Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатът Стоян Георгиев съхранява част от американски бомбардировач B-24 Либърейтър

Стоян Георгиев
Снимка: Незабравка Кирова
Част от американски бомбардировач B-24 Либърейтър, свален през Втората Световна война, намерена край силистренското село Поляна, съхранява народният представител от „Продължаваме Промяната“ Стоян Георгиев.
По серийния номер той успява да намери информация за самолета от документи в Американските военни архиви, които потвърждават, че този самолет наистина е летял в небето над Силистра и именно тук е бил свален от немски изтребител.
Част от самолет  Снимка: Незабравка КироваСтоян Георгиев е професионален летец, чиято кариера започва преди 40 години. Негова е една от първите фирми за селскостопанска авиация у нас. Собственик е на учебен авиационен център и обучени от него професионални пилоти летят като командири на самолети в гражданската авиация.
Лопатата от витлото на В-24   Снимка: Незабравка КироваЗатова и към него се обръщат с въпрос дали проявява интерес, към намерено парче желязо по време на оран, разказа самият той.

"И се оказа, че е лопата от самолет".

Документите, които намира в база данни на архива на американските военновъздушни сили, са били разсекретени през 1973-та година. Там е описана цялата информация за конкретната бойна машина, за полетите ѝ, има схема и на битката във въздушното пространство. Става въпрос за бомбардировач B-24 Либърейтър, наричан още „Летящ ковчег“.
Следите от куршуми   Снимка: Незабравка КироваЗа случилото се през 1944 година над Силистра разказва учителят и общественик Георги Мъров, който вече не е между живите. Спомените му се пазят като публикация в социалните мрежи, на която попада и Стоян Георгиев.

"Небето над Силистра се тресеше от боботене. Неканените гости преминаваха към нашето въздушно пространство без да бъдат смущавани от противовъздушната отбрана. За бомбардировачите българското небе беше безопасно. Те си свършиха спокойно работата и си отиваха в Италия, откъдето излита отново".

Част от американски бомбардировач Боинг Б-17, свален през Втората Световна война, намерена край силистренското село Поляна, съхранява народният представител от „Продължаваме Промяната“ Стоян Георгиев.

По серийния номер той успява да намери информация за самолета от документи в Американските военни архиви, които потвърждават, че този самолет наистина е летял в небето над Силистра и именно тук е бил свален от немски изтребител.

В Щатските архиви има данни и от разпитите на пилотите, след завръщането им в Америка през 1945 година. Екипажът на самолета е бил десетчленен. Един от тях е бил ранен по време на атаката от немските изтребители  - подпоручик Робърт Грубер.

"На 24 юни 1944 самолет от 450-та бомбардировъчна група летяла за бомбардиране на цели на рафинерията. След хвърляне на бомби над целта на височина около 21 хиляди фута, около 7 хиляди метра височина ги атакуват румънски и германски изтребители".

Екипажът на В-24, паднал край силистренското село Попина Снимка: Незабравка Кирова
Пленените авиатори от Силистра са прехвърлени в гарнизонния арест в Русе. От там, освен Грубер , който остава на лечение в Русенската военна болница, те са откарани с влак на 10 юли 1944 г. в Шуменския лагер, разказа Стоян Георгиев.

Силистра е била на трасето между авиобазата на американците и рафинерията в Плоещ, Румъния, откъдето Вермахта се е снабдявал с петрол. И именно от акция там се е завръщал този бомбардировач.

Доказателствата са категорични, че реликвата е част именно от падналия край Силистра B-24 Либърейтър.

"Много ценен артефакт".

Категоричен е, че няма намерение да продава ценния артефакт.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20