Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Белият дом и Кремъл със сигурност подържат комуникацията отворена"

Рафаел Лос: Киев се притеснява, че в Херсон ще се повтори сценарият от Мариопул

"Не бива да сме наивни и да смятаме, че Русия е победена"

Районът на Херсон, ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Исторически ден нарече украинският президент Володимир Зеленски руското изтегляне от Херсон. Вашингтон също определи развоя на събитията като "изключително победа" за Украйна.

"За руския президент Владимир Путин е много трудно да преглътне изтеглянето от един зареден с толкова много символи окупиран град като Херсон, още повече след като руснаците бяха унижени при Харков."

Това гласи оценката на Рафаел Лос, експерт по сигурност и отбрана на Европейския съвет за външна политика в Берлин. Според него основната краткосрочна цел на Киев е да освободи колкото се може повече окупирани територии преди настъпването на зимата.

"Удържането на украинските позиции в Херсон ще изисква много сили. А както става ясно от реакциите от руска страна, те още преди седмици бяха разбрали, че няма да могат дълго да се противопоставят на украинските удари по руската логистика и ключови позиции.

Така например Русия изтегли още преди време добре обучените войници и ги замести с мобилизирани и не особено добре въоръжени момчета. Командването беше преместено в посока Крим."

И този път ли руснаците панически напускат Херсон, както пролетта се оттеглиха от Харков, или изтеглянето им е планирано?

"Не бих твърдял със сигурност, че изтеглянето върви по план. Това сочат някои данни от Херсонска област. Руснаците зарязват техника, която очевидно не могат да пренесат през разрушените мостове на Днепър. Знаем, че украинците бяха обкръжили села, които бяха под контрола на руските сили. Изтеглянето оттам вероятно не е било планирано в детайли."

Джейк Съливан, съветникът по националната сигурност на американския президент, призна, че води разговори със секретаря на руския съвет за сигурност Николай Патрушев. Споделяте ли предположенията, че Белият дом и Кремъл са постигнали някаква договорка, която включва руското изтегляне от Херсон, за да се приближат двете страни ако не до мирни преговори, то поне до примирие?

"Белият дом и Кремъл със сигурност подържат комуникацията отворена. Запознат съм с тези предположения в медиите, но се съмнявам, че Вашингтон и Москва се договарят за Украйна през главата на правителството в Киев. Трябва да се знае, че руските и украинските генерали също подържат работна комуникация, ако мога така да се изразя.

Украинците очакват, че след изтеглянето на източния бряг на Днепър руските сили ще открият артилерийски огън срещу Херсон, който е разположен на западния бряг на реката. Киев се притеснява, че ще се повтори сценарият от Мариопул."

Киев, 11 ноември  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Защо Русия прибягна до иранските дронове? И свършиха ли и те - Николай Патрушев, секретарят на руския съвет за сигурност, тази седмица пристигна в Техеран.

"Тактиката на руснаците не се е променила. Още при Мариупол те целенасочено унищожаваха цивилна инфраструктура, само че там използваха артилерията. Доставките на западно въоръжение за Украйна промениха съотношението на силите - ракетните установки от Америка, Германия и Франция на практика обезвредиха руските крилати ракети - руснаците не могат да използват ракетите си за терористичните нападения над цивилната инфраструктура.

В същото време става ясно, че най-модерните руски балистични ракети очевидно са на привършване. Това накара Русия да преговаря с Иран за запълване на липсите. Тактиката обаче остава непроменена - унищожаване на жилищни сгради, на електроцентрали и други обекти на енергийната инфраструктура. Променена е единствено интензивността, защото наближава зимата. Украинците - оставени на тъмно и студено - трябва да тръгнат на Запад и да залеят Западна Европа, която да се изпокара по болезнената бежанска тема.

Ако разрушенията накарат хилядите украинци, които в момента са вътрешни мигранти в Украйна, да потърсят убежище в Западна Европа, ще се превърнат в инструмент за натиск в ръцете на Путин срещу западните общества. Да не забравяме, че Путин използва и други способи за да упражни натиск - доказаха го разрушенията на инфраструктура в ЕС. Това допълнително вдига цената, която Западът плаща заради войната. Саботажът на газопровода "Северен поток" беше просто демонстрация, какво може Русия."

Каква цел преследва Путин с този терор над цивилното население на Украйна?

"Путин се надява не толкова, че украинците ще излязат по улиците да протестират срещу Зеленски, а че германците ще излязат по улиците на Берлин да протестират срещу канцлера Шолц, или че французите ще протестират срещу президента Макрон. Че кадрите с разрушенията в Украйна ще накарат западните общества да призоват правителствата си да преустановят военната помощ за Украйна и да упражнят натиск върху Киев да се съгласи на преговори."

А как оценявате опасността за други бивши съветски републики, като Грузия и Молдова, да ги сполети съдбата на Украйна?

"Тази опасност не е отминала напълно, но със сигурност рискът в първата фаза на войната беше значително по-голям, защото Русия бележеше успехи на бойното поле. Тогава Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия бяха сериозно застрашени от руския империализъм. Но представянето на руската армия в момента значително намали опасността за Грузия и Молдова. Най-модерните, най-подготвените и най-опитните руски части търпят провал в Украйна.

В същото време не бива да сме наивни и да смятаме, че Русия е победена. Напротив, рано или късно Русия ще възстанови способностите си. Стратегията на Путин не се е променила - руският империализъм продължава да е основната мотивация за Кремъл.

Макар опасността за Молдова и Грузия в момента да е малка, това не означава, че в обозримо бъдеще няма отново да нарасне. Затова мисля, че НАТО и ЕС трябва да помислят не само за укрепването на сигурността на страните членки, а и за държавите в периферията на Алианса, което включва и тясно военно сътрудничество с тях. Това би била от една страна превантивна стъпка, а от друга - своеобразна подготовка за тяхното членство в НАТО."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с болницата "Мама и Аз"

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с болницата "Мама и Аз" за предприемане на действия по компетентност. До двете институции премиерът изпраща наличните в Министерския съвет документи по казуса. Приложен е и доклад от министъра на здравеопазването, изготвен по искане на..

публикувано на 07.05.24 в 19:00

Гешев ще води листата на коалиция "Граждански блок" в 25 МИР София.

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще води листата на коалиция "Граждански блок" в 25 МИР София. На пресконференция днес той покани лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който също е начело в този район, на предизборен дебат. Гешев каза още, че една от идеите на неговата формация е да бъде създадено Министерство на демографията.

публикувано на 07.05.24 в 18:52

Служители в администрацията на област София протестираха за по-високи заплати пред МС

Служители в администрацията на област София протестираха пред Министерския съвет за по-високи заплати. Пред „Хоризонт“ една от служителките и председател на стачния комитет Латинка Симова обяви, че от днес са в ефективна стачка с искания за увеличение на възнагражденията: "Ние сме в ефективна стачка от днес до постигане на нашите искания. Ще..

публикувано на 07.05.24 в 18:38
Държавен фонд

ДФЗ с нов шеф

Ива Иванова е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Назначението е по предложение на служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Иванова работи във фонда през последните 14 години. Тя е магистър по "Право на Европейския съюз" от Софийски университет "Св. Климент Охридски".  Управителният съвет на Държавен фонд..

публикувано на 07.05.24 в 18:32
Ракетна установка

В Беларус започна проверка на силите и средствата, способни да използват тактически ядрени оръжия

В най-близкия съюзник на Русия - Беларус, започна внезапна проверка на силите и средствата, способни да носят тактически ядрени оръжия. Това обяви в ефира на държавната телевизия държавният секретар на Съвета за сигурност на страната Александър Волфович: "В проверката ще участват сили и средства, които могат да използват тактически ядрени боеприпаси...

публикувано на 07.05.24 в 18:26

270 са регистрираните кандидати за депутати в 4 МИР - Велико Търново

21 кандидати ще се съревновават за едно депутатско място в 4 МИР - Велико Търново, който ще изпрати в 50-ия парламент 8 народни представители. На сегашните избори 2 в 1 кандидатите за народни представители са с 25 по-малко от последния парламентарен вот от април 2023 година.  По предварителните списъци борят на избирателите във Великотърновско..

публикувано на 07.05.24 в 18:25
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Осуетен е заговор за отвличане и убийство на Володимир Зеленски

Украинската служба за държавна сигурност съобщи, че е заловила двама агенти на Русия, които са планирали убийството на президента Володимир Зеленски и други висши украински служители като "подарък" за Владимир Путин, докато във вторник той полагаше клетва за новия си президентски мандат в Кремъл, предаде Ройтерс. Двамата мъже са били..

публикувано на 07.05.24 в 18:13