Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветеслава Гълъбова: Трябва да се преработи системата, по която се получава достъп до оръжие

Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър
Снимка: Личен архив

Трябва да се преработи системата, по която се получава достъп до оръжие. Това обясни пред БНР психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

„Да се спрат тези безумни бележки за наличието или отсъствието на  психично разстройство- водиш ли се, или не се водиш на отчет. Това е непродуктивно. Трябва да се прави оценка за психологическата пригодност да имаш оръжие“.

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста бившия полицай, който е обвинен в умишленото убийство на психолога Иван Владимиров – Нав. Този случай обаче не  единичен.

Размерът на това ненормално вече става твърде голям, посочи д-р Гълъбова.

„Тези хора имат патология, но не психопатология-лудост и халюцинации. Имат личностно разстройство. Те напълно разбират какво и защо вършат, но не могат да овладеят своите импулси и поведение. Не се съобразяват с обществото“.

Не бива да се внушава, че са извършили тези убийства, защото са работили в силови структури, убедена е тя.

„Ще лепнем незаслужено петно на хората, които работят там“.

За мен остава неясно кое налага, когато си работил в една такава структура, да можеш да си задържиш оръжието, заяви д-р Гълъбова.

„Това ми се струва остаряло и неадекватно към днешното време. Трябва да се прецизира защо и в кого остава оръжие“.

Страхът у хората ще бъде преодолян, когато видят, че има работещи институции, обясни тя.

„Не изпитваме страх, когато чувството за справедливост е удовлетворено. Тук има едно прогресиращо усещане за несправедливост и отсъствие на държавата“.

Имаме да извървим много сериозен път по оздравяване на средата, посочи още тя.

Цялото интервю на Спас Крайнин с д-р Цветеслава Гълъбова може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вътрешно разселени палестинци носят вещите си след заповедта за евакуация, издадена от израелската армия, в Рафа, южната част на Ивицата Газа, 6 май 2024 г.

Експлозии в Рафах, "Хамас" с изявление, че всяка операция в града няма да бъде "пикник"

Експлозии отекнаха в източната част на град Рафах, който е в южната част на Ивицата Газа, няколко часа след като израелските военни наредиха евакуация на около 100 000 цивилни към разширена хуманитарна зона на Средиземноморието. Международната общност отново се противопостави на планираната сухопътна офанзива в Рафах. Свързваната с "Хамас"..

публикувано на 06.05.24 в 17:47

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите както от християни, така и от мюсюлмани, известен сред тях като Едерлез. След сутрешното измиване с роса по поляните родове и приятели се събират на обща трапеза, на която задължително присъства гергьовденско печено агне. На Гергьовден обредността е съсредоточена около няколко основни..

публикувано на 06.05.24 в 16:58
Ивайло Вълчев

Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори

Сценаристът Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори. Втори е имунологът проф. Андрей Чорбанов. Днес от партията регистрираха кандидатите си за Европейския парламент в ЦИК. Вълчев обяви, че възнамеряват да се присъединят към семейството на европейските консерватори. Вълчев и Чорбанов са начело на по две листи и в изборите за..

публикувано на 06.05.24 в 16:09

Доц. Владислав Миланов: Учебниците по български език са написани свръхакадемично

Имаме грях към преподаването на българския език и това е моя позиция като преподавател в средното училище. Виждам, че децата се стремят да усвоят правилата, но не могат да ги превърнат в убедителна реч. Учебниците са написани свръхакадемично.  Това каза в интервю пред БНР доц. Владислав Миланов, преподавател в Софийския университет..

публикувано на 06.05.24 в 16:04
Снимката е илюстративна, архив.

Войнишки паметници в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани и реставрирани

Войнишки паметници в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани, реставрирани и освежени, информират от общинските управи. Според областния управител инж. Александър Пандурски, който е и председател на комисията по поддържането на монументите и паметните композиции, свързани с войните и с участници в тях от региона, войнишките паметници са близо 150..

публикувано на 06.05.24 в 15:56

Вълна от съпричастност във Велико Търново за лечението на 11-годишно момче

Вълна от съпричастност обхвана за Великден и Гергьовден великотърновци и за два дена беше събрана сумата за лечението и рехабилитацията на 11-годишно момче в турска клиника.  Денислав Петров от Велико Търново се нуждае от спешна операция на киста на мозъка.  Интервенцията ще се извърши на 16 май в турска клиника, а за лечението са нужни..

публикувано на 06.05.24 в 15:38

С 900 великденски яйца и 150 козунака почерпи Община Кюстендил

Два часа продължи празничното веселие на централния пл. "Велбъжд" в Кюстендил за Великден и Гергьовден, организиран от Общината. Бяха раздадени 900 великденски яйца и 150 козунака, осигурени от дарители и спонсори.  Поднасяха ги момичета, участвали в конкурса за мис "Кюстендилска пролет". Гергьовденско веселие на пл. "Велбъжд" в Кюстендил..

публикувано на 06.05.24 в 14:58