Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен вятър създава проблеми в различни райони на страната, червен код за утре в 5 области

Снимка: Ани Петрова

Опасно силен вятър създава проблеми в различни райони на страната. Повалени дървета, прекъснати жици, отнесени покриви, изпочупени прозорци са част от щетите, причинени от стихията. Обявени са и предупреждения, включително с червен код.

За утре е издадено предупреждение от най-висока степен - червен код за силен вятър в 5 области – Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Скоростта на вятъра се очаква да бъде до 35 м/сек. За други 7 области, включително София, кодът е оранжев, а в останалите - жълт.

За област Ловеч има издаден код и за обилен валеж.

Карта на опасните явления за 19.01.2023 г./НИМХ

"Днес към обед най-силни са поривите на вятъра във Враца – до 30 м/сек. Доста ветровито остава през това и през следващото денонощие", заяви пред БНР Красимир Стоев, дежурен синоптик на НИМХ.

Облачността ще е променлива, по-значителна над планините и на места главно по южните им страни ще превали, сочи още прогнозата на НИМХ. Вечерта над западните части ще се заоблачи и ще завали дъжд, в крайните северозападните райони – интензивен. Температурите остават високи, минималните ще са между 9° и 14°, максималните – между 16° и 21°, в районите със силен фьон и малко по-високи. В София минимална 10°, максимална – около 18°.

В планините ще е много ветровито. Ще духа силен и бурен, по откритите части и ураганен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, често значителна и главно по южните части ще има краткотрайни валежи от дъжд, над 2000 метра - от сняг.

Общо 69 сигнала за паднали клони, дървета, билбордове и ламарини са отработили до момента екипите на столичната пожарна и дирекция Аварийна помощ и превенция на Столична община. Всички екипи са на терен от снощи, когато започна силния вятър в столицата.

Към 11 часа от системата 112 бяха постъпили над 130 сигнала предимно за паднали или наклонени дървета и счупени клони в различни райони на София. Най-много са сигналите от  районите „Витоша“, „Лозенец“, „Илинден“ и централна градска част. Фасада на училище падна в район „Илинден“. Кметът Иван Божилов информира:

"Имаме множество сигнали за паднали дървета, имаме една в 45-то училище паднала изолация. Създадена е организация за обезопасяване на местата и се отстраняват вече дърветата, които са по пътната мрежа. После ще се създаде организация за отстраняване на дървета на тези, които не пречат на движението и на пешеходния допуск".

По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова на терен са и екипите на всички сметопочистващи фирми. 9 екипа на дирекция „Зелена система“ на Столична община работят по сигналите за паднали клони и дървета в парковете, които до момента са над 20.

Районите администрации също трябва да следят ситуацията на тяхна територия.

Към обед няма данни за пострадали хора.

В София клони са паднали върху автомобили и са нанесли щети. Край СУ "Климент Охридски" дървета паднаха върху два автомобила. От пожарната съобщиха за няколко случая на откъснати метални покриви на сгради в София.

От МВР призоваха в случай на силен вятър хората да затворят плътно вратите и прозорците си, да не остават на открито, а ако са далеч от дома си да влязат в обществена сграда или подлез. А ако са с автомобил да спрат далеч от електропроводи и дървета. В планината човек трябва да заеме най-ниското възможно място до отминаване на опасността. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16