Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миряна Сирийски: Работата на социалния работник е благородна и удовлетворяваща

Миряна Сирийски
Снимка: Ани Петрова

Работата на социалния работник е благородна и удовлетворяваща. За съжаление, това остава невидимо за по-голямата част от хората. В обществото се възприема като натоварваща професия, която е трудно да се практикува. Това коментира пред БНР Миряна Сирийски - програмен директор на Фондация "Светът на Мария". 

"Ти всъщност си ориентиран около решения. Непрекъснато търсиш решения, помагаш и виждаш успеха на тези решения, ефекта, който имат върху хората. Това е точно обратното на натоварване. Това е изключително осмислящо и удовлетворяващо", обясни тя в интервю за предаването "Преди всички".

Днес отбелязваме Световния ден на социалната работа. По този повод в НДК се събират изявени представители на неправителствения сектор, които работят за хора от уязвимите общности, за да обсъдят своите постижения и проблеми.

Миряна Сирийски подчерта, че в днешния ден отбелязваме усилията на всички, ангажирани в социалната сфера. По думите й тези хора не са никак малко в България, но те не работят при най-добрите условия и професията продължава да не бъде атрактивна

"Това са част от проблемите, които искаме да поставим с днешния форум и да търсим съвместно решения в диалог с властта, кандидатите с народни представители и общините". 

Тя отчете, че нямат добра синдикална дейност. И посочи основната грешка, която се прави, свързана с държавните служители:

"Наричаме социална работа неща, които са чиста администрация. Там хората нямат поле да правят социална работа. Това няма нищо общо със социалната работа като такава. Липсва ни представителство в областта на трудовите права и защитата на най-добрия интерес на социалните работници". 

Сирийски припомни, че миналата година леко се повиши прага на минималното заплащане, като социалните работници вече не може да взимат минимална заплата. 

Има емоционално натоварване, призна тя и добави: "В нашата професия обаче е много добре разпозната редовната супервизия". 

Социалните работните също имат нужда от подкрепа, каза още Сирийски. 

"Другите въпроси, които ще поставим днес, са свързани с администрацията и нарастващия натиск за повече и повече документация в нашата работа. Трябва да говорим за това какво повече можем да направим за самите хора, които се нуждаят от помощ. Има много какво да се направи за уязвимите групи, за децата и семействата. Това е основният ни фокус - как можем да бъдем солидарни още по-успешно", коментира тя. 

Държавата задава политиката, а основно услугите в подкрепа на хората се предоставят от общините, посочи Миряна Сирийски. 

"Много е нужно да се развиват професионализма и компетенциите на ниво общини и на ниво държава за това какво са всъщност добрите практики, които са подходите на работа и инструментите на успешните организации, така че те да бъдат действително успешни и помагащи. И тези модели да се мултиплицират и да се прилагат на повече места". 

Тя подчерта, че в момента се подготвя Национална карта на социалните услуги. По думите й въпросите, които изготвянето на картата поставя на дневен ред, са свързани с много притеснения. Системата се реформира съществено, каза още Сирийски.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ирена Киркова

Ирена Киркова: Чувството за вина ни пречи да си починем ефективно

"Според определението "почивка" е възстановяване на силите след умора или продължителен труд , или свободно от редовната работа време, разказа за "Нощен Хоризонт" психологът от Варна Ирена Киркова . Тя е от Българската школа за психоанализа. "В контекста на психологията обаче, почивката в най-общ план се разглежда като дейност, която успокоява и..

публикувано на 18.07.24 в 09:15
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45