Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са лауреатите на националния конкурс за криминален разказ във Велико Търново

Доц. Калина Иванова и Памела Леонидова (от ляво на дясно)
Снимка: Здравка Маслянкова

Регионалната библиотека „Петко Славейков“ във Велико Търново тази седмица отличи лауреатите във второто издание на националния си конкурс за криминален разказ. 166 творби се състезаваха, а темата на конкурса беше (Не)разкритият случай. Своите криминални сюжети разказаха автори от 12 до 78-годишни.

Криминалната литература е любима на българските читатели, но нямаме съвременни ярки български автори в този жанр. Така обясни в "Закуска на тревата" идеята за националния конкурс за криминален разказ „(Не)разкритият случай“ неговият създател Момчил Шивачев, завеждащ на отдел „Обслужване на читатели“ в Регионалната библиотека „Петко Славейков“ във Велико Търново: 

„Мисля, че криминалният жанр не е особено добре застъпен в България. Ние нямаме аналози, нека да не звучи претенциозно, на Дейвид Балдачи, Дан Браун, Стив Бери, Матю Райли – автори, които са на върха в световните класации по продажби. Читателите на библиотеката също имат огромен интерес по принцип към този тип литература. Така се роди леко спонтанно идеята да организираме и ние конкурс за написване на криминален разказ. Евентуално да се роди някой, с наша помощ, по-именит, по-известен, по-четивен български писател“. 

16 разказа се включиха в конкурса в първото му издание през миналата година. Сега творбите са 166 на автори от цялата страна. Най-възрастният участник в тазгодишното издание на националния конкурс за криминален разказ е 78-годишен мъж от Пловдив, а най-младите автори са 12-13-годишни деца от Варна и  Бургас, разказа Момчил Шивачев и обобщи сюжетите в разказите за конкурса: 

„Доста автори се бяха ориентирали към битова тематика, имаше дори хумористични разкази, леко криминални, имаше и доста зловещи, кървави сюжети, особено от младата аудитория. Имаше и обикновени разкази, които е малко трудно да се нарекат като криминални, но все пак те със своята човещина бяха дълбоко затрогващи журито“.

Стефан Митев и Веселина Ангелова

Криминалните разкази бяха оценявани от четиричленно жури, в което беше и криминалният репортер и кореспондент на вестник „Труд“ във Велико Търново Веселина Ангелова: 

„Оказа се, че има много пишещи хора, грамотни, с фантазия, с въоръжение. Има много общи черти между криминалния разказ и оперативната криминална журналистика. Така, както ние, журналистите, пресъздаваме криминалните събития, така и в разказите се започва с някакво действие и целият материал държи в напрежение читателя до края“. 

Четири от 166-е разказа са декласирани, защото са били пълно плагиатство от творби на световни творци, коментира библиотекарката Стела Димитрова, член на журито. Похвално е участието на учениците, посочи Димитрова: 

„Пишещите деца са четящи деца и това ни възвръща вярата в младото поколение, че чете и ще чете. „Травма“ е много добър разказ, набляга се на психологията, какво може да се случи след насилие. „Единени“ засяга друг аспект, малко стил Стефани Майер, „Двамата“ е много добър, който заема нашето трето място“.  

Двама мъже си поделят третото място в националния конкурс за криминален разказ на великотърновската регионална библиотека. Горнооряховецът Стефан Митев е описал история от Съединените щати в разказа си „Гонка в Балтимор“. 

„Като във всеки по-голям град, не само в Щатите, навсякъде, и в България, всекидневно се случват неприятни неща. Много хора са настроени към грешки, с които да спечелят нещо. От там идват и престъпленията. Радвам се, че сте оценили моя разказ“.

Красимир Христов с Веселина Ангелова

Неоценен от близките му хора разказ „Двамата“ на плевенчанина Красимир Христов е другата творба, класирана на трето място: 

„Всеки един от нас има такива двама. Аз се опитах да напиша една любовна история по криминален начин или криминална история по любовен начин – всеки може да прецени как да я възприеме. Мотивацията да я изпратя за вашия конкурс беше такава, че в края на краищата никой от моите близки не го хареса. Реших да го представя на хора, които са с по-различно виждане за подобен разказ и очевидно не съм сгрешил“. 

Второто място журито присъди на Евгения Динева от София за разказа ѝ „Единени“.

Лауреат на второто издание на конкурса за криминален разказ „(Не)разкритият случай“ е 27-годишната учителка от Русе Памела Леонидова с творбата си „Травма“: 

„Историята в моя разказ е свързана с психическата нестабилност и това какво една травма може да причини на човек и как ние успяваме да превъзмогнем тази травма или по-скоро не успяваме. Понякога човек просто се заключва в себе си, измисля си един несъществуващ свят и успява по този начин да продължи да живее, защото, ако не осъзнае травмата, не може да продължи да живее“.  

Победителите конкурса получиха криминална литература, парични премии и картини. 

Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27