Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Има една-единствена опция Китай директно да се намеси в този конфликт – ако неговата сигурност бъде засегната"

Доц. Искрен Иванов: Китай няма никакъв интерес Русия да загуби тази война

"Китай има нужда от този огромен щит, този огромен буфер пред западното влияние, който в момента е Русия"

Искрен Иванов
Снимка: Иван Русланов, БНР

Оттук нататък по-важно ще бъде посещението на китайския президент Си Цзинпин и срещата му със Зеленски. Интересно е какви гаранции може да даде Китай на Украйна и какво ще предложи Пекин на Киев.

Това каза в интервю за БНР доц. Искрен Иванов, политолог, университетски преподавател и експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

"Ако там може да се постигне взаимноизгодно предложение, тогава шансовете за разрешаването на този конфликт рязко нарастват. Всичко зависи от това докъде Китай е готов да стигне, за да не разваля отношенията си с Руската федерация. Но виждайки това, което се случва в Москва, аз съм по-скоро песимист. Защото Пекин няма никакъв интерес да изгуби партньор като Москва."

Си Цзинпин и Владимир Путин в Москва, 20 март 2023 г.  Снимка: ЕПА/БГНЕС

От срещата с Путин преподавателят очаква препотвърждаване на добрите отношения в икономически и стратегически план с Руската федерация, защото Китай има интерес от това, както заради ресурсите, така и заради  ядрения чадър, който Москва осигурява на Пекин. На второ място той открои очакването китайският лидер да се опита да въздейства върху руския президент този конфликт да бъде разрешен, защото Китай има свой план как да приключи войната. Според Иванов отношенията между Русия и Китай ще тръгнат към още по-голямо сближаване, но не и към съюз.

Китайската позиция за мирното разрешаване на конфликта в Украйна би довела до връщане на положението отпреди войната и след края на Студената война, отбеляза политологът.

"Китайската външна политика не е насочена към военна хегемония, а по-скоро към икономическо влияние. (…) Китай има интерес от това Русия да остане такава, каквато е в момента. Китайците добре разбират, че ако нещо се случи в Русия, ако Путин бъде сменен, ако в по-дългосрочен план стартират дезинтеграционни процеси и Руската федерация тръгне към разпад, тогава Китай става много уязвим към западното влияние. Ако Русия падне, китайците добре разбират, че Западът ще се насочи към тях. Ето защо Китай няма абсолютно никакъв интерес Русия да загуби тази война, но и няма интерес от това Русия да навлезе рязко в Европа, защото тогава китайските пазари рязко ще се сринат."

Владимир Путин на срещата с китайския лидер Си Цзинпин, 20 март 2023 г.   Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пекин няма никакво сериозно влияние върху Москва. Когато президентът Путин е уверен в това, че иска да направи нещо, той го прави и го виждаме, подчерта доц. Искрен Иванов. По думите му Русия следва линия, която няма намерение да променя, затова и Си няма да окаже натиск върху Путин.

"Защото Китай има нужда от този огромен щит, този огромен буфер пред западното влияние, който в момента е Русия."

Си Цзинпин  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доц. Иванов смята, че неутралитетът на Китай няма да се промени, защото противното означава влизане на войната и забавяне на възхода, а Китай няма интерес от такава стъпка.

"Има една-единствена опция Китай директно да се намеси в този конфликт – ако неговата сигурност бъде засегната, примерно утре Тайван обяви независимост, или Западът се опит ада установи още по-сериозен контрол върху Тайван. Тогава Китай решително би се намесил на страната на Русия с оръжие, с технологии. Китайските технологии са по-напред от западните. Ако Русия получи достъп до китайски технологии, нещата могат да станат наистина сериозни."

За китайската външна политика няма значение политическия режим на партньорите, важното е сътрудничеството да е взаимноизгодно, посочи още Иванов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлана Дичева, д-р Георги Александров и Румяна Георгиева (от ляво на дясно)

Студентска книга за мисията на издателя

Сборникът „Пътищата между страниците“ е посветен на 25-годишнината на специалността „Книгоиздаване“ във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Книгата е творческият резултат от дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ с преподавател д-р Георги Александров. Всички..

публикувано на 07.06.23 в 15:33
Нараства поляризацията в обществото за сметка на по-неутралния сегмент по средата, отчитат институтът GLOBSEC и Евробарометър

Горан Георгиев: Има ръст на склонните да гласуват за по-крайна партия. Ще го видим на следващия евровот

Заради продължаващата поляризация в обществото нарастват както позитивните, така и негативните мнения "за" и "против" ЕС и НАТО, за сметка на сегмента в средата . Това обясни в предаването "Хоризонт до обед" на БНР Горан Георгиев от Центъра за изследване на демокрацията. Той коментира последните сравнителни европейски проучвания на..

публикувано на 07.06.23 в 10:51

Томчо Томов, БСК: Засилва се дигиталното разслоение в работната сила

Дигитализацията, роботизацията и изкуственият интелект вече си проправят път в предприятията, въпреки че бизнесът и работещите все още трудно се адаптират към революционната промяна на трудовия пазар, която предстои .  Високите технологии най-трудно навлизат в малките и средните предприятия - само 6% от предприятията използват големите..

публикувано на 06.06.23 в 11:03
Валентина Стоева

Валентина Стоева: Неконтролираният достъп на малки деца до интернет ограничава възможностите на мозъка за извличане на информация

Повече от 70 милиона европейци страдат от липсата на базови умения за четене с разбиране . За това алармира европейската мрежа за грамотност EUread.  "Функционалната неграмотност се предава и в семейството. Значение има и неконтролираният  достъп до интернет на много малки деца, който води до ограничаване на възможностите на мозъка да се научи да..

публикувано на 05.06.23 в 10:52

Петър Танев организира подписка за преустановяване на дейността на руските центрове в ЕС

Българинът Петър Танев от Асоциация "Свободна Русия", който има и руско гражданство, организира подписка за преустановяване на дейността на руските центрове на територията на ЕС . Инициативата, в която участва и евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев, има подкрепата на представители на големите политически групи в..

публикувано на 05.06.23 в 09:40

Владимир Николов: Последните 20 години са описани около 1000 нови вида динозаври

" Любим мой динозавър кой е бил - няма как да не посоча Тиранозавър Рекс и дългошиестите - Брахиозаврите. В науката Палеонтология има много новости , които се публикуват непрекъснато в специализираните издания, като Палеонтологията на динозаврите също е много динамично развиваща се. През последните 25 години всяка година се описват между 30..

публикувано на 04.06.23 в 19:55
Изложба от ботанически рисунки

Изложбата за народния лечител Иван Раев и оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения

Музеят на медицината на пловдивския медицински университет ще пренесе за две седмици част от своите експонати в Епископската базилика . Така, освен запазените уникални мозайки от най-големия храм на Филипопол от 4 – 6 век, посетителите на базиликата ще могат да разгледат и оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения..

публикувано на 04.06.23 в 12:48