Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"По ръба" с Калина Андролова: Държавата, която руши себе си...

Калина Андролова
Снимка: Ани Петрова

ПП са поели ангажимент за намаляване на въглеродните емисии в нашата енергетика с 40% до края на 2025 г. Експерти изчисляват, че това означава да ликвидираме 75% от въглищните централи в България –  два пъти повече мощност от загубата на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“. В момента България изнася електроенергия за милиарди евро годишно в Югоизточна Европа. 

Въпросът е защо ПП са решили да ликвидират българската енергетика точно в най-сложното време на война и настоящи и задаващи се енергийни кризи?! ЕС има решение да постигне неутрална към климата икономика до 2050 г. Заради кризата с енергията, обаче, Германия, която планираше да спре напълно производството на електроенергия от въглища до 2038 г., и да закрие ядрената си енергетика, промени остро енергийната си стратегия. Германия приведе въглищни централи от резерва, някои от които много мощни. Има намерение и да удължи живота на трите си атомни централи. 

Но Кирил и Асен бързат с ангажимент за намаляване на емисиите до 2025-а. През 2025 година, когато ще закрием нашите мощности, четири блока на АЕЦ „Аккую“ в Турция ще бъдат пуснати в експлоатация. „Аккую“ е собственост на дъщерно дружество на „Росатом“. Ще стане турска собственост, след като се изплати от производството на електроенергия. България ще освободи пазарен дял в Югоизточна Европа за руснаци и турци, и от износител на ток ще се превърне във вносител.

У нас се бърза със закриването на „мариците“, защото ПП имат своя гигантски бизнес план, свързан с възобновяемите източници на енергия. Помните скандалния меморандум за 1 милиард долара с две странни компании Gemcorp и IP3. Направете си труда да разгледате сайтове на тези компании, и ще разберете, че ПП ни предлагат огромна схема, за която си струва да протестират на площада. Те не искат правителство. Те искат избори, като се надяват изборите да ги направят първа политическа сила и да им дадат възможност да придвижват без проблеми своя уникален бизнес пакет за милиарди. Закриване на мините, рекултивация на терена за няколко милиарда от държавата, инвестиция около милиард в слънчеви панели, но за да може този инвеститор да печели повече и инвестицията да се изплати по-бързо, трябва да се изгради и огромно съоръжение за батерии, подпомогнато финансово от ЕС. Батериите ще съхраняват енергията, когато тя е с най-ниска цена, за да може да се продава в часовете с най-висока цена. Вкусно, нали? 

Въртят се едни милиарди като виенско колело из умовете на Кирил и Асен. А това, че унищожаваме цял отрасъл и отстъпваме пазарен дял в износа на електроенергия; това, че изхвърляме на улицата десетки хиляди хора и ги правим безработни точно по време на война; това, че и икономиката на целия Старозагорски регион, който е изключително устойчив и е на второ място по БВП, ще бъде поставена на трупчета в момент на най-голяма несигурност в международните отношения; това, че Европа е възможно да бъде принудена поради енергиен дефицит да отложи амбициозната си програма за въглеродна неутралност – всичко това за Кирил и Асен не е важно, те са брокери на проекти.

Енергийната сигурност на България няма да дойде с батерии за слънчева енергия. И всеки мислещ политик знае това. Енергийната сигурност на България изисква изграждането поне на още един нов блок, например AP 1000 на Westinghouse на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, защото базова енергия се произвежда от вецове, тецове и атомни централи. Вятърът и слънцето не са базова енергия. Закрихме 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“ след изхарчени стотици милиони за модернизиране. За да има основание държавата ни гарантира печалбата на т.нар. „американски централи“, като се задължи да изкупува фиксирани количества електроенергия по фиксирани цени за фиксирано време. Понякога цените се оказваха два пъти над пазарните. Договорите с тези централи изтичат през 2024 и 2026 г. Дано ПП да не докарат нещата дотам, че да трябва да изплащаме и неустойки за нарушаване на договорите, непосредствено преди приключването им.

Хубаво е да се знае, че през 2021 г. изградените въглищни централи в Китай компенсират извеждането на въглищните централи в целия останал свят. В същото време водещите банки и застрахователни компании в САЩ наемат лобисти, които да насърчават бизнесите, зависими от изкопаеми горива. Сред първите пет банки в САЩ: Bank of America е наела лобисти за изкопаеми горива в десет щата; Wells Fargo, четвъртата по активи финансова институция в САЩ, е наела лобисти в девет щата; Citigroup, третата по значение и обем банка в Америка, действа с лобисти в седем щата. Този списък показва, че хиляди компании, които са засегнати от Споразумението за климата, продължават да насърчават употребата на изкопаеми горива. Ние ли, най-бедната държава в ЕС, сме най-пъргавите и най-незачитащите интереса си, че решихме рано-рано да се разделим с ТЕЦ-овете?! 

Полша заяви, че ще разполага с въглищните си централи до 2049 г. България представлява едва 1,5% от въглеродния отпечатък на Европа. Като намалим емисиите си с 40% и фалираме въглищните си централи, Европа ще спечели 0,6% по-малко емисии. Тоест България има основания да се пребори за отлагане на базата на своята незначителност, но тя избързва със закриването. За да може временни обитатели на политиката като ПП, които нямат задръжки, да прокарат своите лобистки решения, които да спрат тока на държавата и в прекия, и в преносния смисъл. В момента протестите за хартиената бюлетина се употребяват от ПП за универсален окоп, за кресливо прикритие за всичките им провали и удари по стабилността на държавата – задлъжняване с високи лихви, закриване на част от енергетиката, спекула с доставките на газа и неграмотно управление на енергийната перспектива, липса на контрол върху инфлацията, употребата на бюджетирането за предизборни цели, ползване на силовия ресурс на държавата за лична разправа (ареста на Борисов), невежи ходове в дипломацията и пр. абсурди, които събирателно разграждат държавата. 

А може би такава е целта – хаотизиране на територията и подготовката й за пълен контрол отвън, защото една слаба, нестабилна национална власт, която зависи от множество различно контролирани играчи, не може да оказва никаква разумна съпротива, когато е поставена под натиск отвън. Тя бива шантажирана през самите политически партньори, колкото по-несъстоятелни, толкова по-удобни за употреба. 

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Гласувайте! Да изберем най-малкото зло, което е най-близо до нашите ценности

Демокрацията  не се самовъзпроизвежда. Тя е неустойчива . Без активно гражданско участие демокрацията е обречена. Това каза пред БНР Димитрина Петрова, правозащитник и основател на Българската общност за либерална демокрация (БОЛД). Според нея " умората и отчуждението на повечето хора е сигурен признак, че не вървим добре ". "Ясно е, че хората са..

публикувано на 28.03.23 в 10:34

Анат Сарагусти за съдебната реформа в Израел: Искат тотален контрол, да отменят разделението на властите

На фона на нестихващи масови демонстрации и стачки, които парализират Израел, с нощи премиерът Бенямин Натаняху направи изявление, в което сравни случващото се в израелското общество с прочутия казус пред цар Соломон за двете майки. Нетаняху предложи всички да загърбят политическите си пристрастия и да не подкопават целостта на обществото, като..

публикувано на 28.03.23 в 07:16

Ивайло Иванов: Руско ядрено оръжие в Беларус е стъпка към асимилирането му като суверенна държава

"Владимир Путин периодично повдига темата за ядреното оръжие, защото няма с какво друго да се похвали пред неговата публика . Настъпателната операция на Русия в Украйна не върви. Бахмут, който чакахме да падне до няколко дни, вече осем месеца не пада. Има огромен психологически удар и върху въоръжените сили на Русия, и върху руското население...

публикувано на 27.03.23 в 18:23

Заболяването псориазис не е заразно

Червени петна по кожата, които сърбят и се лющят – така изглежда заболяването псориазис, което засяга както пълнолетни хора, така и деца. Един от митовете, с които се борят пациенти и дерматолози, е че това е заразно. Именно страхът от заразяване е причина хората с псориазис да бъдат отхвърляни и дискриминирани, разказаха специалисти по време на..

публикувано на 26.03.23 в 11:06
Снимката е илюстративна

Млади изобретатели от Ямбол създават роботизирана ръка

Ученик от 9 клас от Ямбол, заедно със своя преподавател, създават роботизирана човешка ръка. В момента те усъвършенстват изобретението си и се надяват то да достигене до хората, които имат нужда. Идеята е дошла, след като ученика вижда страдащи хора, загубили ръка след различни инциденти или инвалиди. Ученикът е от профилирана гимназия..

публикувано на 26.03.23 в 10:05

Доц. Даниела Попова: Здравословни храни, но не от нашите ширини, могат да ни вредят

Преди летния сезон все повече хора се питат "Как да отслабна" и всеки иска да отслабне бързо и лесно. Експертите съветват, че е най-правилно това да стане чрез здравословно хранене и спорт. Оказва се обаче, че и зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат да се крият сериозни психози .  Много често се сблъскваме с..

публикувано на 24.03.23 в 15:41

Д-р Цветомила Дудевска: Има ръст на случаите на туберкулоза след пандемията

На 24 март от 1996 г. насам се отбелязва Световният ден за  борба с туберкулозата. Първата у нас специализирана болница за активно лечение на белодробни болести - в Троян, организира Десетдневка на отворените врати и безплатните прегледи за туберкулоза ще продължат до края на месеца. Безплатни прегледи за туберколоза в цяла България..

публикувано на 24.03.23 в 09:42