Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Стоян Николов участва в екипа, който спасява египетския лешояд

Египетски лешояд
Снимка: Pixabay

След пет години целенасочени и обединени усилия, реализирани от 22 институции и организации в 14 страни на три континента, успешно приключи проектът „Опазване на египетския лешояд по миграционния му път“, финансиран от програма LIFE на Европейския съюз. Водещата организация в него бе Българското дружество за защита на птиците.

Египетски лешояд (Neophron percnopterus)

Египетският лешояд е един от най-застрашените видове птици на планетата. Популацията му на Балканите е намаляла с над 80 процента за последния четвърт век, казва д-р Стоян Николов, ръководител на проекта.

„Това е една от най-екзотичните и интересни птици в България. Преди 30 години популацията е наброявала няколко стотин двойки на Балканския полуостров“. Поради редица фактори популацията е 50 двойки за целия полуостров.“  


Лешоядът гнезди на територията на България, Гърция, Албания, Северна Македония и малка част от Европейска Турция. Изминава по 10 хиляди километра за да зимува в Африка.

Повече чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морските хора за Черно море и спасителните действия

Необятната синева на морето, маранята на замъгления хоризонт, където вода и небе се сливат, уханието на водорасли, ситният пясък, който полепва по краката ти и не иска да се отмие са само малка част от притегателната му мощ. Морето дава много, но и много може да отнема, затова и към него трябва да се гледа с нужното уважение и с готовност на..

публикувано на 09.06.23 в 09:37

Кремена Стефанова за поведението на делфините във Варна

"Делфините са едни от най-атрактивните и интересни с поведенческото си състояние и комуникация помежду им, особено ако целта е да се запишат звукове, за да се отдиференцират различните видове", разказа в "Нощен Хоризонт" доц. Кремена Стефанова, заместник-директор на Института по океанология във Варна във връзка с това, че 8 юни е Световен ден на..

публикувано на 09.06.23 в 09:19
Димана Шишкова и Мирчо Христов

„На Зелено“ – Фестивал на Бедечка - идея, което обединява

В средата на юни – от 15-ти до 18-ти, в Стара Загора ще се проведе „На Зелено“ – Фестивал на Бедечка. На него ще се комбинират урбанизъм, спорт, изкуство, музика… Организаторите си поставят за цел да оживят парковете от Зелената огърлица в града на липите и правите улици. "Едно място става ценно, когато хората го приемат като ценно...

публикувано на 07.06.23 в 17:12

Пътнически катамаран и бус-амфибия ще свързват Силистра и Кълъраш

Силистра и румънският град Кълъраш ще бъдат в услуга на туристи с пътнически катамаран и хидробус-амфибия по трансграничен проект за 2 милиона евро . Предстои да бъдат изградени брегоукрепителни съоръжение и рампа, които ще осигуряват достъп и на по-малки плавателни съдове до брега на Дунав. Вече са подписани договорите с..

публикувано на 07.06.23 в 15:13
Чешмата на капитан Петко в Мароня и вековният чинар, под който той е пиел кафе

Къде отекват стъпките на капитан Петко войвода

Нов туристически маршрут в Гърция събира любители на приключенията. Той води по стъпките на капитан Петко Воевода и разказва известни и не толкова истории за живота на легендарния български хайдутин. Туристите имат шанса да посетят къщата музей в родното село на воеводата и знакови места на сраженията, в които е участвал. Маршрутът..

публикувано на 27.05.23 в 15:29
Поморийското езеро

Гражданско сдружение сигнализира прокуратурата за засипване със земни маси до Поморийското езеро

Сдружението "Граждани за Поморие" подаде жалба в прокуратурата заради засипване със земни маси в района на Поморийското езеро, съобщиха от неправителствената организация. Според местните хора засипването нарушава екоравновесието на водния басейн и застрашава техния туристически продукт , който се крепи на лечебната кал, извличана от езерото. От..

публикувано на 15.05.23 в 06:50

Броят на врабчетата в България намалява

Броят на врабчетата у нас продължават да намалява. Тази полезна за човека птица, която е свикнала да живее близо и заедно с нас, изчезва именно заради хората. За седма поредна година се проведе кампанията на Българското дружество за защита на птиците „Ние броим врабчетата“. През 2022 г. дружеството представи резултатите от 19-годишно..

публикувано на 07.05.23 в 07:57