Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Кой се страхува от референдуми?

Снимка: Ани Петрова

В едно демократично общество няма нищо по-нормално от провеждането на референдуми. Нашите управляващи, без значение в коя част на идеологическия спектър се намират, винаги твърдят, че най-важното за тях е да изпълняват желанията на избирателите. А няма по-естествен начин, извън изборите, хората да кажат какво искат от провеждането на референдуми. И тук се получава една парадоксална ситуация. Властовите елити, които били силно заинтересовани от мнението на хората, изведнъж стават доста скептични, когато стане дума за допитвания до същите тези избиратели. Веднага започват едни усуквания и шикалкавения. Ама съответният въпрос бил много сложен. Ама той изисквал експертност. Ама какво разбирали хората от него. Ама нали затова ходим на избори, да делегираме права на политическите си избраници, пък после те щели да решават вместо нас за всичко.

Подобни аргументи са си типично шмекеруване, което показва тоталното нежелание на властовите елити да се съобразяват с нашите искания. Когато зададеш един най-нормален въпрос като този защо нямаше референдуми, на които да кажем дали искаме да сме членове на НАТО и ЕС, елитите отговарят – ама вие сте гласували за партиите в Народното събрание, които са взели решенията за тези присъединявания, така че няма защо сега специално да ви питаме. Само че подобно съждение е, най-малкото, манипулативно, а политически некоректно казано, си е направо лъжливо. Ето защо. Когато хората са гласували за партии като НДСВ, помните ли, че и такова нещо имаше, което дори избори печелеше, или БСП, което отдавна не е печелило избори, със сигурност основният им аргумент не е бил, че дават гласа си за подобни формации, за да бъдат вкарани в НАТО, да речем. Така че, ако наистина искате да получите отговор на въпроса искат ли българите държавата им да членува някъде, просто задайте този въпрос. А не ни заливайте с алабализми.

Абсолютно същото важи за толкова тържествено обявяваното предстоящо членство на България в Еврозоната. Ако искате да разберете дали искаме еврото да бъде въведено на 1 януари 2024 г., просто ни попитайте. И спрете с нефелната аргументация, че понеже сме гласували за еди коя-си партия, пък тя била за бързото въвеждане на еврото, и ние сме били за същото. Може пък и да сме на различно мнение по този въпрос от партията, за която сме гласували, нали?

Още един любим аргумент имат противниците на референдумите и много обичат да го дават по темата за еврото. Че какво разбира средностатистическият българин от сложни финансови материи, че да го питаме, тръби целокупният умнокрасивитет. Въпроси като този с влизането в Еврозоната е сложен и затова ще го решаваме ние, защото сме умните. И красивите, разбира се. А вие, тъпите и грозните, ще изпълнявате нашите решения. Вярно, никой не се изразява точно с думите, които използвам сега, но ако махнете лицемерните уфлянквания, ще видите, че точно това имат предвид онези, които се смятат за "солта на земята".

Само че нормалните хора, дори и без да имат няколко доктората по финансови въпроси, могат да си дадат сметка за някакви важни неща. Например това, че ако най-бедната държава в ЕС влезе в клуба на богатите, за повечето хора това ще донесе минуси, а не плюсове. Да, разни хора ще спечелят. Тези, които се занимават с финансови спекулации, например. И никак не е случайно, че именно подобни лица ежедневно ни говорят по телевизорите колко добре ще се чувстваме, ако по-бързо станем част от Еврозоната. И забравят да споменат дребния, но много съществен факт – по-добре ще се чувстват те, а не всички ние.

А най-сигурният начин да стане ясно каква част от българското общество иска да сменим лева с евро на 1 януари 2024 г. е да бъде организиран референдум по темата. И аз наистина не разбирам, защото най-големите фенове на еврото са и най-големите противници на тази съвсем нормална практика. Нали са убедени в правотата си, нали са на "правилната страна на историята"? Значи не би трябвало да имат никакви проблеми с това да ни убедят какви реки от мед и масло ще потекат след въпросната дата, ако се откажем от лева. След като знаят толкова много, моментално ще убедят българите в правотата си и огромното мнозинство от нас ще гласува за моменталното въвеждане на еврото в България. А може би все пак елитите подозират, че нито са толкова умни, нито са толкова убедителни и именно затова толкова не харесват референдумите.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Георгиев

Стоян Георгиев: Семейните отношения са област, която не се случва от само себе си

"Психотерапевтите се увеличават и в България и се наблюдава едно по-сериозно ниво на осъзнаване на този вид услуги и от българите, като че ли все повече хора имат нужда от пътеводител в тази объркана среда, сподели за "Нощен Хоризонт" Стоян Георгиев, фамилен психотерапевт. "Хората имат повече нужда от външен поглед, който да им помогне да..

публикувано на 03.10.23 в 16:12
 Катя Танева

Фотоизложба за сърдечното здраве - „Лицата на женското сърце“

В парка пред Националния дворец на културата се откри изложба с важно послание - превенция на сърдечното здраве с фокус жената. "Лицата на женското сърце" е поетичното ѝ име, а мисията й - чрез посланията на изкуството да повиши осведомеността за риска от сърдечносъдови заболявания сред жени, както и да насърчи превенцията...

публикувано на 03.10.23 в 11:31
Снимката е илюстративна

Има ли дюни фантоми край къмпинг "Каваци - Север"?

Собственици на имоти, които попадат в района на къмпинг "Каваци – Север" в непосредствена близост до плажната ивица, заведоха дела срещу МОСВ. Те оспорват процедурата от поредното, четвърто обследване на територията за наличието на пясъчни дюни. През последните две години 3 експертни комисии излязоха с 3 различни становища по казуса ...

публикувано на 03.10.23 в 10:02

Енергетик: Протестът е за България. Независимата енергетика е последният бастион

Пети ден и четвърта нощ остава блокиран пътят край Гурково . "Духът на енергетиците си остава приповдигнат. С надежда да бъдем чути. Да бъдат разискани днес нашите искания. Този протест не е само за нашите заплати, нашите работни места и семейства. Този протест е и за България. Това е последният бастион – независима българска енергетика ,..

публикувано на 03.10.23 в 07:00

Родителите масово неглижират оралното здраве на своите деца

Тази седмица в Русе се проведе кръгла маса по програмата на Министерството на здравеопазването за профилактика на оралните заболявания при децата. Основна тема бе силанизирането на детските зъбки. В България грижата за детското здраве е приоритет, според нормативните уредби. Макар все още да няма специализирана детска болница, държавата..

публикувано на 02.10.23 в 13:15

Проект за личностно развитие на млади хора

В Плевен продължават интересните събития и срещи, включени в проекта “Стъпка напред!“, реализиран от екип на читалище „ЛИК“. Идеята е да се стимулират младите хора за общественополезна работа и доброволчество. В дейностите са включени над 300 момичета и момчета на възраст 15-19 години от градовете Плевен, Левски и Кнежа. Този..

публикувано на 02.10.23 в 11:24

Медици и пациенти призовават центърът за протонна терапия да бъде върнат в ПВУ

Проектът за изграждане на център за протонна терапия на онкоболни да бъде върнат в Националния план за възстановяване и устойчивост. За това призоваха медицински специалисти и пациентски организации, след като в сряда правителството гласува отпадане на проекта с одобрени 157 млн. лева европейско финансиране.  Хинков ще предложи центърът за протонна..

обновено на 01.10.23 в 08:48