Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спасяват екзотични видове в Центъра за защита на природата и животните в Добрич

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич се отглеждат представители на различни видове, които са били конфискувани от властите. Животните са били отглеждани в лоши условия, повечето от тях са с проблеми, които налагат дълго лечение и много грижи. Женският питон Лейди Кали вече няколко месеца дели една стая с директора на Центъра, игуаната Чочко пък живее в един аквариум с дълголетница костенурка, наречена Бабата.

Центърът за защита на природата и животните в Добрич от години работи съвместно със спасителния център „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Идеята е с обединени усилия да се помогне на колкото се може повече животни, които са отглеждани не като живи същества, а като трофеи и признак за ексцентричност. Такъв е и случаят с питона албинос – закупен от млада дама от Варна, която обаче осъзнава, че в апартамент трудно се гледа четириметрова змия, която може да бъде и опасна. Тигровият питон идва тук с името Лейди, директорът на Центъра Християн Христов добавя Кали, която е богинята на респекта и страха в Индия. Повече за наистина впечатляващо красивата и респектираща с размерите си змия разказва Християн Христов.


Основно Лейди Кали се храни с мишки от лабораторията към БАН.

Игуаната Чочко е спасена от „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Отглеждана е на терасата на жилищен блок в крайно неподходящи условия, докато един ден не пада от третия етаж. Така е и намерена и е конфискуван със съдействието на Екоинспекцията.

Подобна е историята и на варана, който намира убежище и адекватни грижи в добричкия Зоопарк.

Игуаната Чочко си прави компания със сухоземната шипоопашата костенурка, наречена от гледачите си Бабата, защото е на около 50 години.

Мечта на Християн Христов е да успее да пригоди една от къщичките в Зоопарка за дом на конфискуваните влечуги и в нея те да получат най-после необходимите условия за живот. Но и не само – желанието му е да направи и информационна кампания за запознаването на децата и възрастните с изискванията за отглеждане на животно в домашни условия, за нуждите на видовете и за това какви документи трябва те да притежават.


Само за ремонта на къщата са необходими около 40 000 лв., а за изграждането на подходящите терариуми за различните животни в нея и допълнителни средства. Затова и Центърът за защита на природата и животните очаква евентуално и дарители, които да подпомогнат осъществяването на този проект.

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чешмата на капитан Петко в Мароня и вековният чинар, под който той е пиел кафе

Къде отекват стъпките на капитан Петко войвода

Нов туристически маршрут в Гърция събира любители на приключенията. Той води по стъпките на капитан Петко Воевода и разказва известни и не толкова истории за живота на легендарния български хайдутин. Туристите имат шанса да посетят къщата музей в родното село на воеводата и знакови места на сраженията, в които е участвал. Маршрутът..

публикувано на 27.05.23 в 15:29
Поморийското езеро

Гражданско сдружение сигнализира прокуратурата за засипване със земни маси до Поморийското езеро

Сдружението "Граждани за Поморие" подаде жалба в прокуратурата заради засипване със земни маси в района на Поморийското езеро, съобщиха от неправителствената организация. Според местните хора засипването нарушава екоравновесието на водния басейн и застрашава техния туристически продукт , който се крепи на лечебната кал, извличана от езерото. От..

публикувано на 15.05.23 в 06:50

Броят на врабчетата в България намалява

Броят на врабчетата у нас продължават да намалява. Тази полезна за човека птица, която е свикнала да живее близо и заедно с нас, изчезва именно заради хората. За седма поредна година се проведе кампанията на Българското дружество за защита на птиците „Ние броим врабчетата“. През 2022 г. дружеството представи резултатите от 19-годишно..

публикувано на 07.05.23 в 07:57

Столичната община включва и детските градини в проект за насърчаване на разделното събиране на отпадъци

Столичната община включва и детските градини в проект за насърчаване на разделното събиране на отпадъци. В 197 училища вече има контейнери, като такива ще бъдат раздадени и във всички общински детските градини. "Разделното събиране е най-интелигентният начин за събиране на отпадъците, затова Столична община включва и детските градини в пилотен..

публикувано на 07.05.23 в 05:30
Египетски лешояд

Двойка египетски лешояди се прибраха в България

Преди броени дни известната в цял свят двойка египетски лешояди се завърна в България в гнездото си близо до град Провадия. Вече 13 години орнитолозите наблюдават на живо редките птици в YouTube, благодарение на инсталираната в гнездото им камера. Видът се превърна в символ на града. Повече за световно застрашения вид птици ще..

публикувано на 30.04.23 в 06:21
Ветрогенератори в германски териториални води

Гигантски вятърен парк в Северно море - между икономическите ползи и заплахата за екосистемите

Енергийният преход в Европа прави първите си гигантски крачки. Девет държави обединяват усилия, за да превърнат недружелюбното Северно море в най-големия европейски източник на вятърна енергия . Лидерите на Норвегия, Дания, Германия, Нидерландия, Белгия, Франция и Великобритания, които имат излаз на Северно море, както и Ирландия и Люксембург,..

публикувано на 29.04.23 в 11:45
ТЕЦ

Петко Ковачев: Стара Загора виси като гюле на целите 1,2 милиарда евро за справедливия преход

Приключи последната информационна среща за напредъка на териториалните планове за справедлив преход, организирана от МРРБ. Ще загуби ли България 1,2 милиарда евро безвъзмездни средства от Фонда за справедлив преход, ще стане ясно през юни. "За разлика от другите два региона – Перник и Бобов дол, където местните власти са много по-напред, в Стара..

публикувано на 27.04.23 в 09:16