Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Велин Георгиев: Оранжерийното производство няма да оцелее без държавна помощ

С близо два месеца закъснява реколтата на български краставици и домати

Снимка: Кети Тренчева

Осем пъти са се увеличили разходите в оранжерийното производство на зеленчуци у нас за последните две години. С близо два месеца закъснява реколтата на български краставици и домати, пазарът е превзет от чуждо производство на безумни цени, а митническият и данъчен контрол е нулев, алармират собственици на оранжерии в Петричко.

Макар че отдавна трябваше да са заложили разсада за краставици и домати, оранжериите в Санданско-Петричкия район все още берат маруля, репички и зелен лук. Разходите са огромни, обещаната помощ от държавата не дойде с първите щъркели, а от страха на родните производители се възползваха търговците, които заляха българския пазар със зеленчук, дошъл от Азия и Африка, но придобил гръцки произход на Солунското пристанище. И ако предпочитате родното производство, в магазина ще ви ги предложат като български.

Тази схема от години преглъщат производителите на оранжерийни зеленчуци. Но 800 процента по-високи разходи за последната година и половина е трудно да понесат, споделя Велин Георгиев от Петрич, който е и председател на Българската асоциация на оранжерийните производители.

Без помощ от държавата оранжерийното производство няма да оцелее, за да гарантира продоволствената сигурност на страната, убеден е Георгиев. А обещаните за март тази година компенсации заради войната в Украйна не идват. От бранша настояватте да се дават не за площ, както е сега, а като процент от реалните разходи и евентуални загуби чрез така наречената "технологична карта".

Колко ще струват българските домати и краставици, произведени в оранжерии? Отговорът се оказа почти невъзможен, защото и двете стоки са борсови, а обичайният губещ е производителят.

За да не плащат данъци, по-дребните търговци масово внасят зеленчука, обявявайки го за лична консумация. И в повечето случаи номерът минава, признава Георгиев.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде точно е лобното място на Христо Ботев? Къде и кога е загинал поетът революционер ?

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Едно от значимите събития в този ден на почит е Всенародното поклонение в района на величествения паметник на връх Околчица във Врачанския Балкан. Честванията на този ден и на това място, които традиционно събират хиляди българи, имат над 100-годишна..

публикувано на 02.06.23 в 07:15
Д-р Мариана Мандажиева

Д-р Мариана Мандажиева: Наблюдаваме пандемия от алергичен ринит

Повече от един век история на алергичния ринит - това е темата в "Нощен Хоризонт" с гост - д-р Мариана Мандажиева, алерголог в Аджибадем Сити Клиник Младост. Д-р Мандажиева е един от малкото специалисти в България със специалности по клинична алергология и УНГ болести, уникално съчетание , което е в полза на големия брой пациенти със..

публикувано на 01.06.23 в 13:01

Голяма част от музейните образователни програми са насочени към ученици от първи до четвърти клас

Екип от млади учени от Университета по библиотекознание и информационни технологии разработиха проект на тема: „Изследване на съвременни образователни програми на културни институции в България“. Ръководител на проекта е гл. ас. д-р Соня Спасова. Финансирането е осигурено от Фонд „Научни изследвания“ към Министерство на образованието и науката...

публикувано на 31.05.23 в 10:29
Карлос Контрера

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

В София вече има 4 екипа, които ежедневно линейно контролират трафика . Влизайки в потока от автомобили, установяват нарушители и ги отстраняват от движението. Това обясни пред БНР Карлос Контрера, председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет. Иначе по думите му екипите общо за столицата са 15. Контрера уточни, че още..

публикувано на 31.05.23 в 08:49
Доц. д-р Стоян Везенков

Д-р Стоян Везенков: Сърцето е диригентът на всички саморегулиращи се системи

" Сърцето е диригентът на всички саморегулиращи се системи - сърцето генерира около пет метра в диаметъра електормагнитно поле. Тоест пулсът може да бъде измерен на пет метра с магнитен сензор. Всеки неврон от нервната ни система, включително и в мозъка е потенциал зависима клетка. И сърцето буквално дирижира и променя потенциалите на всяка една..

публикувано на 29.05.23 в 14:27
Екомузей с Аквариум - Русе

Екомузеят в Русе вече с аудио гид

Един от най-добрите съвременни български музеи и русенският Екомузей с аквариум. За хилядите му посетители от 1 юни ще има допълнителна екстра - аудио гид на пет езика - български, немски, френски, английски и румънски език. За да има Екомузея с аквариум в Русе аудио гид, финансова подкрепа е оказало Министерството на културата. Така,..

публикувано на 29.05.23 в 11:40
Възрожденското взаимно училище при храм „Св. София“ в Сливен

Възрожденското взаимно училище при храм „Св. София“ в Сливен ще бъде възстановено

Най-старото сливенско училище – взаимното училище при храм „Св. София“ ще бъде възстановено и отново да заработи като Музей на образованието. Около тази идея са се обединили община Сливен, Сливенска митрополия и няколко учебни заведения в града, съобщи заместник-кметът Стоян Марков. Във взаимното училище някога е преподавал и..

публикувано на 29.05.23 в 10:29