Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Помагаме на Украйна с каквото можем. Не изпращаме оръжия и не обучаваме украински военни"

Франц Едер: Австрия подържа традиционно добри отношения с Русия и не иска безвъзвратно да ги зачеркне

"Русия успя да изплете стабилна мрежа от привърженици за влияние в цяла Европа"

Снимка: архив

В началото на месеца журналистическо разследване разкри директни връзки между високопоставени руски пропагандатори и австрийски депутати и деятели на крайнодясната популистка "Партия на свободата". От хакнатите имейли става ясно, че Москва си е поръчвала внасянето на решения в парламента във Виена за отмяна на санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим, пропагандистки статии в австрийски и швейцарски издания, популяризиране на събития, организирани на Крим и т.н. За услугите са били предвидени стабилни хонорари между 4000 и 20 хиляди евро.

В същото време се оказва, че икономическите връзки между Австрия и Русия никак не са пострадали от поредицата санкционни пакети на ЕС и въпреки включването на Австрия в руския списък неприятелски държави. Едва след силен обществен натиск бившият консервативен канцлер Волфганг Шюсел, бившата външна министърка Карин Кнайсел от крайната десница и известният австрийски предприемач Зигфрид Волф напуснаха надзорните съвети на "Лукойл", "Роснефт" и "Сбербанк". А от началото на годината 70 процента от газовите доставки за Австрия отново идват от "Газпром", след като бяха силно ограничени след руското нахлуване в Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента пък Австрия е във фокуса на вниманието заради предстоящата среща на парламентарната асамблея на ОССЕ във Виена. Домакините издадоха визи на участниците от Русия, въпреки че всички са в санкционния списък на ЕС, а заседанието трябва да се проведе точно на 24-ти февруари. Има не един и два примера от последната година, когато са отказвани визи на санкционирани руснаци. Защо Виена действа по друг начин? Темата коментира в предаването "Събота 150" д-р Франц Едер, декан на факултета по социология и политология в университета в Инсбрук.

"Аргументите на правителството са свързани с по-особения статут на Виена като седалище на международни организации – на ООН, на ОПЕК и на ОССЕ. От това произтичат някои задължения, които не могат да бъдат заобиколени. За разлика от други страни, Австрия е длъжна да не възпрепятства участието на всички държави членки на международните организации със седалище във Виена във форуми на тези организации. Такъв е и сегашният случай, въпреки че някои участници са в санкционния списък на ЕС."

Външният министър Александър Шаленберг обясни решението на правителството да издаде визи на санкционираните руски дипломати с това, че макар в момента диалогът с Русия да е труден, той не бива да се прекъсва. Австрия проруска външна политика ли води?

"Труден въпрос. По традиция Австрия се възприема като посредник между държавите. Макар да ми е трудно да говоря за концепция във външната ни политика, тя все пак се ръководи именно от това желание – да бъде посредник. Шаленберг има известно право с аргументацията си, защото рано или късно ще настъпи моментът, в който ще трябва да преговаряме с Русия. Този момент още не е дошъл, разбира се. В същото време Австрия подържа традиционно добри отношения с Русия и не иска напълно и безвъзвратно да ги зачеркне. Още повече, че двете страни са обвързани с тесни културни и икономически връзки. А от икономическите интереси произтичат и политическите. Нека също така подчертая, че Австрия подкрепя всички западни санкции срещу Русия, което не може да се твърди за всички страни от ЕС, като Унгария и дори България."

Руският президент Владимир Путин и бившият австрийски канцлер Себастиян Курц през 2019 г. на среща в Китай  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрия, както и България, неведнъж са описвани като "Троянският кон" на Русия в ЕС. В Австрия руските интереси са добре защитени от крайнодясната "Партия на свободата". Наскоро журналистическо разследване извади на показ разменени имейли между депутати на партията и водещи руски пропагандатори, от които става ясно, че през юли 2016 година "Партията на свободата" например е внесла в парламента във Виена предложение за отмяна на санкциите срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим. За услугата са изплатени 20 хиляди евро, а още 15 хиляди са били предвидени при успех, но предложението не е прието. По време на правителството на консерватора Себастиян Курц и крайната десница Австрия многократно се позоваваше на своя неутралитет, когато западните съюзници я сочеха с пръст и искаха по-категорична позиция срещу Русия. Междувременно Курц подаде оставка, а "Партията на свободата" днес е в опозиция. Промени ли се обаче външнополитическият курс на Австрия, където сега управляват консерваторите и Зелените, д-р Едер?

"Не съвсем. Но промяна има най-малкото заради първия дипломат на Австрия Александър Шаленберг, който е изявен привърженик на трансатлантическото партньорство, макар Австрия да не е част от НАТО. Виена отдавна, да не кажа никога, не е имала такъв външен министър.

В същото време през последните години Русия успя да изплете стабилна мрежа от привърженици за влияние в цяла Европа. Кремъл много правилно се ориентира към популистки формации, каквато е и австрийската "Партия на свободата". Този случай е особено интересен, защото партията на Йорг Хайдер беше създадена като отявлена прозападна, трансатлантическа формация, която работеше за членството на Австрия в НАТО. Днес от това няма и следа. Напротив – за партията Русия е алтернативата на Америка и на неолибералния модел на управление както в икономиката, така и като обществен модел."

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извън партийните връзки – никой не е забравил договора, който сключи "Партията на свободата" с партията на Путин "Единна Русия", Австрия възстанови зависимостта си от газовите доставки от Русия – от началото на годината "Газпром" отново доставя над две трети от нужните на Австрия количества синьо гориво. Две трети от австрийските фирми, които преди началото на войната са имали представителства в Русия, са все още там, докато повечето големи западни компании напуснаха Русия. Колко силни са икономическите зависимости, д-р Едер?

"Икономическите интереси на Австрия наистина не се представляват само от "Партията на свободата". Големи австрийски банки като "Райфайзен" или концерни като "Щрабаг", не искат да се откажат от бизнеса в Русия. И те се радват на политическа подкрепа – както от крайната десница, така и от консервативната Народна партия на канцлера. И тъй като става дума за големи компании, правителството не иска да си създава главоболия, като ги принуди да се откажат от паричните потоци от Русия и ги настрои по този начин срещу себе си.

А що се отнася до енергийната зависимост, пак опираме до "Партията на свободата", защото подкрепата за крайната десница расте, а това кара управляващата "Народна партия" да се опитва да угоди на избирателите, като възприема теми и позиции на крайнодесните. Най-пресният пример е ветото срещу България и Румъния за влизане в Шенген – това беше искане на крайната десница в навечерието на регионалните избори в Долна Австрия.

Освен това "Австрия" се опитва да си запази достъпа до евтин газ, скрепен с договор с Газпром до 2040 година. Това има пряка връзка с икономиката и благоденствието на австрийците, които биха наказали управляващите, ако животът им поскъпне твърде много. От всичко това би спечелила единствено опозиционната "Партия на свободата". Така че тази относително по-приветливата политика на Австрия спрямо Русия се дължи на комплексни причини – както политически, така и икономически."

австрийският канцлер Карл Нехамер  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Как се отразява това на имиджа на Австрия в чужбина?

"Ограниченото доверие, което имат съюзниците към Австрия, е до известна степен оправдано. Спомнете си разкриването на руски шпиони в австрийските тайни служби и в армията. Но нека не остава грешно впечатление за отношението на Австрия към войната – ние подкрепяме санкциите срещу Русия и помагаме на Украйна с каквото можем. Не изпращаме оръжия и не обучаваме украински военни, което теоретично би било възможно, но правителството все още не е готово на тази стъпка. Но в никакъв случай не може да се твърди, че Австрия води проруска политика като съседна Унгария, или дори България." 

Тази седмица Русия изгони четирима австрийски дипломати в отговор на изгонените в началото на месеца руски дипломати от Виена. По време на скандала с шпионажа в полза на Русия в службите за сигурност на Австрия стана ясно, че всеки четвърти действащ руски шпионин се намира във Виена. Ако се върнем назад в историята, Австрия се присъединява към ЕС едва през 1995 година, 4 години след разпада на Съветския съюз. Следвоенната история на Австрия част ли е от обяснението за тесните връзки с Русия?

"По време на Студената война беше ясно, че Австрия не може да се присъедини към какъвто и да е военен блок, но обсъждането на членството на Австрия в ЕС започна още през 60-те години. Първата стъпка беше присъединяването към общия пазар, тогава заедно с Швеция. Но въпреки ролята на мост между Изтока и Запада, Австрия винаги е принадлежала към Запада."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40