Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Медиите под контрол

Снимка: Ани Петрова

През 1991 г. големият американски учен и дисидент Ноам Чомски изнася лекция, която стана популярна и в България с името „Медиите под контрол“. В нея Чомски разказва за манипулативните техники, които използват управляващите елити, за да държат в подчинение гражданите. За да бъдат тези техники успешни, най-важното е да бъдат завладяни медиите, да бъдат накарани работещите в тях да се придържат на сто процента към „правилната линия“. Тази кратка лекция на Ноам Чомски, макар и произнесена пред повече от 30 години, е по-актуална отвсякога. Особено за днешната медийна ситуация в България е актуална, защото у нас не спират опитите да бъдат заглушени всички дисидентски гласове, независимо от това, къде присъстват – в телевизите, радиостанциите, интернет сайтовете, социалните мрежи....

Например, ако напишете нещо във Фейсбук, което влиза в разрез с „единствено правилната гледна точка“, вероятността да ви наложат забрана за публикуване или направо да ви изтрият страницата, е особено голяма. А за изграждането на униформено мислене в обществените медии се грижат представителите на умнокрасивите партии в СЕМ. Тези хора много искат БНТ и БНР да изглеждат като медиен придатък на любимите им партии. И излизат от кожата си всеки път, когато забележат, че има личности, които не пеят в общия хор.

Забелязал съм следния интересен факт. Всеки път, когато някое предаване защитава българската позиция, когато иска да бъдат защитавани българските национални интереси, медийните комисари на жълтопаветните партии /нали не сте забравили, че автор на този хубав термин е Христо Иванов/ заявяват, че това било „руска пропаганда“. Освен че е признак на мисловна немощ, подобно обвинение си е откровена глупост. Защото да защитаваш българските интереси няма как да бъде каквато и да било чуждестранна пропаганда.

Оказва се, че представителите на умнокрасивитета най-силно се дразнят, когато в българските медии се говорят добри неща за...България. Те не искат това. Те искат да бъдат защитавани единствено т.нар. „евроатлантически ценности“, за които никой нормален човек не може да каже какво представляват и по какво всъщност се отличават от добре познатите на всички ценности.

Във вече споменатата си лекция Ноам Чомски цитира един друг американски мислител Уолтър Липман, който говори за необходимостта от „фабрикуване на съгласие“, т.е. чрез новите техники на пропагандата да се накара обществото да приеме неща, с които не е съгласно. Елитът иска да постави медиите под контрол именно за да може по-лесно да накара цялото население да мисли по еднакъв начин и никой да не излиза извън строя. За тях обществото трябва да бъде като казарма, където всички слушат и подреждат мислите си съобразно заповедите на елита.

Ноам Чомски много точно е забелязал,че елитът има една доста странна представа за демокрацията. „Носителите на експертизата“ или членовете на „специалната класа“ смятат, че хората трябва да бъдат държани настрана от управлението на собствените им дела, а средствата за информация трябва да са с ограничен достъп и под строг контрол. Чомски сякаш е имал предвид ситуацията в днешна България, когато е писал това. Тези, които наричат себе си „либерален елит“, правят всичко възможно, за да ни лишат от участие в управлението на собствената ни държава. Например, няма по-страшно нещо за тях от идеята за референдуми. Защо? Ами защото резултатите от един референдум могат да покажат, че ние, нормалните граждани, имаме съвсем различна представа от представата на елита за това как трябва да изглежда страната ни. Ето сега се събират подписи за референдум в защита на българския лев. Ако той все пак бъде проведен, може да се окаже, че повечето българи нямат никакво намерение да цопват в еврозоната на 1 януари 2024 г. И това никак няма да се хареса на единия процент финансисти, банкери, политически фигури, грантови анализатори и други представители на елита.

Е, именно за да не стават такива „грешки“, медиите трябва да бъдат държани под контрол. Според представителите на умнокрасивитета там не бива да има несъгласни личности, а само служители, които безпрекословно изпълняват спусканите от елита указания. Най-големият враг на самообявилите се за „специална класа“ управляващи са тези, които дръзват да мислят самостоятелно. А най-абсурдното е, че тъкмо лицата, които описват себе си като „либерали“ и „защитници на свободата“, отдавна са се превърнали в най-големите цензори. Ще завърша с припомнянето на есето на един друг световно известен дисидент Вацлав Хавел „Силата на безсилните“. Там чешкият борец срещу униформеното мислене, а впоследствие и президент ни призовава да не се страхуваме да разсъждаваме самостоятелно и да не се подчиняваме на официалната идеология. Каквато и да е тя. Това е съвет, който си струва да следваме


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде точно е лобното място на Христо Ботев? Къде и кога е загинал поетът революционер ?

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Едно от значимите събития в този ден на почит е Всенародното поклонение в района на величествения паметник на връх Околчица във Врачанския Балкан. Честванията на този ден и на това място, които традиционно събират хиляди българи, имат над 100-годишна..

публикувано на 02.06.23 в 07:15
Д-р Мариана Мандажиева

Д-р Мариана Мандажиева: Наблюдаваме пандемия от алергичен ринит

Повече от един век история на алергичния ринит - това е темата в "Нощен Хоризонт" с гост - д-р Мариана Мандажиева, алерголог в Аджибадем Сити Клиник Младост. Д-р Мандажиева е един от малкото специалисти в България със специалности по клинична алергология и УНГ болести, уникално съчетание , което е в полза на големия брой пациенти със..

публикувано на 01.06.23 в 13:01

Голяма част от музейните образователни програми са насочени към ученици от първи до четвърти клас

Екип от млади учени от Университета по библиотекознание и информационни технологии разработиха проект на тема: „Изследване на съвременни образователни програми на културни институции в България“. Ръководител на проекта е гл. ас. д-р Соня Спасова. Финансирането е осигурено от Фонд „Научни изследвания“ към Министерство на образованието и науката...

публикувано на 31.05.23 в 10:29
Карлос Контрера

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

В София вече има 4 екипа, които ежедневно линейно контролират трафика . Влизайки в потока от автомобили, установяват нарушители и ги отстраняват от движението. Това обясни пред БНР Карлос Контрера, председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет. Иначе по думите му екипите общо за столицата са 15. Контрера уточни, че още..

публикувано на 31.05.23 в 08:49
Доц. д-р Стоян Везенков

Д-р Стоян Везенков: Сърцето е диригентът на всички саморегулиращи се системи

" Сърцето е диригентът на всички саморегулиращи се системи - сърцето генерира около пет метра в диаметъра електормагнитно поле. Тоест пулсът може да бъде измерен на пет метра с магнитен сензор. Всеки неврон от нервната ни система, включително и в мозъка е потенциал зависима клетка. И сърцето буквално дирижира и променя потенциалите на всяка една..

публикувано на 29.05.23 в 14:27
Екомузей с Аквариум - Русе

Екомузеят в Русе вече с аудио гид

Един от най-добрите съвременни български музеи и русенският Екомузей с аквариум. За хилядите му посетители от 1 юни ще има допълнителна екстра - аудио гид на пет езика - български, немски, френски, английски и румънски език. За да има Екомузея с аквариум в Русе аудио гид, финансова подкрепа е оказало Министерството на културата. Така,..

публикувано на 29.05.23 в 11:40
Възрожденското взаимно училище при храм „Св. София“ в Сливен

Възрожденското взаимно училище при храм „Св. София“ в Сливен ще бъде възстановено

Най-старото сливенско училище – взаимното училище при храм „Св. София“ ще бъде възстановено и отново да заработи като Музей на образованието. Около тази идея са се обединили община Сливен, Сливенска митрополия и няколко учебни заведения в града, съобщи заместник-кметът Стоян Марков. Във взаимното училище някога е преподавал и..

публикувано на 29.05.23 в 10:29