Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови протести в Павликени срещу изграждане на завод в село Върбовка

Представители на Гражданско сдружение "Ти решаваш"
Снимка: Здравка Маслянкова

Нови протести започват жителите на община Павликени, за да се противопоставят на изграждане на завод за производство на каменна вата в село Върбовка, където енергията ще се осигурява от изгарянето на над 1300 тона модифицирано гориво от битови отпадъци дневно. Инвестицията за над 420 милиона веро на фирма "Петрургия" на свързания с отпадъците бизнесмен Румен Гайтански с прозвището Вълка. На 24 ноември за втори път ще заседава Експертният екологичен съвет, за да се произнесе върху доклада за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение. Събрани са протестни подписки в четири общини, в които над 20 хиляди граждани се противопоставят на изграждането на завода до кариерата за базалти в село Върбовка.

Фирмата на Румен Гайтански "Петрургия" има 35-годишен концесионен договор за кариерата за базалт в павликенското село Върбовка, считано от март 2013 година. Кариерата и бъдещите производствени мощности за каменна вата са на 1,5 км от селото с 1400 жители. Производствената зона ще обхваща 296 декара. Планира се годишно производство на 112 500 тона каменна вата, а енергията за това ще се осигурява от изгарянето на над 1000 тона модифицирано гориво от битови отпадъци дневно.  

Това е мегазавод с огромно замърсяване, на което се противопоставяме, заявиха от гражданското сдружение "Ти решаваш" една седмица преди отново да заседава Експертният екологичен съвет, който или ще даде зелена светлина за инвестицията, или ще я спре, заяви Димитър Димитров от сдружението: 

"Капацитетът, който е деклариран, е 56 тона на час RDF отпадък, което прави 1344 тона за денонощие. Това са повече от 67 камиона, 20-тонни, за денонощие, само отпадък. Тези инсинератори имат нужда от колосално количество вода за тяхното функциониране. Лятото на 2022 година беше поредното на безводие за жителите на община Павликени“.  

От гражданското сдружение са сериозно притеснени и от функционирането на кариерата, защото ще се стигне до замърсяване на въздуха и водите. Ще бъдат засегнати много населени места, коментира адвокат Христо Дишев: 

„Според инвестиционното намерение най-високата част, т.е. коминът на тази фабрика, е на 48,5 метра. И ако си представите, че 1 метър височина на коминното тяло отговаря на 1 километър радиус, значи град Велико Търново, който се намира на около 35 километра от съоръжението, е един от пряко засегнатите“. 

20 150 подписа срещу изграждането на завода, където ще се горят отпадъци, са събрани в общините Павликени, Сухиндол, Велико Търново, Севлиево и Левски, посочи ветеринарният лекар Ивелин Иванов: 

"Всички тези подписки са внесени в РИОСВ Велико Търново и вярваме, че ще бъдат взети предвидена предстоящия Екологичен експертен свет като не се погазват и уронват правата на хората, които са против инвестиционното намерение“. 

Теренът за завода / Снимка: Ти решаваш

До Регионалната екологична инспекция, Здравната инспекция, Екологичното министерство и до областния управител на Велико Търново са изпратени 8 протестни писма и подписки от бизнеса в Павликени, от над 50 здравни работници, от десетки земеделски производители, животновъди и пчелари, от юристи и артисти. В протестното писмо на медиците от павликенската болница се посочва, че замърсяването ще доведе до увеличаване на заболеваемостта от онкологични, белодробни, алергични и други хронични заболявания.  

В деня на заседанието на експертите отново излизаме на протест, посочиха д-р Анелия Данчева и Грета Александрова от гражданското сдружение „Ти решаваш“: 

"Ще проведем мирен протест пред сградата на РИОСВ, на който искаме да припомним на експертите, които участват в този Екологичен експертен съвет нашето категорично неодобрение на този проект“, посочи д-р Данчева. 

"Нашето голямо желание е да предотвратим случването на това инвестиционно намерение, вместо след години, неясно колко, да влагаме сили и енергия да се справяме с евентуалните щети, ако това въобще е възможно“, заяви Александрова. 

Представител на инвеститора днес не беше открит за коментар. От дружеството говориха само веднъж пред журналисти, през януари тази година, и заявиха, че „няма да има екологични и здравни проблеми с изгарянето на модифицираното гориво от битови отпадъци, които ще са само български“. От тогава е и последната комуникация на гражданите с инвеститора, посочи адвокат Димитър Палов: 

"Петрургия" знае, че местната общност е против въпросното инвестиционно намерение. Ние официална разговори не сме водили, но сме запознали всички компетентни институции с нашето становище“. 

След заседанието на Експертния екологичен съвет идната седмица директорът на Екологичната инспекция има 7-дневен срок да се произнесе. Решението може да се обжалва пред министъра на екологията и пред Административния съд. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23

Без селфита или бавене - или какво да правим, ако намерим таралеж, преждевременно събудил се от зимен сън

Необичайно високите температури през последния месец доведоха до цъфнали цветя и овошки, както и до притеснения за реколтата, ако има рязък спад в показанията на термометрите. Освен да събуди дърветата, отразява ли се топлото време и на животните, които спят зимен сън, и по-специално на таралежите ? Независимо от топлите зими през..

публикувано на 10.03.24 в 11:07