулата на ДПС в последните 25 години е да участват навсякъде, където могат, такава е и на ГЕРБ, обясни той желанието на двете партии да влязат във всевъзможни преговори.

„ГЕРБ стана диалогична партия през последните месеци, когато всички я приемаха за някаква чумава структура, до която не трябва да се докосват.  Работата на първата политическа сила е да търси консенсус около фигурата, която предлага, а не събиране по кьошетата и пазарлъци“

Петьо Цеков е на мнение е, че „Продължаваме промяната“ не бива да бъдат упреквани за своята позиция.

„Невъзможно е да бъде обвиняван някой, че има кандидат за председател на парламента и е против другата кандидатура. Все още няма пробив, въпреки решението на партията да оттегли своя кандидат“.

Има решения, които са използвани многократно в парламентарната практика, посочи той и изброи възможните пътища за разрешаване на патовата ситуация.

Може да се снижи рязко кворума. Възможно е да няма опция „въздържал се“ при гласуването за председател на парламента. Тайно гласуване също не е изключено. Мисля, че въпросът ще се реши още днес“.

ГЕРБ готови да оттеглят кандидата си за шеф на НС Росен Желязков

Председателят на парламента е необходим, защото той свиква заседанията и предлага дневния ред, обясни журналистът.

„Народното събрание може да се влачи на своето първо заседание още пет дена. Възможно е да се  спре часовника, но парламентът няма да бъде жив“.

Председателят на парламента трябва да бъде диалогичен, да е специалист и да познава парламентарната практика, посочи той необходимите качества за този пост.

„Сигурно има много хора там, които са на ти с парламентаризма, но в момента има значение само политическото противопоставяне и липсата на диалог. През последната година и половина държавата през повечето време не се ръководи от парламента. Намираме се в извънпарламентарна демокрация, въпреки че сме парламентарна република. Ръководим се от правителство, което не е парламентарно“.

Политологът Марая Цветкова за избора на председател на НС: Насилствен аборт на демокрацията

Петьо Цеков смята, че предложението на ДБ да има ротационен председател е логично, но не е много чисто.

„ГЕРБ и ДПС са майстори на политически пазарлък. ДБ очевидно се опитва да влезе в този тон, предлагайки ротационен принцип“.

Избирането на председател няма да гарантира стабилността на НС и някакъв консенсус за правителство, но ще отпуши процедурата по следващите избори, смята той.

„Трябва да се изберат заместник – председатели и шефове на комисии. Така, поне известно време, докато тече въртележката за избор на правителство, ще имаме действащ парламент, който може да гласува бюджет или други закони“.

Орлин Колев: Възможно е да се изработят адекватни временни правила за избор на председател на НС

Журналистът е на мнение, че няма искрено желание да се прави правителство.

„Нито ГЕРБ и ДПС, нито десният лагер има такова. Конституцията дава възможност на „Продължаваме промяната“ и на ДБ, ако имаха желание да правят правителство, да се съберат в обща парламентарна група, да вземат проучвателен мандат и да действат. Те не го направиха нито преди, нито след изборите. Очевидно имат и различни гледни точки как и дали да се преговаря с ГЕРБ. ДБ, призовавайки за ротация на председателите, прави някаква колаборация с ГЕРБ“.

Моята теория е, че е сгрешен конституционния подход към този проблем, обясни той.

„В повечето страни по света няма служебни правителства. Падналото в англосаксонските страни продължава да изпълнява функциите си до избора на ново. В останалите има договаряне вътре в парламента как да продължи управлението. Така не се изнася управлението към фигурата на президента или на някой друг. Тази грешка избива и се забелязва много през последната година и половина у нас. В момента обаче не може да има конституционна поправка. Затова ще опрем до безпринципни коалиции и златни пръсти“.

Цялото интервю на Спас Крайнин с Петьо Цеков може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В НС обсъждат 4 законопроекта за промени в Закона за закрила на детето

В програмата за последния работен ден на депутатите преди началото на изборната кампания са дебати по първото четене на четири законопроекта за промени в Закона за закрила на детето.  Очаква се и обсъждане на президентското вето върху Закона за адвокатурата, свързано с така наречения особен представител.

публикувано на 26.09.24 в 07:29

Партиите и коалициите могат да направят последни промени в кандидатските листи

До днес партиите и коалициите могат да правят промени в кандидатските листи, съгласно сроковете в хронограмата на Централната избирателна комисия, припомня БТА. При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат, партията или коалицията, която го е предложила, може да предложи за регистриране друг..

публикувано на 26.09.24 в 07:27
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан, 23 септември 2024 г.

САЩ, ЕС, Великобритания и други зоват за незабавно временно примирие в Ливан

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и други страни призоваха за незабавно временно примирие в Ливан на фона на задълбочаващия се конфликт между Израел и шиитската организация "Хизбула". Подготвеното от Съединените щати и Франция предложение, подкрепено от коалиция от съюзници, предвижда незабавно прекратяване на сраженията в..

публикувано на 26.09.24 в 07:24
Иван Кондов

Кондов участва в среща на Г-20

В рамките на общия дебат на общото събрание на ООН министърът на външните работи Иван Кондов участва в среща на Г-20, организирана от настоящото бразилско председателство на формата.  В изказването си Кондов подчерта, че поддържането на правилата, от които зависи международният ред е една от ключовите задачи, а форуми като Г-20 имат важен принос в това..

публикувано на 26.09.24 в 07:21

Враца отново е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град. Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на четенето, в който ще участват библиотекари и учители. Ще има и работилница по калиграфия. Фестивалът..

публикувано на 26.09.24 в 06:45

"Открий своя спорт" в Плевен

Масова спортна проява за деца и родители под надслов "Открий своя спорт" предстои в Плевен.  В нея ще се включат 30 спортни клуба от 18 вида спорт - баскетбол, карате, бокс, борба, шахмат, футбол, волейбол, плуване, лека атлетика, спортна акробатика, тенис на корт и други.  От 18.00 часа в Градската градина всички желаещи могат да участват в..

публикувано на 26.09.24 в 06:41

Планова техническа профилактика на предаватели

На 26 септември от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ГАБРОВО 4 на честота  103.2  MHz и  КАРНОБАТ 4 на честота 95 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 26.09.24 в 06:00