Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан Анекин от Националното училище в Шамони: Бъдещите планински водачи ще трябва да мислят нови схеми заради климата

Екстремният скиор беше гост на Банско филм фест

Жан Анекин
Снимка: Личен архив



Жан Анекин е френски планински водач и дългогодишен преподавател в Националното училище по ски и алпинизъм в Шамони. Той беше сред официалните гости на тазгодишното издание на Банско филм фест, фестивалът за планинарско и екстремно кино.

Първата експедиция на Жан Анекин е в Непал, през 1992 г. В следващите, вече 30, години пътешества в отдалечени места, за да открива нови планини и върхове. В началото за него са по-важни височинните изкачвания, но в последните 20 години се отдава на ските. Автор е на книги за ски експедиции от Канада до Антарктида, от Монголия до Мароко през Армения, Албания и Гренландия. 

Интервю на Таня Иванова

Изглеждате като истински приключенец. Дали търсенето на приключения е нещо, с което се раждаме, или се култивира от средата, в която живеем?

Това е труден въпрос (Смее се). Аз съм роден в град, родителите ми не са били фермери или хора, живеещи в планината, но ходехме всяко лято на къмпинг в планината. Никога не сме празнували на плажа или на морето. Баща ми беше добър катерач и добре, че не стана планински водач, защото нямаше да има време да се катери с мен. Обичаше да открива нови места, нови маршрути и може би това формира у мен този изследвателски дух. От 20 години преподавам в Училището за планински водачи в Шамони. Това ми отнема 2 месеца в годината. Останалата част от времето прекарвам в откривателство - чрез катерене, ски и пр.



А как намирате време да сте в планината за себе си, не за клиентите си?
Трудно. Имам деца, съпруга, така че нямам много време за себе си. Опитвам се да намирам клиенти, които да ме следват в моята страст да откривам нови места. В повечето случаи експедициите, на които ходя, са нещо, което правя най-вече за себе си.

Изкачванията с клиенти обаче не Ви ли ограничава в известен смисъл? Не прави ли експедициите по-рисковани, особено когато клиентът няма опит?
Да, но за мен няма разлика. Това, че се катериш за себе си, не те прави по-малко водач. Вземеш ли диплома, ти вече си водач, управлението на риска е същото - независимо дали си сам, или с клиенти. Разликата е в нивото на трудност, но пък имам и клиенти, които могат да катерят наистина трудни маршрути.

Опитвате ли се да пресметнете риска, преди да потеглите на експедиция, или просто се впускате в приключението?
Не съм сигурен, че рискът може да бъде изчислен. Можеш да си представиш какъв точно би бил той. Ако си, да кажем, на някоя северна стена - ще очакваш, че ще има много сняг и висока опасност от лавини. Но това са само ориентири, не можеш със сигурност да знаеш какво точно ще се случи.

Жан Анекин

През лятото станахме свидетели на огромни каменопади в Алпите. Какво мислите за това - за бъдещето на катеренето в тази част на света?
Бъдещето на Шамони не се очертава като много добро. Често разговарям по тази тема с Людовик Раванел - известен геолог, който анализира структурата на планината. Той казва, че замръзналата част на Шамони вече е достгигнала критична точка и планината ще започне да се руши. Миналото лято видяхме големи каменопади в Шамони, докато в Швейцария и Южна Франция това явление беше по-рядко срещано. След средата на юли аз спрях да ходя в Шамони, защото беше прекалено топло и рискът по тази причина беше по-голям. Във Франция имаме една много известна книга - за 100-те най-хубави изкачвания в Шамони. Ако ги разгледате, ще видите, че момента от тях може да се направят само 20. Така че следващите поколения планински водачи ще трябва да измислят нова система, вероятно съвсем различна, да помислят за нови маршрути, по които да водят своите клиенти.

Имали ли сте ситуация в своя живот, в която е ставало дума за истинско оцеляване?
Катерех се по замръзнал водопад в Италия. Бях на върха на една ледена тръба, която се срина. Паднах вътре и ледената вода започна да ме залива. Единото ми коляно беше счупено, каската ми - също. Ако партньорът ми се беше опитал да ме издърпа с въжето, имаше риск целият лед да се срути върху мен. Не знаех какво да направя и в продължение на 2-3 минути мислех, че може би това е краят за мен. Нямаше как да се изкатеря обратно до върха на ледената тръба. Реших да се опитам да издълбая дупка. Ритах с крак в леда, тъй като при падането бях изпуснал сечивата си. Много се страхувах, че по този начин може целият лед да рухне върху мен. Партньорът ми ми помогна и бавно се измъкнах през тази дупка. Оцелях, но преживях тези няколко минути с мисълта, че може би те са последните за мен.

Промени ли това нещо за Вас?
Известно време бях със счупен крак, изтърпях болката, но не съм сигурен, че нещо съществено се е променило в живота ми след този инцидент.



Вие сте преподавател в Националното училище в Шамони. На какво учите своите ученици - на какви принципи? Или са само неща, свързани с практиката?
Има практическа част - как да работим с клиенти, как да гарантираме своята и тяхната сигурност. На бъдещите планински водачи казвам, че има нещо по-важно от сигурността на клиента и това е тяхната собствена сигурност. Само когато са се погрижили за собствената си безопасност, тогава и клиентите им ще бъдат наистина в безопасност. Има 3 важни части в умението да си добър водач - първо, техническите способности, после, умът - как се подготвяш за изкачване, как се държиш по време на изкачването, да анализираш случващото се непрекъснато, а третата част е какъв е твоят личен живот. Как може да се грижиш за клиенти, ако животът ти е нестабилен - ако имаш проблеми със съпругата си, с децата си?! Ако си под напрежение в личния си живот, ако умът ти е зает с друго, не можеш да се отдадеш напълно на работата. Винаги са преплетени двете неща - докато вечеряш с децата си, може да ти се обади клиент. Затова уча бъдещите водачи, че е много важно да имат стабилен личен живот, за да могат да работят здраво и да успяват да направят трудни неща в катеренето.

Какво искате да кажете на публиката тук, в България?
Че трябва да се грижим за света, в който живеем, за природата. Достигането на върха не е толкова важно. Да прекарваш време с приятели, да откриваш нови неща в този свят - това е важното. Приключението!

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Николова (вдясно) и Моника Филипова

Екстремните спортове 23 юни - 1 юли 2024

Три жени подобриха досегашното най-добро време при бегачките в Обиколката на Витоша . Мария Николова стана първа, а в рамките на следващата минута финалът беше пресечен от Моника Филипова и Надежда Ангелова. Мария подобри собствения си рекорд, поставен през 2020 г. - 9:17:32 часа. Сега тя финишира 8:56:39 часа след старта. Половин минута по-късно..

публикувано на 01.07.24 в 14:49

30.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 30.06.24 година. Изречение на месеца: "Най-голямата смелост е да не се страхуваш от страха!" Автор: Емилия Търновска от гр. Габрово

публикувано на 30.06.24 в 08:02
Екипът на експедицията до Северния ледовит океан

Екстремните спортове 16 - 23 юни 2024

Българска гребна експедиция се отправя към Северния ледовит океан . По-рано тази седмица Стефан Иванов и Владимир Табутов потеглиха от София с лодката “НЕВЕРЕСТ” - на ремарке до Хаугесунд, Норвегия, откъдето ще отплават. Експедицията е наречена FAR (Full Arctic Row) или “С гребане през целiя Северен океан”. Целите на двамата са: • да осъществят..

публикувано на 23.06.24 в 12:16
Законите на Мърфи

23.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 23 юни 2024 г.

публикувано на 23.06.24 в 08:15
Победителите в

Екстремните спортове 9 - 15 юни 2024

Най-добрият български състезател в ски-алпинизма Никола Калистрин победи в състезанието по вертикален километър "Парангалица", част от Световните серии в тази дисциплина на скайрънинга. Стартът беше при долна лифтова станция на Ски парк Картала, а финалът - на връх Исмаилица. Калистрин измина трасето, дълго 4,7 км с 960 м D+, за 43 минути и 39..

публикувано на 16.06.24 в 13:04

16 юни 2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 16 юни 2024 година.

публикувано на 16.06.24 в 08:15

Неуредиците в столичния район "Възраждане" са от десетилетия

Безхаберието на кметовете в столичния район „Възраждане“ от падането на Тодор Живков досега може да се види в незавършените площадски, стълби и терени около блоковете. Кал, локви, незаконно паркирана каравана. Средата е недостъпна за майките с колички и хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Има незаконно..

публикувано на 16.06.24 в 06:45