Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Бойният чук на Тор и ковачницата ни за висши кадри

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Една година живеем в стрес, защото недалеч от границите ни се води война, в сравнение с която нашите неволи с инфлацията и политическата криза изглеждат като нежни удари на часовникарско чукче.

Но самият стрес е като чук - и даже не обикновен чук за гвоздеи като в съветския герб, ами боен чук като символа на Частната военна компания "Вагнер".

Бойният чук, наричан на български и вария, е символ на произвола в тази военна групировка. Самите вагнеровци се хвалят, че изпълняват екзекуции с боен чук. И даже записаха видео как ще изпращат на Европарламента такъв чук, нацапан с червена боя като кръв и положен в калъф за музикален инструмент. Символиката е многослойна - музикалният калъф напомня, че те са “Вагнер”, те са оркестранти във филхармонията на смъртта и възмездието.

Има също така символична връзка с Чука на бог Тор от германо-скандинавската митология, която, както е известно, е извор на вдъхновение за композитора Вагнер.

Чука на Тор бил толкова тежък и мощен, че един негов удар предизвиквал гръм небесен.

Не като оная песен, дето с малки чукчета ние чукаме чакълчета.

Неслучайно Рихард Вагнер е любимият композитор на Адолф Хитлер.

Малки копия на тоя митичен чук скандинавците бутали под леглата на младоженците, за да са плодовити и да народят големи космати викинги с рога.