Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Монтирането ще става само от сертифицирани специалисти

Какво може да спъне кандидатстването за фотоволтаици за ток и соларни бойлери?

Очаква се процедурата да стартира през февруари. Ще се кандидатства само онлайн

Снимка: unsplash.com/RazeSolar

Шестмесечно бюрократично приключение за хората, които искат да се възползват от европейските пари за фотоволтаици – това прогнозира Балин Балинов от "Грийнпийс" - България.

Пред БНР Балинов обясни, че безвъзмездното предоставяне на пари от Плана за възстановяване за фотоволтаични системи ще става по неактуализирания закон, който затруднява поставянето им и сега.

"Липсва облекчаване на процедурите. Реално напредък в тази посока няма. Пуска се сега една процедура по ПВУ, за домакинствата, но те всъщност ще минат по старите правила за узаконяване на тези фотоволтаични системи. Това означава, че хората ще бъдат вкарани в едно приключение, което ще трае поне 6 месеца – да си набавят всички необходими документи, да минат през ЕРП, което ги обслужва, през общината, където е техният имот."

Планът предвижда отпускането на максимум 15 000 лева безвъзмездно за инсталиране на фотоволтаици в частни домове, както и до 1960 лв. за соларен бойлер.

Все повече хора ще имат интерес, смята Балинов. Според него от темата за новите енергийни мощности се интересуват както домакинства, така и общини и бизнеси.

Не се случи обаче законодателната промяна за инсталиране на мощности до 10 киловата да има само уведомителен режим, отбеляза Балин Балинов в предаването "Хоризонт до обед".

"Това е изключително важно, защото веднага след пускането на процедурата (за кандидатстване по ПВУ - бел. ред.) – около началото на февруари, очаквам много хора да "изпищят" от това, което не са очаквали да им се случи."

Кандидатстването ще бъде изцяло онлайн, а у нас все още има много хора без достъп до интернет или такива, които не са достатъчно запознати как да го направят. Затова и за някои това ще бъде облекчение, а за други ще бъде много сложно да спазят тази процедура, посочи експертът.

"Отделно човекът, който кандидатства, трябва да е собственик на жилището. То трябва да се използва за жилищни нужди и да не изпълнява стопански, бизнес или други дейности."

За да се кандидатства за поставяне на фотоволтаик на покрива на многофамилна сграда пък трябва да има разрешение от етажната собственост, уточни Балинов.

Снимка: Pixabay

Изисква се още инсталациите да бъдат поставяни от сертифицирани специалисти.  

"В интернет има и списък от близо 2 хиляди души в цяла България, които могат да поставят такива инсталации. Това е задължително условие. Друго – човек сам да намери фирма. Тук опираме отново до желанието на фирмите да сътрудничат. Някои от фирмите отговарят, че не се занимават с малки обекти. Те внасят такива соларни системи, обаче предпочитат да се занимават с по-големи обекти, от които печелят повече и не им се занимава с малки домашни обекти", подчерта Балин Балинов.

Семейството на Боряна Попова има на терасата си в блока слънчеви панели. Започнали с два панела, които покривали консумацията на един хладилник и две лампи. Отопляват се с три климатика в три помещения. Миналата зима са плащали по 105 лева за ток, макар по време на пандемията да е имало плътно обитатели на дома. "Получава се полза от около 500 лева за сезона", пресметнала е Боряна.

За да се постави подобна инсталация, не е необходимо семейството да живее само и единствено в къща, това може да се постигне и в апартамент, но балконът трябва да е голям и да е с южно, югоизточно или югозападно изложение, поясни тя.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Дебелец въвеждат пилотен модел за управление на битовите отпадъци

Община Велико Търново  първа в страната ще въведе пилотен модел за цялостно управление на битовите отпадъци . Новата система ще бъде приложена първо в град Дебелец. Основата цел е  да бъдат насърчени домакинствата и бизнесът за разделно събиране и управление на всички видове отпадъци . Домакинствата, институциите и бизнесът ще имат  различни..

публикувано на 26.09.23 в 09:02
брадат лешояд

Започва проект за връщането на брадатия лешояд у нас

Започва проектът "Живот за брадатия лешояд". В него се обединяват усилията на 8 партньора от 3 европейски страни – България, Нидерландия и Румъния. " Главната цел е връщането на брадатия лешояд , но това е изключително трудна задача", поясни пред БНР Анелия Павлова от "Зелени Балкани". Съпътстващи дейности са свързани с поддържането на..

публикувано на 25.09.23 в 13:41
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Чистенето на речните корита – "златна ябълка" за областните управители

" Има внесен законопроект за изменение на Закона за водите, с който се ограничават сечите в санитарно-охранителните и вододайните зони . Трябва да го подкрепят депутатите. Това е едно от нещата, с които трябва да се започне". Това каза пред БНР Димитър Куманов, член на УС на Сдружение "Балканка", и изказа очакване ДПС да подкрепи този законопроект,..

публикувано на 07.09.23 в 13:19

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи. То е единственото, родено това лято в стадото, което живее в дивечовъдния участък „Студен кладенец“. Там преди 10 години бяха докарани зубри от Германия и това бе първата стъпка за възстановяване на този изчезващ вид в дивата природа. Проектът е инициатива на фондация „По-диви..

публикувано на 27.08.23 в 04:30
Рада Бонева и Венцеслава Кожухарова

Венцеслава Кожухарова: Климатичните феномени вече са просто едни ежедневни явления

"Ние си мислим, че това е далеч в бъдещето, но е нещо, което се случва в момента. Климатичните феномени вече спират да са такива, те са просто едни ежедневни явления ". Това каза пред БНР Венцеслава Кожухарова, която беше на експедиция в Гватемала.  "Това, което ние си мислихме, че е много далече, на другия край на света и ще се случи в..

публикувано на 16.08.23 в 10:56

Експерти искат спешни мерки за ограничаване последствията от климатичните промени

През изминалата седмица в медийното пространство, социалните мрежи и научната общност се зароди дискусия около изказани мнения на български учени, които поставят под съмнение човешката дейност като фактор за възникване на глобалното затопляне и последващите климатични промени. Те дори отричат действията (на глобално и локално ниво) за намаляване на..

публикувано на 03.08.23 в 10:31

Оскъпяват ли акумулаторните батерии слънчевата енергия?

В началото на август се очаква Министерството на иновациите и растежа да публикува списъците с фирмите, които ще получат финансиране за изграждане на свои нови ВЕИ системи в комбинация с батерии за съхранение на енергия. Интересът е голям и общата стойност на подадените проекти надхвърля значително бюджета по мярката, който е в размер на 200..

публикувано на 31.07.23 в 10:45