Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Ако юнионистите не се върнат в правителството, има опасност хората да започнат да гледат на Северна Ирландия като на налудничаво място, където нищо не се получава"

Роб Уотсън: Риши Сунак се надява да е натиснал копчето "рестарт" в отношенията ЕС - Великобритания

"Историците ще се връщат към тази седмица като към седмицата, в която е бил довършен Борис Джонсън, сътворил проблема с Брекзит"

Роб Уотсън - парламентарен анализатор на Би Би Си.

Референдумът за Брекзит беше преди близо седем години, но все още произвежда новини. Като тази от началото на седмицата: Великобритания и ЕС се споразумяха за промяна на Протокола за Северна Ирландия. Това вероятно е най-спорният документ, който съпътства напускането на Обединеното кралство. Протоколът урежда търговските отношения след Брекзит, но се бе превърнал в източник на напрежение между ирландските общности. И така, тази седмица се появи ново споразумение, наречено "Рамката от Уиндзор", защото британският премиер Риши Сунак и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го сключиха именно там и обявиха триумфално, че се "отваря нова глава в отношенията" между Лондон и Брюксел, но все пак, след като бъде одобрено и от двете страни на Ламанша – от парламента в Уестминстър и от Европейския парламент.

Британският премиер изтъкна, че промените са изцяло в интерес на северноирландците. Нарече документа "исторически", но продължава да среща съпротивата на юнионистите в провинцията и на евроскептиците в неговата Консервативна партия, така че гласуването в Камарата на общините обещава да бъде вълнуващо.

Защо не сработи Протоколът за Северна Ирландия, колко важна е "Рамката от Уиндзор" за бъдещето на Риши Сунак и исторически ли е наистина този момент?

Темата коментира за БНР политическият анализатор на ВВС Роб Уотсън.

Постер срещу т.нар. твърда граница в Нюри, Северна Ирландия   Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво представлява или може би представляваше Протоколът за Северна Ирландия, защото след промените някои говорят повече за "Рамката от Уиндзор", и какво пречеше той да функционира правилно?

"Беше и продължава да е Протокол за Северна Ирландия. По същество той бе изготвен, за да се избегне твърда граница между Северна Ирландия, която е част Обединеното кралство, и Република Ирландия, която е част от ЕС. Проблемът се крие в миналото, заради размириците в Северна Ирландия. Имаше опасения, че ако има твърда граница с митнически проверки, тя може да се превърне в цел за полувоенизираните групировки.

Всичко това се превърна в проблем, разбира се, не само когато Великобритания напусна ЕС, но и реши тръгне по пътя на твърдия Брекзит, или с други думи – да напусне общия пазар и митническия съюз. Това означава, че все някъде трябва да има проверки. Така че Протоколът за Северна Ирландия постановява следното: Ще запазим Северна Ирландия в общия пазар на ЕС, за да се избегнат проверките, но това означава създаване на нещо като вътрешна граница в Ирландско море. Ето защо изведнъж се оказа, че стоките от останалата част на Обединеното кралство към Северна Ирландия станаха обект на проверки.

В Северна Ирландия има две основни общности – на протестантите или юнионистите, които искат провинцията да остане част от Обединеното кралство, и на републиканците, предимно католици, които искат да видят Ирландия обединена. Юнионистите изведнъж си казаха: "Ама, чакайте, този Протокол ни кара да се чувстваме по-малко британци" и напуснаха правителството, което споделя властта между двете общности. Всичко това породи кризата, която Брюксел и Лондон се надяват, че тази седмица са разрешили."

Постер, изразяващ несъгласие с границата в Ирландско море  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво се помени сега след декларацията на Риши Сунак и Урсула фон дер Лайен с "Рамката от Уиндзор"?

"Аз бих казал, че това е нещо като "смекчаване" на Протокола за Северна Ирландия. Северна Ирландия ще продължава да бъде различна от останалата част на Обединеното кралство и нейните отношенията с ЕС ще продължават да са по-близки, защото остава субект на европейското право и е в общия европейски пазар. Но да дам пример за какво "смекчаване" става дума.

Лондон и Брюксел се договориха за "зелена" и "червена" писта за стокооборота. А това означава, че всички стоки, които можете да намерите по рафтовете на супермаркетите в останалата част на Обединеното кралство и които влизат в Северна Ирландия, но не отиват за Република Ирландия и съответно ЕС, ще се движат по тази "зелена" писта. А това означава минимални проверки, за разлика от стоките, които ще се движат по "червената писта" и отиват към ЕС.

Юнионистите задълбочено проучват новите договорености и облекчения, но чуваме, че мнозина от тях продължават да не харесват Протокола и след направените промени. Една от причините, както споменахте е, че те продължават да се чувстват откъснати от кралството. Другата причина е, че все пак има някакви пречки за търговията. Но какви в крайна сметка са шансовете сделката да бъде одобрена. Какво или може би кой е основното препятствие?

"Няма съмнение, че топката сега е в полето на най-голямата юнионистка и предимно протестантска партия – Демократичната юнионистка партия. Това е малка партия, но заради Брекзит всеки не само във Великобритания, но и по цял свят, вече знае кои са те. Така че те са тези, които сега трябва да решат дали този нов подход към Протокола с "Рамката от Уиндзор" е достатъчен, за да ги накара да се върнат обратно към подялбата на властта в правителството на Северна Ирландия. Това е много труден въпрос за тях.

Част от тях, твърдолинейната част, си казват, че Северна Ирландия продължава да бъде третирана по различен начин и въпреки "Рамката от Уиндзор" продължава да е свързана с ЕС. От друга страна, ако юнионистите не се върнат в правителството, има опасност хората да започнат да гледат на Северна Ирландия като на някакво налудничаво място в света, където нищо не се получава. Не съм сигурен, че това е от полза и е желано от Демократичната юнионистка партия и от юнионистката общност като цяло, защото, като се замислите, ако няма правителство в Северна Ирландия, тогава каква е алтернативата освен обединена Ирландия – нещото, което те най-много ненавиждат, или пък пряко управление от Лондон, за което повечето хора смятат, че няма да сработи.

И ето, оказва се, че Демократичната юнионистка партия е в ужасна позиция. Мнозина биха казали, че вината да бъдат в тази позиция е изцяло тяхна. Те бяха единствената партия в Северна Ирландия, която подкрепи Брекзит, въпреки че предишни премиери предупреждаваха, че ако Обединеното кралство напусне ЕС, ще се породят точно такива проблеми. Юнионистите са изправени пред дилемата дали да приемат сделката и да рискуват да разгневят твърдолинейниците, или да отхвърлят сделката с рисковете хората да помислят Северна Ирландия за място, където нищо не става както трябва.

Ларн, Северна Ирландия, февруари 2023 г.   Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво се случва оттук нататък, какво можем да очакваме през следващите дни?

"През следващите дни дипломатите и технократите в ЕС и Обединеното кралство ще доизяснят техническите детайли по прилагането на промените. Ще продължават и дипломатическите контакти между Лондон и Брюксел. Но всъщност две са нещата, които наистина очаквам. Първото, което току-що обсъдихме – какво ще направи Демократичната юнионистка партия. Дали ще приеме сделката и дали ще се върне в правителството. И второто, какво ще направи управляващата в Лондон Консервативна партия.

Всички, които ни слушат, сигурно ще си спомнят пълния хаос, в който попадна Тереза Мей по въпроса за Брекзит. Има обаче усещане, че нещата сред торите са се променили. Мисля, че те просто много се умориха от битките за Брекзит. Вероятно Консервативната партия ще застане зад премиера Риши Сунак. По-големият въпрос е какво ще направят юнионстите в Северна Ирландия, а това вероятно ще научим до две седмици."

Да поговорим за страничните ефекти. Следейки британската политика от доста време ми се струва, че Риши Сунак е различен тип политик, особено ако трябва да го сравняваме с преките му постБрекзит предшественици Борис Джонсън и Лиз Тръс. При него не става дума за "гръмки политически фойерверки", а по-скоро за спокойна, съсредоточена работа. Той изглежда по-прагматичен, дори по-склонен на компромиси. Какви са шансовете Сунак да стъпи по-здраво, да подобри рейтинга си и да поведе торите към пореден успах на следващите общи избори? Или той има редица други проблеми, като поскъпването на живота, което ще му попречи на тази мисия?

Риши Сунак  Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Това е много интересен въпрос. По някакъв начин Риши Сунак, за разлика от Борис Джонсън и Лиз Тръс, истински вярва в Брекзит. Той е отдаден на идеята Великобритания да напусне Европейския съюз още от ученическите си години, като тийнейджър, колкото и да е трудно да повярвате. На референдума Лиз Тръс гласува за оставане в ЕС, а много хора подозират, че Борис Джонсън всъщност никога не го е интересувала политиката. Мисля обаче, че сте прав за това, което казвате. Въпреки че Сунак е истински брекзитиър, той се оказа много по-технократичен. Той далеч не е лидер, който обича показността.

Той определено успява да се разбира с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Мисля, че тази седмица бе един от най-важните моменти в британската постБрекзит история и че Риши Сунак искрено се надява, че някак си е натиснал копчето "рестарт" в отношенията между ЕС и Великобритания, които бяха ужасни, ама наистина ужасни, след референдума през 2016 година.

И понеже целият този проблем с Брекзит бе толкова "отровен" за британската политика, както знаете, мисля, че Риши Сунак се надява, че с начина, по който кара неговата Консервативна партия да сведе глава и по който постигна тази сделка с ЕС, ще убеди партията му и гласоподавателите отново да се вгледат в него. За няколкото месеца, откакто е на поста, той не успя да предотврати спада на доверието в торите, но се надява, че сега е моментът хората да си кажат: "Нека да погледнем отново на Риши Сунак".

Всъщност, сделката за Северна Ирландия изглежда като звучен шамар за Борис Джонсън, който на практика подписа оригиналния документ и създаде едно "недоносче", образно казано, в бързината и в стремежа си да остане в историята като премиера, извадил Обединеното кралство от ЕС. Напоследък наблюдаваме опити на Борис Джонсън и Лиз Тръс да се завърнат в голямата политика, но ако Риши Сунак получи подкрепа за сделката, това ще означава ли края на Джонсън и Тръс?

"Да, залогът за Риши Сунак беше "всичко или нищо". Той или ще погребе Борис Джонсън и Лиз Тръс и ще потуши войната за Брекзит в Консервативната партия, или всичко ще се развие в напълно погрешна посока за него, Борис Джонсън ще се завърне и войната в Консервативната партия ще започне отново. Засега много по-вероятен изглежда първият сценарий.

Като че ли остава усещането, че някой ден историците ще се връщат към тази седмица като седмицата, в която е бил довършен Борис Джонсън, сътворил проблема с Брекзит. В крайна сметка, ако се замислите, цялата работа на Сунак през седмицата бе да оправи бъркотията, създадена от Борис Джонсън. Да, това може да бъде моментът за слагане на край на политическите аспирации на Борис Джонсън. И все пак една последна мисъл: Борис Джонсън се е завръщал обратно на сцената повече пъти от която и да било стара кино- или рокзвезда, така че никога не трябва да бъде отписван напълно."


По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Америка - илюзии и реалности“: Художникът Йордан Иванов и най-големият карнавал в САЩ

В шестият по ред епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" разказваме историята на българина Йордан Иванов - художник , който от 20 години е зад океана и който работи за най-големия карнавал в САЩ. В световен мащаб го нареждат след карнавалите в Бразилия и Венеция, а в Америка е най-големият. Това е карнавалът “Марди Гра”..

публикувано на 27.05.23 в 20:13

8 годишната Виктория Байрактарова е най-четящото дете от Хасково

552 книги за една година. Толкова е прочела второкласничката от Хасково Виктория Байрактарова. Тя е тазгодишният носител на наградата за най-четящо дете в Хасково. Детският отдел към Регионалната библиотека “Христо Смирненски“ в Хасково всяка година класира най-активните си читатели. За 11 поредна година най-четящите деца оставят..

публикувано на 27.05.23 в 20:00
Владислав Апостолов

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Рон Десантис – новият враг №1 на либералната селищна система

Губернаторът на Флорида Рон Десантис качи политическата температура в САЩ тази седмица като обяви официално, че се кандидатира за президент на изборите догодина. Това означава, че той се изправя пред потенциално епична предварителна битка с бившия президент, търсещ реванш срещу Байдън - Доналд Тръмп, за номинацията на Републиканската партия...

публикувано на 27.05.23 в 13:50
Калина Андролова

"По ръба" с Калина Андролова: Държавни предателства и кабинет на абсурда

Безпросветните кукли излагат кукловодите си. Това се разбра от разговорите, които ПП провеждат със своите партийни съмишленици. Както винаги Кирил Петков без проблем осветява разговори с висши европейски чиновници, в случая Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, поставяйки ги в неловка ситуация, че участват в "договорки на четири очи". Обществото..

публикувано на 27.05.23 в 13:40

Коментар на Петър Волгин: Не, това не е нормално!

Във всяка една нормална държава думите и действията на съпредседателите на "Продължаваме промяната", за които научихме вчера, щяха да доведат до много тежки политически последици. Първо, тази партия би претърпяла огромни репутационни щети и завинаги би се преселила в политическия миманс , а нейните шефове не премиер и министри, домоуправители..

публикувано на 27.05.23 в 12:30

Проф. Мадлен Данова: България е слабо представена в Африка, а това е континентът на бъдещето

Първи фестивал на африканското кино у нас и новосъздаден африкано-карибски културен център в СУ "Св. Климент Охридски" – това са част от знаците и проявите за Деня на Африка 25 май, когато се навършиха 60 години от създаването на Африканския съюз. " Това, с което обикновено Африка влиза в новините са събития, които са доста травмиращи –..

публикувано на 27.05.23 в 11:59

Даниела Писойо: Чрез ветото Австрия се опитва да вкара зациклилата миграционна политика в дневния ред на Брюксел

" Тук съм, за да убедя Австрия да промени мнението си, но и да чуя притесненията ви. За мен Шенгенското споразумение е едно от най-големите постижения на ЕС, което ни дава свобода на движение, икономически просперитет и надежда. Когато една държава изпълнява критериите за членство, трябва да бъде приета. Милионите граждани на двете държави се..

публикувано на 27.05.23 в 11:05