Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Васил Вълков от "Хели Мед Сървисис": Пилотът на медицински хеликоптер винаги гони "златния час"

Васил Вълков- директор „Летателна експлоатация“ в "Хели Мед Сървисис“
Снимка: Личен архив
"За да стане човек пилот на хеликоптер, той преминава през обучение, включващо различни модули, или през така нареченото интегрирано обучение във висшите военни училища", разказа в интервю за "Хоризонт“ пилотът-инструктор Васил Вълков, който е директор „Летателна експлоатация“ в "Хели Мед Сървисис“ – държавното дружество, обявило обществена поръчка за наем на медицински хеликоптер, на който ще се обучават бъдещите кадри като част от системата ХЕМС за оказване на спешна помощ по въздух.

"Пилотът на медицински хеликоптер винаги е притиснат от времето, в което трябва да се действа. Там се гони "златния час", нещата не трябва да се случват прекалено бързо, но всеки е притиснат от времето, защото иска да бъде максимално бързо свършена дадената задача - да се отиде до мястото, където има пострадал, да се пренесе до болница", обясни Васил Вълков.

По думите му значение има и метеорологичното време, тъй като при намалена видимост трябва да се взимат нестандарни решения. Ако се отива на място, на което е станала катастрофа, или в планината, е нужно бързо вземане на решения.
"Решаващо значение за вдигането на хеликоптер, който да окаже медицинска помощ, има състоянието на пострадалия човек.

Лекарите преценяват дали да се изпрати линейка или хеликоптер, или ако е в планината, да се изпратят планински спасители. Хеликоптерът е скъпо струваща задача, но ако състоянието на човек е животозастрашаващо, предимство има тази машина", допълни пилотът, който има опит в изпълняването на такива задачи с частна фирма преди години.
"Ако трябва да разкажа за опита си в системата HEMS, от 2013 до 2019 година в една авиокопмпания бяха закупени медицински хеликоптери, започнахме извършването на тази дейност, ходихме на обучение при наши колеги вчужбина.
Работехме със застрахователна компания, но нямахме подкрепа от държавата и така след пет години, в началото на 2019 г. хеликоптерите бяха продадени и този вид дейност беше прекратена.

През 2009 имаше друга компания с медицински хеликоптери, ЕЪРБАН, но и тя прекрати съществуването си. След 2019 до момента, както виждате борбите са големи...", разказа в "Закуска на тревата" Вълков.

По поясни, че от предишните обучени кадри за работа на медицински хеликоптер, почти няма пилоти, които могат да се използват. Към момента трима от колегите на Вълков, могат да бъдат използвани, като се обучат и нови хора, които също са налични.

1000 часа опит на въздухоплавателно средство, от които 500 на хеликоптер - това е опитът, който е необходим като минимално изискване за пилотите на хеликоптер", поясни още пилотът.

Той припомни, че в момента процедурата за наемане на медицински хеликоптер за срок от една година, обявена от "Хели Мед Сървисис", е спряна заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Иначе в обществената поръчка участват две фирми с оферти за даване под наем на хеликоптер.

"Според мен е реалистично до края на годината да имаме поне едни медицински хелкопитер - закупен или под наем, но по една или друга причиан имаме доста голям отпор на целия този процес в момента. Имаме някакво обяснение защо е така...

В момента за поръчката за медицинския хеликоптер, който трябва да е втора употреба и под наем за една година, неговата цел е да се разработят бази по територията на страната и по болниците, където ще се изпълняват полетите, ще се транспортират пациентите, за да се подготви цялата тази система, кокато дойдат новите хеликоптери, направо да започнат работят, да се обучават пилотите", изтъкна още Васил Вълков.
Подчертавайки, че отново има попадена жалба от фирма, нямала дейност от две години, срещу поръчката...което според Васил Вълков е това е атака срещу системата, която искат да се създаде.


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Даниела Попова: Здравословни храни, но не от нашите ширини, могат да ни вредят

Преди летния сезон все повече хора се питат "Как да отслабна" и всеки иска да отслабне бързо и лесно. Експертите съветват, че е най-правилно това да стане чрез здравословно хранене и спорт. Оказва се обаче, че и зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат да се крият сериозни психози .  Много често се сблъскваме с..

публикувано на 24.03.23 в 15:41

Д-р Цветомила Дудевска: Има ръст на случаите на туберкулоза след пандемията

На 24 март от 1996 г. насам се отбелязва Световният ден за  борба с туберкулозата. Първата у нас специализирана болница за активно лечение на белодробни болести - в Троян, организира Десетдневка на отворените врати и безплатните прегледи за туберкулоза ще продължат до края на месеца. Безплатни прегледи за туберколоза в цяла България..

публикувано на 24.03.23 в 09:42

Пекари от Добричко работят на минимална печалба, за да не поскъпва хлябът

С масовото покачване на цените на хранителните продукти за българите става все по-трудно осигуряването на достатъчно месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци на трапезата. Потребителите са особено чувствителни спрямо цената на хляба, особено след като се лансира идеята за връщане на ДДС на хляба. На този етап няма обективни причини да се..

публикувано на 24.03.23 в 08:38

Горски специалисти очакват по-големите глоби и повечето сигнали да намалят нарушенията в горите

Десетократно увеличените санкции за незаконен дърводобив в горите ще има респектиращ ефект, но проблемите с ниската събираемост на глобите остават. Липсва и методика, която да разграничава административното нарушение от престъплението. Така специалисти коментират промените в  Закона за горите. Отчита се положителният ефект от електронното..

публикувано на 24.03.23 в 07:05

Съюзът на птицевъдите предупреждава: 2,5 милиона яйца от Украйна може да се появят на пазара като български

Миналата седмица по партньорска програма в България са внесени 2,5 милиона яйца от Украйна , които обаче още не са на пазара.  Това съобщи пред БНР председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов, който изрази опасения от премаркирането на яйцата като български. "Това са бързооборотни стоки и би следвало да се появят в търговската мрежа..

публикувано на 23.03.23 в 07:53
Даниел Парушев

Даниел Парушев: Един път завинаги трябва да се затвори темата с обновяването на общежитията

От 1 март в Софийския университет "Св. Климент Охридски" наемите за студентските общежития са повишени с 40% . 24 лева без консумативите е сумата, която към днешна дата заплаща един студент, като преди това е била 18 лв. Останалите висши училища в страната към момента са запазили цените си. Това обясни пред БНР Даниел Парушев, председател..

публикувано на 21.03.23 в 10:35
Миряна Сирийски

Миряна Сирийски: Работата на социалния работник е благородна и удовлетворяваща

Работата на социалния работник е благородна и удовлетворяваща . За съжаление, това остава невидимо за по-голямата част от хората. В обществото се възприема като натоварваща професия, която е трудно да се практикува.  Това коментира пред БНР Миряна Сирийски - програмен директор на Фондация "Светът на Мария".  "Ти всъщност си ориентиран около..

публикувано на 21.03.23 в 09:49