Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Долна Оряховица се обединиха около каузата да бъде изграден паметник на Васил Левски

Снимка: Здравка Маслянкова

Жителите на малкото градче Долна Оряховица в област Велико Търново се обединиха около каузата да имат паметник на Васил Левски. Стотици деца и възрастни се включиха в първата инициатива през тази седмица – благотворителен концерт, и изразиха надеждата си догодина на 18 юли, когато се навършват 186 години от рождението на Апостола на свободата, да отдадат своята почит и да поднесат цветята си на признателност пред новия паметник.

Всички институции в Долна Оряховица се обединиха около идеята за паметник на Васил Левски в града. Той ще бъде изграден изцяло от дарения, а кампанията за набиране на средства започна с благотворителен концерт.

Детската градина, училището, пенсионерският клуб, младежката организация, читалището, кметството, общността застават зад каузата, разказа кметът на Долна Оряховица Йордан Байчев:

„Изпитваме нужда да отдадем почит на Апостола. Малко са безспорните личности в нашата история и може би най-безспорната е Васил Левски. Не подлежи на коментар, че изграждането на паметник на Апостола на свободата е нещо, което обединява. На второ място е това, че израждането на този паметник сплотява нашата общност, а в тези наистина трудни и разкъсващи тъканта на обществото времена сплотяването на общността е изключително важно. Това е и моя лична кауза и кауза на всички хора, които сме се захванали с тази инициатива. И на трето място, защото е важно за нас да оставим на следващото поколение памет, памет за миналото, памет за това, че ние сме прехвърлили моста от Възраждането, от нашия Апостол на свободата към тях в бъдеще, за да го помнят“.
Снимка: Здравка Маслянкова
20 хиляди лева ще са нужни за изработката на бронзовия бюст и постамента, както и за облагородяването на пространството за него в градския парк. Деца и възрастни подкрепят дарителската кампания:

„Левски е пребивал в Долна Оряховица и трябва да се помни от поколенията. Идвал е да прави организация на комитети, да активизира хората да се борят за освобождението на България“.

„В град Долна Оряховица трябва да има паметник на Васил Левски. В момента няма, има само паметна плоча, така че инициативата е много хубава и трябва да се осъществи“.

„Живеем с неговите надежди, той се е борил, дал си е живота“.

„Той заслужава, като него човек друг няма“.

„Тази кауза ни е важна, защото Долна Оряховица е доста широко скроен град и според мен има достатъчно хора, които се вълнуват от всякакви каузи и дори са готови лично да помогнат за изграждането на паметник на Левски“.

„Ние сме съпричастни с абсолютно всичко, което се случва в града“.

„Децата е хубаво да знаят миналото, ако ние не ги научим, няма кой“.

„Аз съм Александра и зная, че Васил Левски е скочил много високо. Васил Левски се е борил за България. Той е бил герой!“
Снимка: Здравка Маслянкова
Благотворителната общоградска инициатива на долнооряховци беше подкрепена и от депутата Людмила Илиева от демократична България - Обединение:

„Поздравявам първо долнооряховския кмет Йордан Байчев за тази инициатива. Да направиш паметник е геройство, защото трябва да мобилизираш усилията на толкова хора, още повече, когато основният източник на средства тук са дарения от жителите на града. Всеки българин трябва да даде своя дан по много начини като възпитаваме децата ни да бъдат патриоти в онзи хубавия смисъл на думата, в който обичаш държавата си, работиш за нея, даваш своето усилие всеки ден тук и сега“.  

Предвижда се паметникът на Васил Левски да е готов и поставен в центъра на Долна Оряховица през юли догодина за рождението на Апостола.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59