Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Стефан Дечев: Зададе се вълна за изкористяване на националния празник

Националният празник на една държава трябва да бъде свързан с нейните собствени усилия, смята историкът

Стефан Дечев
Снимка: Силвия Великова

Все повече сред активната общественост дебатите за националния празник се засилват. Тези дебати вървят още от момента, когато 3 март беше обявен за национален празник, а от средата на 90-те години датата започна да се поставя под съмнение.

Това мнение изрази в интервю за БНР историкът доц. Стефан Дечев.

Според него дебатите в последните години се засилват, "защото се зададе една вълна за изкористяване на този национален празник и на датата, която "да служи за ревизия" на външнополитическия избор на България и да се използва "за мракобесна антиевропейска пропаганда".

Дечев е съгласен с тезата всички празници да бъдат обявени за официални, за да се види кой от тях би се наложил като национален.

19 февруари успява през годините, още преди 9 септември, да изтласка останалите дати, за които говорим, отбеляза Стефан Дечев в предаването "Преди всички".

6 септември е част от общобългарския консенсус, допълни той.

"Винаги ще има "за" или "против" и "защо тази дата, а не друга". Но дори напоследък започна да се лансира идеята да бъде обявен 24 май. По време на комунистическия период 3 март си беше обикновен работен ден", коментира историкът.

Има връзка между датата на националния празник и националното самочувствие, смята доц. Дечев. Националният празник на една държава трябва да бъде свързан с нейните собствени усилия, подчерта той.

Според него обаче "датата 24 май е прекалено далече от колективните български усилия".

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Томчо Томов, БСК: Засилва се дигиталното разслоение в работната сила

Дигитализацията, роботизацията и изкуственият интелект вече си проправят път в предприятията, въпреки че бизнесът и работещите все още трудно се адаптират към революционната промяна на трудовия пазар, която предстои .  Високите технологии най-трудно навлизат в малките и средните предприятия - само 6% от предприятията използват големите..

публикувано на 06.06.23 в 11:03
Валентина Стоева

Валентина Стоева: Неконтролираният достъп на малки деца до интернет ограничава възможностите на мозъка за извличане на информация

Повече от 70 милиона европейци страдат от липсата на базови умения за четене с разбиране . За това алармира европейската мрежа за грамотност EUread.  "Функционалната неграмотност се предава и в семейството. Значение има и неконтролираният  достъп до интернет на много малки деца, който води до ограничаване на възможностите на мозъка да се научи да..

публикувано на 05.06.23 в 10:52

Петър Танев организира подписка за преустановяване на дейността на руските центрове в ЕС

Българинът Петър Танев от Асоциация "Свободна Русия", който има и руско гражданство, организира подписка за преустановяване на дейността на руските центрове на територията на ЕС . Инициативата, в която участва и евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев, има подкрепата на представители на големите политически групи в..

публикувано на 05.06.23 в 09:40

Владимир Николов: Последните 20 години са описани около 1000 нови вида динозаври

" Любим мой динозавър кой е бил - няма как да не посоча Тиранозавър Рекс и дългошиестите - Брахиозаврите. В науката Палеонтология има много новости , които се публикуват непрекъснато в специализираните издания, като Палеонтологията на динозаврите също е много динамично развиваща се. През последните 25 години всяка година се описват между 30..

публикувано на 04.06.23 в 19:55
Изложба от ботанически рисунки

Изложбата за народния лечител Иван Раев и оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения

Музеят на медицината на пловдивския медицински университет ще пренесе за две седмици част от своите експонати в Епископската базилика . Така, освен запазените уникални мозайки от най-големия храм на Филипопол от 4 – 6 век, посетителите на базиликата ще могат да разгледат и оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения..

публикувано на 04.06.23 в 12:48

На финала е изграждането на първия православен храм в столичния кв. "Изгрев"

На финала е изграждането на първия православен храм в район "Изгрев", който ще носи името "Свети Пимен Зографски". Това е е дна много голяма мечта на жителите на квартала. "От началото на мандата, заедно с църковното настоятелство, започнахме да строим нашата първа църква. Слава Богу, тя вече е построена на груб строеж. Поставихме..

публикувано на 04.06.23 в 10:51
 Музеят  -

Музеят "Кулата на цар Давид" - най-странния музей в Йерусалим

Надписът, че музеят "Кулата на цар Давид" е затворен не отговаряше съвсем на истината. През трите години, от пандемията насам, по залите и стълбищата можеше да се скита виртуално, независимо къде по света са зрителите. Любимо място за всички беше върха на кулата, от където се вижда цял Йерусалим. За разлика от „на живо“, тук може да..

публикувано на 04.06.23 в 08:00