Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симон Веземан: Китай може да помогне на Русия с оръжие за баланс на западните доставки за Киев, но само ако рискува

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай може да помогне на Русия с оръжие и да балансира западните доставки за Киев, но само ако рискува да подрони собствените си политически и търговски позиции в международен план. Доставката на електроника, машинни компоненти и други стоки с двойна употреба са по-ефикасният и безопасен начин за Пекин да подкрепи Москва в противоборството със Запада и да удължи конфликта в Украйна, посочи в интервю за "Събота 150" Симон Веземан, изследовател от Стокхолмския институт за изследване на проблемите пред международния мир (SIPRI), който следи от години международната оръжейна търговия.

Забелязали ли сте някаква материална подкрепа от Китай за руското нашествие в Украйна и, ако да, в какъв вид?

Много е трудно да се проследи дали изобщо някакви китайски материали са стигнали до руската армия по време на самия конфликт. В началото имаше твърдения, че Русия използва, например, китайски гуми за бронираните си машини и камиони. Видяхме доста снимки на такива превозни средства със спукани гуми. Изглеждат като евтини китайски гуми, които не са им послужили много добре.

Няма нещо, което да изпъква като китайско производство, доставено по време на войната, но това не означава, че не е имало такива доставки. Някои могат да не са така видими. Например компоненти, за чието производство Русия среща трудности. Видяхме различни компоненти западно производство, особено електроника, в руските оръжия. Такива неща могат да бъдат закупени и от Китай.

Какво оръжие би могъл Китай да достави на Русия (разбира се, ако вземе такова решение)?

Ако Китай пожелае, може да достави на Русия много неща. Като се почне с оръжие от руски произход, което китайската армия все още използва. Такова оръжие или компоненти от него, се произвежда по лиценз в китайски фабрики. Например, Пекин произвежда, или може да произвежда, части за ракети, за самолети и за хеликоптери. Освен това различни видове боеприпаси - каквито руснаците, също както украинците, изразходват в големи количества и каквито, съответно, не им достигат. Китайските боеприпаси са от същия калибър, или поне някои от тях. Така че дори боеприпасите, които не са произвеждани по лиценз, а са чисто китайски образци, пасват на много от руските оръжейни системи.

Управляемите снаряди, които Китай произвежда, са по лиценз или са копия на използваните от руските системи.

Пекин може да помогне на руснаците и в област, в която те са много слаби - безпилотните летателни апарати. Китай е много силен в производството на всякакви видове дронове във всякакви размери - от най-малките, "ръчни" дронове, каквито Русия просто не произвежда, до най-големите, въоръжени апарати, каквито също не се намират в Руската федерация. Москва е силно заинтересована от такива доставки - виждаме, че внася дронове от Иран, както т.нар. дронове-камикадзе, така и разузнавателни. Иранските дронове не са от най-развитите технологически - такива може да се получат от Китай. Въпросът е дали китайското ръководство действително има такива намерения.


Преки доставки едва ли биха били най-умният начин за Пекин да помогне на Москва. Съединените щати и Европа го предупредиха да не го прави и Китай би рискувал ответни икономически мерки от Г-7. Има ли обаче посредници, чрез които все пак да помогне на руснаците, без да се излага на толкова голям риск?

Не, не съвсем. Не и за оръжието. Това би било прекалено видимо. Китайците официално държат на високи стандарти в оръжейния контрол. Те са всъщност страна по Договора за търговията с оръжие, който съдържа ясни изисквания за контрол върху експорта. Тези изисквания означават, че като продавач на оръжие трябва да следиш клиента си да не отклонява стоката към трети страни. Ако това се случи, може да означава две неща - или Пекин позволява нарушаване на Договора, или се опитва, без големи изгледи за успех, да спуска димна завеса над оръжейните си сделки. Защото, в основни линии, единствените страни, през които би могъл да снабдяваш Русия с оръжие, са такива като Беларус и Иран. Ще бие твърде много на очи, ако китайско оръжие мине през такива страни и се окаже в руски ръце.

Друг вид доставки - не оръжия, но компоненти, части от двигатели, цели двигатели, електроника, дори малки дронове - всичко това би могло да бъде доставено много по-лесно и с много по-малко шум. Малки дронове например можеш да си купиш от магазина зад ъгъла или от онлайн доставчик. Да, тези стоки ще са очевидно китайски, но китайците винаги могат да кажат, че това са търговски стоки и че не знаят как са се озовали в Русия и т.н.

Доста се спекулира с възможни доставки на боеприпаси от Северна Корея за руските войски и че такива доставки биха били невъзможни без материална поддръжка от Пекин за Пхенян. Колко истина може да има в такива твърдения?

Северна Корея разполага със значителна военна промишленост, а също така и с огромни запаси от боеприпаси. Ако севернокорейското ръководство реши и изпрати в Русия няколкостотин хиляди снаряда, може да го направи като почерпи от запасите си, без дори да се налага да произвежда нищо ново. Каквито и боеприпаси да доставят севернокорейците, 95 процента ще пасват идеално на руското оръжие, защото Пхенян използва съветско или копия на съветско оръжие.

Само че проблемът на историите за севернокорейски доставки за "Вагнер" и прочие е, че доказателствата, доколкото аз зная, са твърде оскъдни. Оръжията и боеприпасите, които се използват във войната, оставят следи, от които си личи произходът им. Може да са трофейни оръжия, може да са неизбухнали снаряди и ракети. Даже останките от избухнали снаряди издават къде са произведени. Но не съм видял нищо такова. Все още очаквам доказателство, по-сигурно от 2-3 сателитни снимки, на които се вижда някакъв влак от Северна Корея за Русия. Трябва ми по-твърдо доказателство, за да повярвам на тези истории.

Боен дрон, снимката е илюстративна

Как китайското оръжие, ако разбира се, бъде доставено такова, може да се отрази на сраженията в Донбас? Казахте, че Пекин може да осигури много разнообразен арсенал за руската армия, при това съвместим с руските системи. Това ще бъде ли достатъчна противотежест за бойната техника и боеприпасите, които западните съюзници обещаха на Украйна в началото на тази година?

Със сигурност, ако пожелаят, китайците могат да го постигнат. Те разполагат със значителни запаси и голяма индустриална база за артикули, които липсват на руснаците и с които руснаците знаят как да боравят. Дори не толкова сложни артикули като дроновете от типа, който помогна на украинците да устоят, сега могат да се окажат от съществена полза за руснаците. И, разбира се, Китай продължава да купува руски петрол и природен газ - в помощ за руската икономика и военните усилия на Русия.

И със сигурност оръжейна помощ от Пекин би удължила войната?

Това определено ще удължи конфликта. Русия няма да отслабне вследствие от изчерпване на бойните ѝ запаси, които военната ѝ промишленост е неспособна да попълни. Често в най-модерните ѝ оръжия се намират електронни компоненти, които не са от руски произход. Доставки от Китай на компютърни чипове и всякакви видове електроника биха били изключително полезни за руското военно производство.

През януари западните съюзници на Киев обявиха доставки за милиарди долари и евро - бойни машини на пехотата, бронетранспортьори, танкове, HIMARS и т.н. Украинската армия ще може да използва много от тези оръжия едва през лятото. Колко бързо могат да произведат ефект евентуални доставки от Китай за Русия?

Ако Китай реши да достави боеприпаси, въздействието им на фронта ще е незабавно. Ако се стигне до доставка на по-сложни неща, например, бронирани машини и танкове, ще е различно. Сега Китай не произвежда такава техника от съветски или руски дизайн. Т.е. руските войници ще трябва да се обучат да използват китайската и колкото по-модерна е тя, толкова повече време ще им трябва. Имаме обаче примера с Украйна в началото на конфликта. Тогава доста хора твърдяха, че украинците не са способни да боравят с по-сложни оръжейни системи, че не са свикнали със западната технология и че ще им трябва доста време да я усвоят. Видяхме обаче, че всъщност не им беше нужно чак толкова много време. Така че ако сега китайците решат да въоръжат Русия с по-модерни дронове и танкове, на руснаците едва ли ще са им нужни повече от 6 месеца, за да започнат да ги използват ефективно.

Но, разбира се, всичко зависи от това дали Китай действително иска да поеме по този път. Честно казано, силно се съмнявам в това. Такова решение би подронило международното положение на Пекин - не само по отношение на това, което публично застъпва с Договора за оръжейната търговия, но би го поставило и в наистина трудна позиция в отношенията му със Запада, който, в крайна сметка, си остава основният търговски партньор на Китай. Сигурно е хубаво да използваш Русия като средство да притесняваш Америка и европейците, но дали наистина си готов да стигнеш до крайност в подкрепата си за Москва? Дори беларусите не са готови на такова нещо.

Това би било много трудно решение …

Да, много трудно решение и не съм сигурен как то би се отразило на вътрешната политика в Китай. Всички гледаме на тази страна като на нещо монолитно. Но, разбира се, в китайското ръководство има различни течения. Дори в по-висшите нива на управлението има различни идеи. В китайската политика винаги се стремиш да не настройваш срещу себе си части от елита като вършиш много странни неща, които не са синхронизирани с мнението на мнозинството или дори с това, което по-значими малцинства в елита искат.

Интервюто чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския бюджет, като разработките са в направления с  екологична и културна насоченост.  За първия етап са..

публикувано на 24.04.24 в 02:25