Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владо Тилев в търсене на най-точния звук, за който всички музиканти мечтаят

Изкуството в лютиерството идва от това, когато засвири инструментът, той да предаде емоцията

Владо Тилев

"Лютиерството е професия, самото създаване на инструмента е занаят. А изкуството се състои в това един музикант, когато засвири на инструмента, да усети емоцията, да предаде емоцията чрез инструмента - това е професията лютерия", разказа в "Нощен Хоризонт" Владо Тилев, лютиер от София и майстор на български цигулки.
Владо Тилев се е насочил и към поправка и изработка на струнните инструменти, заради любовта си музиката. Първата му среща с лютиерството е била още на 12 години, благодарение на негов съсед, също лютиер.

"До ден днешен имам афинитет към старинните инструменти. С мойте нови инструменти се опитвам да се доближа до тях. Започнах още когато бях ученик. Завършил съм в Германия, в Есен във Висшето училище по изкуства със специалност "Виолончело". Посещавах ателиета на немски утвърдени лютиери, докато учех и така усвоих и заимствах занаята, без да го крада", каза още за БНР Владо Тилев.

Тилев разказа за добрите практики в лютиерството още от времето на Страдивари, за скритите символи на това изкуство, което надминава възможностите на сръчните ръце и изисква естетическо отношение към музиката, за идеалната си цел да дарява направени от него инструменти, за известните музиканти, чиито инструменти са изработени от Тилев.

"1995 г. се ориентирах окончателно към тази професия и започнах да я работя в къщи. Там си оборудвах ателие, но след 4- 5 години си закупих собствено ателие. По-късно го замених за нещо по-сериозно. Имах вече и помощничка, исках да наема още един човек. Сега вече имам голямо ателие в центъра. 

Повечето ми клиенти са от чужбина. Инструментите ми се купуват и от много известни музиканти. Тези, които най-много ме радват, са българските концерт-майстори по света. Това са Яна Каменарска - концертмайстор на Хамбурската опера,  Димитър Иванов - концертмайстор на Франкфуртската опера, Веско Пантелеев Ешкенази наскоро се сдоби с мой инструмент и редица други", разказа още лютиерът.

По думите му насочването към професията на лютиер, а не на музикант, на челист, каквито са били плановете му, е било нещо като прозрение. След един неуспешен конкурс са му трябвали 10 дни, за да реши как да продължи в живота си. Да поправя струнни инструменти и да прави нови струни за цигулката, челото, виолата.
От пет години Тилев прави нови инструменти и то съвсем сам.  Това е защото най-добрият му приятел - Христо Късметски, цигулар, не се явява като катализатор да започне да прави нови инструменти в търсене на най-точния звук, за който всички музиканти мечтаят...

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хищни, хитри, манипулатори, експлоататори... Суперсилите на растенията

"Това е много малък хербариум, между 15 000 и 20 000 вида . Има с над милион и половина образци. Цяла сграда – само хербариум. Ние сме още малки, скромни". Така ботаникът гл. ас. д-р Сълза Палпурина описва хербариума на Националния природонаучен музей в предаването "Изотопия" , докато показва експонатите, скрити за посетителите, но..

публикувано на 02.05.24 в 23:06

5 мандата и един Хеър – Ниймайер, който винаги играе роля на вота в Кърджали

До 7 май партиите в Кърджали трябва да обявят своите листи и техните водачи за участие в извънредните национални избори на 9 юни. Засега единствено партия „Възраждане“ съобщи имената на кандидатите и първа се регистрира в Районната избирателна комисия. Пет са мандатите за област Кърджали.  Четири от тях получава ДПС, като интригата за последния..

публикувано на 02.05.24 в 13:55
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06