Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

160 000 деца у нас имат силанти на първите си постоянни дъвкателни зъби

Снимка: Ани Петрова, БНР

Около 160 хиляди деца у нас имат поставени силанти на първите си постоянни дъвкателни зъби като превенция срещу образуване на кариес. Данните обхващат 11-годишен период, в който действа Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца на възраст от 5 до 8 години. Информация за резултатите от нея беше представена от ръководството на Българския зъболекарски съюз. 

От съсловната организация потвърдиха тенденцията, че българинът все още не обича да мие зъбите си и консумира големи количества захар. Според проучване, направено преди 12 години, само една трета от децата на 5 и 6 години имат здрави зъби, а при 18-годишните млади хора 92 процента имат кариес. 

Силантите са специален материал, с който зъболекарите покриват някои от постоянните дъвкателни зъби. Идеята е да бъдат предпазени от микроорганизмите, които причиняват кариес, разказа доц. Виктория Жекова, ръководител на програмата за силанизиране на детските зъби. 

Силанизирането традиционно обхваща най-много деца в големите областни градове и университетските центрове – там има по-голям брой зъболекари, а родителите се грижат повече за оралната профилактика на своите деца.  

Добри резултати по програмата, финансирана от държавния бюджет, се наблюдават също в Пазарджик, Шумен и Велико Търново. Регионите с по-слаби резултати са Кърджали, Смолян и Видин. В Смолян обаче тенденцията е положителна спрямо изходното ниво отпреди 12 години, когато започва програмата, обясни председателят на Българския зъболекарски съюз проф. Николай Шарков. за да илюстрира значението на оралната профилактика при децата и пълнолетните у нас, той се позова на научните изводи - че заболяванията в човешката уста увеличават риска от сърдечни проблеми, диабет, инсулт, остеопороза, дори от болестта на Алцхаймер

Следващото голямо проучване на зъбния статус на децата у нас ще бъде през 2025 година. 

Днес е последният ден от тазгодишното изпълнение на програмата за силанизиране на детските зъби. Според предварителните данни, цитирани от доц. Жекова, се очаква ръст от 130 процента на обхванатите деца спрямо последните две години, в които е бил регистриран спад между 30 и 40 процента в сравнение с предпандемичния период.  

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столична община кани на благотворителен великденски базар

Столична община кани гражданите на София на благотворителен великденски базар , който ще продължи до 14 часа днес. В него ще участват деца и възрастни от заведенията за социални услуги на територията на София . Събитието се провежда под патронажа на Надежда Бачева - зам.-кмет на Столична община в направление "Социални дейности и интеграция на..

публикувано на 02.05.24 в 12:34
Милош Вучевич

Бъдещият премиер на Сърбия: Еврочленството е приоритет, няма да признаем Косово

Номинираният за премиер на Сърбия Милош Вучевич заяви, че членството на страната в ЕС остава приоритет, но Белград няма да признае независимостта на Косово, нито ще въведе санкции срещу Русия.  Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната В сръбския парламент днес трябва да бъде гласуван съставът на новото правителство...

публикувано на 02.05.24 в 12:23

Кулеба: Половината енергийна система на Украйна е повредена заради руските атаки

Русия извърши нова ракетна атака срещу украинския град Одеса. Пострадали са 14 души са пострадали. Руска ракета е попаднала в пощенски разпределителен център, като е причинила пожар в складови помещения. Всички служители в комплекса са успели да се укрият в бомбоубежище и сред тях няма засегнати. Нанесени са ограничени щети на околните жилищни..

публикувано на 02.05.24 в 12:19

Деца от различни националности ще боядисват яйца в събота

На 4 май от 10 до 14 часа в Каньон парк в "Младост 3" до метростанция "Александър Малинов" деца от различни националности и техните семейства ще боядисват заедно великденски яйца. Събитието е със свободен достъп и всеки може да се включи. Великденското събитие се организира за трета поредна година от Фондация "От нас зависи". Мария Тончина, която..

публикувано на 02.05.24 в 11:59

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота

Преразглеждане на Зелената сделка в полза на българската енергетика, пълноправно приемане в Шенген и равни субсидии за родните земеделци. Това ще са задачите на представителите на БСП в Европейския парламент, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова, която днес регистрира в ЦИК листата на социалистите за европейските избори: "Преди малко се..

публикувано на 02.05.24 в 11:58

Всенародно поклонение по повод годишнината от Априлското въстание се проведе в местността Оборище

В историческата местност Оборище над Панагюрище се проведе всенародно поклонение по повод 148-вата годишнина от Априлското въстание. На мястото, превърнало се в символ на българския парламентаризъм , бе отслужен молебен за здравето и благоденствието на българския народ. За поредна година паметникът на Априлци, на който са изписани имената на..

публикувано на 02.05.24 в 11:36

По-малко разрешителни за строеж през първото тримесечие на годината

С близо 20 % намаляват разрешителните за строеж през първото тримесечие на годината спрямо предходното, сочат данните на Националния статистически институт.  Броят на планираните за строеж жилища намалява с 37,5 на сто. Спрямо първото тримесечие на предходната година обаче има лек ръст на броя на разрешителните за строеж.  Най-много от тях са в..

публикувано на 02.05.24 в 11:31