Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вендинг машини за пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета набират популярност в Габрово

В екоинициативата участват хора от всякакви възрасти, привлечени не само от наградите, но от каузата

Снимка: Община Габрово

Габрово е първата община в страната, в която бяха поставени вендинг машини за пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. За осемте месеца, откакто автоматите са обществено достъпни, чрез системата са предадени повече от 300 хиляди опаковки. Интересът на местната общност към екологичната  инициатива нараства, като за габровци, разделящи и предаващи отпадъците си, са осигурени награди.

Системата за автоматично събиране на пластмасови бутилки до 3 литра и алуминиеви кенчета е в действие от април миналата година. Машините в града са две.

Срещу всяка опаковка машината издава талон, за една върната бутилка – една точка. После срещу точките си екологично настроените габровци избират какво да получат – тефтери от рециклирана хартия, текстилни торби за пазар, книжки и екологични настолни игри, тениски и дребно оборудване за разходка в планината, както и ваучери за отстъпка при пазаруване на стоки и услуги. 

"Много ме впечатлява. Вземала съм си торбички. Да се пази природата чиста. Просто ме боли, като видя боклуци. Участвам с приятелки, събирам, и те да носят."

"Ние сме заведение, събираме капачките отдавна. Сега вече имаме и шанс да събираме бутилките. Много е удобно. Много са ангажирани габровци."

Хора от всякакви възрасти се включват активно в разделното събиране на пластмасата. За младите семейства еко инициативата е възможност да създадат навици у децата си.

"Две деца имам и основно вземам награди за тях. Всичко е заради децата, от малки да ги научим на нещо."

"Показвали сме му какво се случва в океана с боклуците. Възпитаваме по този начин децата, ставаме все повече."

Тези жени са успели да убедят своите съседи и приятели да събират пластмасовите бутилки и кенчета, вместо да ги изхвърлят в общия боклук. Те споделят още, че и съседите им помагат в начинанието.

Първият работен вторник от месеца е денят, в който всеки предал непотребните опаковки може да си избере награда според броя на събраните точки. Част от тях са осигурени от Общината, а други – от бизнес партньори в инициативата, уточнява Мария Радойчева от местната администрация, ангажирана с екоинициативата.

"Имаме такива, които са ни редовни "клиенти". Те идват всеки месец. Много от тях го правят не само заради наградите. Те го правят заради каузата."

Преди събраната суровина да се предаде на фирма за рециклиране, пластмасовите бутилки и алуминиевите кутийки се намачкват от машината, която разпознава материала на опаковките чрез сензори.

Автоматите бяха закупени по проект, спечелен от Община Габрово и финансиран чрез ОП „Околна среда“. Инвестицията не носи печалба, признава Мария Радойчева, но ползите по думите ѝ са съществени. Намаляват се например разходите за почистване.

Отпадъкът не е просто ненужен боклук. Той може да продължи да живее след това, стига да му дадем правилната посока, убедена е Радойчева.

Сред екоинициативите на Общината тази увлича най-много хора и интересът се засилва, обобщава тя. 

От старта до момента са предадени над 300 000 броя опаковки или около 40 000 месечно

Автоматите са разположени на ключови места - до спортната зала и стадион „Христо Ботев“. Ползващите системата разчитат, че тя ще се развива, макар че това става бавно. Практиката у нас е сравнително нова, но от години се прилага в редица европейски страни. Така наречената депозитна система работи, като автоматът издава купон срещу всеки предаден отпадък. Върху него е отбелязана сумата, която се приспада от сметката в търговския обект. Така на практика клиентът не плаща за опаковката, чиято цена е начислена в тази на продукта.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ейдън Шарън, директор на

Ейдън Шарън за "Деня на Земята": Да се намали с 60% производството на пластмаса до 2040 г.

"Планета срещу пластмаса" е темата на "Деня на Земята", който отбелязваме днес. Организацията, която координира дейностите по случай празника на планетата, настоява за прекратяване на използването на пластмаса в името на човешкото здраве и планетата. Според нея може да бъде постигнато намаляване с 60 процента на производството на всички видове..

публикувано на 22.04.24 в 11:37
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05