Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Папа Франциск: Войната в Украйна е вече световна война

Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Войната в Украйна е вече световна война", каза Папа Франциск в ексклузивно интервю за швейцарската обществена телевизия RSI по случай десетгодишнината от неговия понтификат.

Интервюто ще бъде излъчено в неделя. Част от него публикуваха италиански медии.

Интервюто засяга различни страни от живота на Папа Франциск. Попитан за войните по света, той казва, че "тази в момента е световна война започнала на части".

"Всички велики сили са заплетени. Бойното поле е Украйна. Всички се бият там. Това кара човек да се замисли за оръжейната индустрия."

По тази ос специалист му обяснил, че "ако не се произвеждат оръжия за една година, проблемът с глада по света ще бъде решен".

На въпроса какво би казал на Путин, ако го срещне сега, папа Франциск отговаря:

"Бих говорил с него толкова ясно, колкото говоря публично. Той е образован човек" и припомня как на втория ден от войната бил готов да отиде в Москва, стига Путин да му остави прозорец за преговори.

"Лавров ми писа, че не е моментът, като ми благодари", уточнява папата и подчертава, че Путин знае, че той е на разположение с пояснението:

"Но там има имперски интереси, не само на руската империя, но и на империите от други места. На империята е присъщо да поставя нациите на второ място“.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти: