Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още не се прилага наредбата, даваща на неосигурените бременни право на повече прегледи и изследвания. Защо?

Снимка: БГНЕС

Здравно неосигурените бременни жени вече имат право на 4 безплатни прегледа, 4 изследвания и 2 хоспитализации. Доскоро Наредба 26 на Министерството на здравеопазването даваше на тези жени правото само на един безплатен преглед и едно изследване. Затрудненият достъп до здравни услуги на неосигурените бременни рефлектира върху последващи многократно по-високи разходи за лечение на заболявания на майките и техните деца, алармират отдавна от неправителствения сектор.

Би трябвало вече тази наредба да се прилага, но към момента не се прилага, тъй като не е приет новият бюджет за 2023 г. и не е сключен договорът между НЗОК и Лекарския съюз, който позволява тези дейности да се извършват, поясни в интервю за БНР Невена Маджарова, ръководител на проект "Клуб на нестопанските организации" в Търговище. 

Снимка: БГНЕС

"Клуб на нестопанските организации" обединява НПО от област Търговище. От 15 години клубът е доставчик на социални услуги и работи активно с ромската общност в малките населени места, по различни програми извършва и дейности с деца. От клуба насърчават кърменето и настояват още да се въведе и национална програма за хранене на децата до 3-годишна възраст.

"В различни страни от ЕС раждането на едно бебе е съпроводено от всички тези неща, които са важни, за да расте то в здравословна среда. При нас – ражда се едно дете и на неговото семейство се дават символични детски и някаква социална помощ. Тя е крайно недостатъчна за съвременното отглеждане на едно дете", коментира Маджарова.

Снимка: БГНЕС

Ражданията на неосигурени бременни жени у нас са над 7000 годишно, припомни в предаването "Хоризонт до обед" Сашо Ковачев от сдружение " Ларго" – Кюстендил.

По думите му тези раждания се характеризират с висок процент недоносеност, детска смъртност и заболявания на новородените. Той направи и съпоставка в разликата на изразходваните средства при раждани на здраво бебе и при раждане на дете със здравословни проблеми.

Ковачев е категоричен, че е необходимо популяризиране на промените в наредбата, които отпушват достъпа на неосигурените бременни до здравна помощ.

"Децата са бъдещето на тази страна и това е богатството. Майчиното и детското здраве трябва да бъде приоритет на всяко правителство, независимо от политическата ситуация."

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35
Елена Банова

"Застани до мен срещу рака" - книга за научните изследвания, практики в борбата с рака, съчетани с лични истории

Потърсете "Медените питки на душата!" – към тази поетична представа за човешката душа, оставена за поколенията от Патриарх Евтимий- учен, книжовник и писател, призовава в книгата си "Застани до мен срещу рака", журналистката Елена Банова , водена от желанието си да сподели своя път в лечението на коварното заболяване .  И не случайно в първото..

публикувано на 11.04.24 в 15:52