Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директор на българското училище в Шотландия: Губим езика си!

Правим всичко възможно, за да спрем тази тенденция, но това зависи от нагласата на хората, казва Даниела Янева

Снимка: архив

Успяват ли българчетата в чужбина да запазят родния си език? С какви проблеми се сблъсква българската общност в усилията да има адекватни училища, така че децата да не забравят майчиния си език и каква е ролята на родителите?

Директорите на българското училище в Единбург Даниела и Спас Яневи отговориха на тези въпроси в интервю за предаването "Преди всички" на БНР.

Българското училище в Единбург е единственото на територията на Шотландия, регистрирано в Министерството на образованието. Училището отваря врати през 2015 година. Спас Янев разказа, че в Шотландия живеят между 7 и 12 хиляди българи в зависимост от това каква е вълната от сезонни работници. В момента в училището има над 100 деца.

"Децата са от цяла Шотландия, за наша радост, след пандемията. Първоначално също бяха от различни места на Шотландия. Пътуваха и от Дънди, Пъртшър, Кърколди, Ливингстън и малцина от Глазгоу. С пандемията обаче, когато се наложи да минем изцяло на онлайн обучение, тогава се повиши интереса от хора, които са малко по-далече, да се присъединят към онлайн обучението", добави Даниела Янева.

Една част от българите искат децата им да изучават майчиния си език и са готови да пътуват и от далече:

"Това е чудесно. Ние за това работим и се радваме за тези деца. Но има различни групи хора. Едните са тези, които се интересуват и биха направили всичко, биха си жертвали единия ден от уикенда, съботата изцяло, за да могат да водят децата си доброволно и да ги обучават на български език, така както трябва, за да знаят родния си език. Но има голяма група други хора, които изобщо не се интересуват и според мен това е голям проблем за българите като цяло, защото ние сме една много голяма маса хора, напуснали страната и които трайно са се установили в различни държави, включително много и във Великобритания. По мои наблюдения ние ще сме сигурно единствената група от друга националност, която толкова бързо ще загуби езика си. Защото аз виждам хора в следващото поколение – родителите са първо поколение имигранти – а вече в следващото поколение езикът е изгубен. И тенденцията, за съжаление, е такава. Ние се опитваме да правим всичко възможно, за да спрем тази тенденция, но, разбира се, това зависи от нагласата на хората, на българите, които живеят в чужбина, защото те трябва да направят значителни усилия, за да поддържат този език".

Попаднахме на педагози с изключителен плам и желание да работят и с изключителна професионална квалификация, получена както в България, така и в Шотландия, подчерта още Янева и добави:

"От страна на преподаватели сме просто благословени към момента. Това може да се промени в бъдеще, но всички педагози в момента са страхотни професионалисти и мисля, че няма никакъв проблем в самото обучение. Напротив, наши деца, които се връщат обратно в България, са най-добрите ученици в класовете си и някои дори бяха записани в по-горен клас, в който трябва да се върнат, заради изключително добрата подготовка, което нас може само да ни радва. Това е една от целите на подпомагането на Министерството на образованието, така че да има приемственост в българското образование с децата, които идват от чужбина. За съжаление обаче това се осъществява само в начален етап. По-късно, когато децата пораснат в гимназиален етап - там става вече много по-трудно".

Спас Янев допълни, че успешното ръководство на едно начинание като училището не е само въпрос на образование, но и на бизнес умения:

"Ако човек иска да се издържа от училището, това нещо не може да стане, няма как да стане. Просто хората, които се занимават с организацията, трябва да са много наясно как функционира тук системата. Говоря като фирми, като цяло, за да могат тези хора да останат, както се казва, на пазара. Иначе нещата не вървят".

По думите му има подкрепа от Министерството на образованието.

"Получаваме учебници. Не искам да влизам в тази тема, която е много дълбока. И там има много неща, които са ги правили, мога да кажа, преподаватели и учители, а не хора, които се занимават с бизнес. Елементарно. Превеждат се средства на училищата от България, които ние връщаме обратно в България. Параграф 22. Т.е. превежда ни се една сума, с която ние трябва да купим учебници, носии за народните танци, униформи за вокалната група. Тази сума се използва по предназначение, тя не влиза в някой джоб. Тази сума се връща в България. Ние имаме такси. Всеки трансфер е свързан с такси. Сумата идва лев обърнат в паунд в сметката, след това оттук от сметката паунд обърнат в лев в България. Кой се възползва от тази ситуация? Със сигурност има някой. Но за мен това не е обмислено от страната на хора, които се занимават с бизнес, които са наясно с нещата".

Помещението, което е наето от Даниела и Спас Яневи, е просторна и приветлива сграда. Самият аз като родител, чието дете е ходило на българско училище във Великобритания мога да отчета, че напредък в това отношение има, защото в началото, когато българските училища на Острова прохождаха, изключвам това в българското посолство, българските деца не се обучаваха на най-подходящите места, коментира кореспондентът ни Веселин Паунов. Днес картината е по-различна.

Репортажа чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16