Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой туристи през януари

Очаква се добър зимен сезон и през следващите месеци

Януари отбелязва ръст в броя на туристите спрямо същия месец на миналата година, който беше рекорден. Очаква се добър зимен сезон и през следващите месеци. Това каза служебният министър на туризма Илин Димитров, който представи приоритетите в работата на ведомството. В средносрочен план Министерството ще работи по изработването на модел за гаранционен фонд за туроператорите, по създаване на единна дигитална карта на страната с интегрирана информация от сектор туризъм, земеделие и култура, ще провежда активни действия по решаването на кадровите проблеми в сектор туризъм. 

Както и досега Министерството на туризма ще се ръководи принципи като експертност и максимална прозрачност при действията си в подкрепа на сектора. Неотложните цели и задачи в краткосрочен план, са свързани с разгръщане на националната реклама на България по пазари, прозрачно провеждане на процедури за наем на плажовете чрез видеонаблюдение, все по-дигитализирана работа, която да улесни потребителите и да ограничи сивия сектор, посочи Илин Димитров, като уточни, че те са подготвени след допитване до национално представените организации в туризма. 

В момента се подготвя летния сезон, като се организират и провеждат поредица от работни срещи зад граница.

За рекламата на страната ще бъдат организирани журналистически турове с прецизно подбрани участници и мониторинг върху публикациите им.

Трябва да се промени по принцип и начинът, по който се говори и пише за страната ни, коментира Илин Димитров.

Ведомството ще провежда на ясни и прозрачни процедури за отдаване под наем на плажове, които за първи път ще се провеждат с участието на наблюдатели от КПКОНПИ, МВР и ДАНС.

Освен в Полша и Германия туристически аташета ще има и в Турция Румъния и Обединеното кралство, които са основни пазари за туристическия ни продукт на България. Това е стъпка в посока подобряване имиджа на България, посочи още Илин Димитров.

Предстои провеждането на информационна разяснителна кампания в туризма, съвместно с Комисията за защита на потребителите, МВР и НАП, със съвети към потребителите и търговците с цел ограничаване на сивия сектор и нелоялните практики в сектора. Но както и туроператорите посочват - проверяват се само регистрираните фирми, а много често се провеждат пътувания с хора, събрани по интереси и без фирмена регистрация.

Министерството на туризма си поставя за цел отличното представяне на страната ни на всички туристически борси до края на април, но секторът е недофинансиран, коментира още министър Димитров.

Репортаж на Мила Младенова в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Войчех Пшибилски: Демокрацията може да спечели, а Европа да загуби на изборите за ЕП

На събитие, състояло се в края на май в София, организирано съвместно от The Civics и Visegrad Inside на тема “Изборите за европейски парламент 2024: между реалността и надеждата”, един от говорителите - полският политолог Войчех Пшибилски, който е главен редактор на платформата “Вишеград отвътре” ("Visegrad inside"), създадена от фондация..

публикувано на 07.06.24 в 11:00

Гърците харчат средно по 1000 евро на година за здравни грижи и лекарства

Гърците трудно си плащат лекарствата и не посещават лекар поради липса на средства, показват проучвания в южната ни съседка. Опозицията настоява за повече пари за здравеопазване. Проучване на здравната организация "Гивмед" ,която работи за равен достъп до лекарства за всички, показва, че 22% от гърците през миналата година не са получили..

публикувано на 07.06.24 в 10:50

Последен ден на предизборната кампания в Гърция

Последен ден на предизборната кампания в Гърция. Според всички предварителни проучвания управляващата партия на консерваторите Нова Демокрация ще спечели евровота. С митинги партиите в Гърция приключват днес предизборната си кампания. Всички проучвания за нагласата на избирателите посочват победа на Нова Демокрация с около 33% от..

публикувано на 07.06.24 в 10:48
Снимката е илюстративна

Търсят допълнително вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

Осигуряване на допълнително вода за трите общини - Рила, Кочериново и Бобошево, е обсъдено на среща на кметовете на трите града с представители на БАД "Гранитоид", собственик на вецовете в района, "Кюстендилска вода" ЕООД и Предприятието "Язовири и каскади". Количеството, което трябва да се осигури за нормалното водоподаване на трите общини, е..

публикувано на 07.06.24 в 10:40
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън се среща със Зеленски в Париж

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне днес в Париж с украинския президент Володимир Зеленски, като обяви нов пакет от 225 млн. долара оръжейна помощ за Украйна по време на честванията на 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, предаде БТА. Това ще бъдат първите им разговори лице в лице, откакто Зеленски посети Вашингтон през..

публикувано на 07.06.24 в 10:06
Предизборен плакат в Ирландия

Местни избори и евровот в Република Ирландия

В Република Ирландия започна гласуването в местните и европейските избори. Общо 949 места ще бъдат разпределени в 31 местни власти и ще бъдат излъчени 14 евродепутати.  Избирателнитe секции бяха отворени в 7.00 часа местно време (9.00 българско) и ще затворят в 22.00 часа (полунощ българско). Повечето училища днес ще бъдат затворени, тъй като..

публикувано на 07.06.24 в 10:05
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин ще държи реч, посветена на глобалната политика и на икономическата ситуация в Русия

Руският президент Владимир Путин ще говори днес пред Международния икономически форум в Санкт Петербург, предаде ДПА. Речта му ще е посветена на глобалната политика и на икономическата ситуация в Русия във време на тежки санкции. Това съобщи БТА. В рамките на форума суровинната свръхсила се опитва да покаже, че наложените ѝ санкции заради..

публикувано на 07.06.24 в 10:01