Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разделителните линии са преодолими. Няма параван, зад който някой кукловод да движи други хора, изтъкна председателят на ПГ на ПП

Андрей Гюров: Има шанс за работещ вариант с втория мандат до местните избори

ПП ще търси златното сечение - най-критичните промени в Изборния кодекс да бъдат преработени, декларира той

Андрей Гюров
Снимка: БГНЕС

След неуспешния първи мандат алтернативите пред парламента са "или предсрочни избори в средата на зимата и изпускане на всички приоритети, или трети мандат, който е изключително несигурен, с много непредвидими ситуации". 

Това мнение изрази пред БНР председателят ан ПГ на ПП Андрей Гюров. Според него в тази променена ситуация има шанс да се намери работещ вариант с втория мандат до местните избори.

Гюров вижда "доста голямо съгласие относно нещата, които трябва да бъдат приети в спешен порядък". Той обясни защо от ПП слагат хоризонт местните избори догодинаПо думите му парламентарната математика показва, че "не е възможно да бъде създадено правителство с устойчиво парламентарно мнозинство", затова предлагат правителство на малцинството "около приоритети, с предварително дефиниран времеви хоризонт".

Към всички парламентарни групи е изпратена предварителна заявка със законодателни мерки с възможност за допълване и коментари по разполагането на приоритетите във времето, посочи той.

"Така че в петък да можем всички заедно да стигнем до един окончателен списък."

акад. Николай Денков  Снимка: БГНЕС

В момента няма имена в изпратената покана, уточни той. Зададена е само номинацията на акад. Николай Денков за премиер. Андрей Гюров отбеляза и различния подход - не да обявяват премиера "в момента, в който колата спре пред президентството". За целта днес и утре ще се проведат открити разговори, в които ще се срещнат поотделно с различните парламентарни групи.

ПП продължава да бъде на принципната позиция да не прави коалиционно правителство с ГЕРБ, напомни Гюров.

Разделителните линии са преодолими, "особено когато на преден план са изведени важните неща, които очакват българските граждани да се случат в страната", смята председателят на ПГ на ПП.

Шансът за подкрепа на втория мандат не е много голям, но със сигурност е по-голям, отколкото миналата седмица, направи равносметка Андрей Гюров в предаването "Преди всички".

"Няма параван, зад който някой кукловод да движи други хора", увери той.

Относно проектодекларацията, която ПП предлага на останалите парламентарно представени партии, Андрей Гюров заяви, че това ще бъде "истинският тест дали има решимост в този парламент да се работи по дневния ред на българските граждани".

"Това е декларация за национално съгласие. Как ще бъде формулирано, е отделен въпрос, но тя ще бъде вкарана в дневния ред. Фокусът е върху мерките, а не върху формата на правителството."

Във втората фаза вече ще бъдат излъчени имената.

"Трябва да бъдат лица, които могат да носят политическата отговорност", подчерта Гюров и допълни, че дали ще бъдат лидерите на отделните формации предстои тепърва да се уточнява в бъдещите разговори.

Ако в Народното събрание няма подкрепа за декларацията, това ще означава, че няма мнозинство за проект на правителство и затова най-вероятно няма да внесем пълен състав, обясни председателат на парламентарната група на ПП.

"В този случай бихме върнали мандата неизпълнен и ще очакваме президента да връчи трети мандат."

Пред БНР Андрей Гюров обяви още, че ПП ще търси "златно сечение" – вариант за Изборния кодекс, който би удовлетворил желанията и очакванията на всички парламентарни сили. Хартиената бюлетина би била приемлива, ако се гарантира правилна отчетност на вота, декларира той. Според него след празниците могат да се намерят варианти "най-критичните промени да бъдат преработени".

"Тези разговори ще отнемат малко повече време. Трябва да чуем съображенията на всички парламентарни групи."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59