Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепете конна база "Ахил"- любимо място на децата със специални потребности

конна база "Ахил"
Снимка: конна база

Приятели на конната база „Ахил“, намираща се близо до София, се обединиха в кампания за спасяването й, след като собствениците на терена го обявиха за продажба. Кампанията на фондация „Можем заедно“, създали конната база, има за цел да събере 70 хиляди лева, нужни за да бъде отпуснат банков кредит, с който да бъде закупен имота, върху който е изградена базата. Търсят се и малки дарители, и фирми, които могат да отделят по-голяма сума. Подробности за кампанията можете да намерите на интернет страницата на фондация „Можем заедно“ - https://www.facebook.com/TogetherWeCan.bg и във Фейсбук страницата на конната база „Ахил“.Тя е ценна за децата със специални потребности и техните родители.

„Там се чувствам като у дома си. Има беседки, масички“

„Това е място, на което моето дете остава с часове и се чувства прекрасно".

конна база

Конната база "Ахил" се намира на няколко километра от София. Създадена преди 9 години, днес там можете да се срещнете със Сузи, Негра, Борил, Вая, Перла, Рони, Вики, Акси и Хари – конете, с които общуват десетки деца със специални потребности. Домакин е Ваня Тодорова, която от няколко години работи за превръщането на базата в терапевтичен център за специалните деца. Тъй като е направена върху терен под наем, екипът на Ваня се изправя пред проблем. 

„Собствениците на имота решиха, че искат да го продадат на всяка цена. Зоната е близо до Бистрица и е доста скъпа. Цената е висока“

За да получи кредит от банка, Ваня трябва да разполага със сумата от 70 хиляди лева като самоучастие в искания заем. Затова преди няколко дни ръководената от нея фондация „Можем заедно“ започна кампания за набиране на нужните средства. 

„Който има желание, може да помогне, за да може някаква част или пълната сума да бъдат събрани. Така конната база ще може да продължи да помага на децата“

конна база

Базата посещават деца с аутизъм, с церебрална парализа, със сензорни и поведенчески проблеми – около 50 са редовните посетители, разказа Ваня. Сред тях е 14-годишната Ивон, която е с умствена изостаналост. Баща й Борис я води два пъти седмично, за около половин час. 

„Зарежда се с енергия. Часове след това говори за конете. Връзката и с коня е на някакво друго ниво. Много сме доволни“

Шестгодишният син на Петя, също с умствена изостаналост, прекарва часове в конната база. 

„Той се научи да извежда кончето и да го прибира. Храни го. Мие го и го целува“

Терапията с коне е популярна в целия свят. У нас се предлага само на няколко места. Методът използва движението на коня и контакта с него. Въздейства върху двигателни и психически увреждания при децата, върху емоционалното им състояние и начина, по който работят сетивата им, обясни Ваня. 

„Децата имат възможност да прекарват много време с конете, които са много социални животни. Не обичат да бъдат сами. Свикнали са с деца и много шум“

За децата на Петя и Борис срещите с коне означават напредък за цялостното им развитие. 

„Запазването на баланс, ориентацията. Не знам за друго такова място, на което мога да ги заведа. Надявам се да има добри хора, които да помогнат на каузата“

Имотът, върху който се намира конната база, е обявен за продажба и в интернет, така че парите за каузата на „Можем заедно“ трябва да се съберат сравнително бързо – според Ваня в близкия месец.  

„Надявам се и собствениците да проявят разбиране. Ако се наложи, да дадат толеранс. Това са много години, в които е мислено и изграждано. Имаме големи планове за разрастване. Ще бъде жалко, ако се наложи да прекъснем“



По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33