Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"След края на историята" с Александър Сивилов: Средиземноморският блъф

доц. Александър Сивилов
Снимка: Стоп кадър

На 3 декември 1989 година във водите до остров Малта приключва срещата между съветския ръководител Михаил Горбачов и американския президент Джордж Буш старши. За първи път в историята на двустранните отношения те излизат с обща пресконференция на борда на съветския круизен кораб "Максим Горки". Горбачов обявява, че СССР при никакви условия няма да нападне САЩ, а американският му колега заявява, че историята навлиза в нов период. Това е началото на края на Студената война.

За съжаление и до днес преговорите са обвити в мистика и митове и не е ясно какви са реалните решения, взети на тях. Най-важната причина е, че така и няма приети никакви писмени документи.

За нас хората, които живеят 30 години по-късно, остават само разказите на участниците в преговорите. В някои отношения те съвпадат. На първо място това е темата за подкрепата от страна на американската администрация на реформите, започнати от Горбачов в СССР. На второ място идват разговорите относно геополитическия баланс. Най-важният проблем е бъдещето на Германия, която тръгва към своето обединение. Михаил Горбачов практически едностранно се съгласява да изтегли съветските войски и да подкрепи свързването на двете държави. Джордж Буш от своя страна се притеснява за демократичния процес, но е приятно изненадан от сговорчивостта на съветския ръководител.

Това, което засяга американците изключително много, е бъдещето на Централна Америка. Президентът на САЩ желае съветите да натиснат Фидел Кастро, за да може той да спре развитието на революционните движения в региона. Горбачов обяснява, че Куба е независима държава и няма как политиката ѝ да се определя от Москва. Тук виждаме голямата разлика в разбирането на двамата лидери. Това е типичното разминаване в това време. Докато съветският генерален секретар смята, че работи с партньори, в американската администрация продължават да гледат на всички от другата страна на желязната завеса като на противници.

Обсъден е балансът на силите в глобален мащаб. Горбачов обяснява, че СССР са преминали изцяло към отбранителна военна доктрина, но той е притеснен, че САЩ и НАТО продължават с доразвиването на своята настъпателна концепция за "гъвкав отговор" на всичко, което идва от Изток. Социалистическият ръководител представя на Буш една карта, на която ясно се вижда, че Съветският съюз е напълно обграден с бази на НАТО и американските съюзници. Горбачов отбелязва, че в бъдеще НАТО и Варшавският договор трябва да станат политически съюзи, които да съжителстват, а не военни пактове, които да са готови да встъпят в конфликт, водещ до пълно унищожение. Американският държавен глава одобрително приема забележките.

Според историческите легенди тогава той обещава, че в случай на разпускането на военната организация на Източния блок, НАТО няма да се разширява. Горбачов предлага като основен принцип на отношенията в Европа договореностите от Хелзинки, които отричат промяната на границите по насилствен път. Буш отново приема.

Ръководството на СССР е убедено, че започва нова епоха в международните отношения, време, в което повече няма да има войни и развитието на обществото ще бъде изцяло в демократичната плоскост. Горбачов допуска не само падането на социалистическите режими в Източния блок, но и бързата еманципация на самите съветски републики и особено Прибалтика. Съветското и международното общество стоят зад тази концепция за развитието на един по-добър свят, но ние знаем какво се случи на практика.

Независимо от последвалите срещи на двамата лидери в Кемп дейвид през 1990 и Новоогарьово през 1991 г. и уверенията на американците в пълно разбирателство и сътрудничество, днес Вашингтон и западният свят се смятат за победители в Студената война. Техните политически ръководители забравиха напълно какви са били договорките с ръководството на Съветския съюз. НАТО започна да пълзи на изток, въпреки обещанията, дадени пред Михаил Горбачов. Варшавският договор изчезна, а Северноатлантическият алианс продължи да набира мощ, вече срещу Русия. Независимо от опитите на нейното ръководство да включи страната в съюза, Брюксел и Вашингтон предпочетоха да имат враг вместо съюзник.

Причината за всичко това бе възможността да се излезе в края на 80-те от поредната голяма икономическа криза на капитализма. Източният блок и СССР се оказаха лесна плячка в момент, когато обществата им бяха готови за истински промени и демокрация, но напълно не знаеха какво означава капиталистическо общество. Дойдоха кризите, безработицата, инфлацията, обедняването, емиграцията и безизходицата. Руското общество бе напълно обезверено и повярва в две неща. На първо място, че Горбачов е предател, който ги е продал на противника, и на второ място, че Владимир Путин е спасителят, който ще ги изведе до ново величие. Всичко това бе създадено от западните политици, които вместо да използват възможността да започнат да градят един нов съюз и по-добър живот за всички в Европа, предпочетоха да източат икономиките на социалистическите държави и да ги превърнат в страни "втора ръка". Поради това говорим както за Европа на две скорости, така и за огромния външен противник на нашата цивилизация – Русия. Причината в Кремъл да са тези хора и цялото руско общество да им вярва е, че преди 33 години двама души обявиха, ще водят света към мир и разбирателство, но единият от тях излъга. На вас оставям да решите кой е той.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40