Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всички партии купуват гласове, но срещу две политически сили - ГЕРБ и ДПС, са получени най-много сигнали"

Иван Демерджиев: Позата и ролята на жертва не подхождат на главния прокурор

"Имаше протокол за действие при бомбена заплаха от 2013 година, но той не се познаваше от никого"

Снимка: БТА

Позата и ролята на жертва не подхождат нито на главния прокурорнито на министъра на вътрешните работи, нито на служителите на МВР.Това заяви пред БНР вътрешният министър Иван Демерджиев.

Той коментира съобщението на Прокуратурата, че при извършени следствени действия в имоти на обвиняеми лица е открит списък с имена на магистрати – следователи, прокурори и съдии, обект на заплахи.

"Наши служители ежедневно са под заплаха. За голяма част от тях има и оперативна информация,че съществува реална опасност за живота и здравето им. Работата им е такава, че неизбежно води до сблъсък с подземния свят. Имаме протоколи за действие. Не може да всяваме паника.

Не е приемливо хората, които са призвани да защитават обществото, да излязат и да кажат, че са жертви".

Министърът обясни, че не слуша записи.

"Не е коректно да се вадят и показват записи на части. През годините сме виждали такива случаи. Резултатите не бяха положителни и не се стигна до осъдителни присъди".

Иван Демерджиев заяви, че работи като човек, който няма да си тръгне.

"Не защото смятам, че няма да си тръгна, а защото това е правилната позиция. Ако мислиш, че си тръгваш утре, не можеш да направиш нищо съществено. Има много работа в МВР. Готов съм да си тръгна утре, ако се сформира редовен кабинет".

Вътрешният министър смята, че в МВР са се справили добре с изборите.

"Дори по-добре, отколкото на предходните. Въпреки че предизвикателствата, пред които бяхме изправени, бяха много повече с връщането на хартиената бюлетина. Предупредих още, когато се гласуваше тази поправка в Изборния кодекс, че ще има повече опити да се манипулира вота. Ние обаче отговорихме подобаващо".

Засилена беше оперативната работа, посочи той. 

"151 съдебни производства. Цифрите говорят сами. Те са работени съвместно с Прокуратурата. Не са по неотложност. Малък процент от производствата могат да бъдат прекратени, защото са съгласувани. Очаквам голяма част от тях да завършат с осъдителни съдебни актове".

Той посочи, че всички партии купуват гласове, но срещу две политически сили - ГЕРБ и ДПС, са получени най-много сигнали. 

"Не мога да ги наредя като първа и втора".

Имаше сигнали, че една партия купува за друга, каза още министърът. 

"Очевиден е стремежът да се вкарат в парламента удобни патерици"

Изборите, от гледна точка на ръководеното от мен министерство, бяха честни, заяви Демерджиев.

"Манипулираният вот достигна до пренебрежимо малки размери и не може да повлияе съществено". 

Имаше протокол за действие при бомбена заплаха от 2013 година, но той не се познаваше от никого, посочи министърът.

"Наложи се да го преработим. Ние не сме вменили никакви задължения на учителите, запазили сме тази част протокола от 2013 г. МВР поема отговорност и освобождава от такава директорите на училища. Ако оставим те да решават дали да бъдат евакуирани децата, ще бъде сериозно разстроен учебният процес. Протоколът, който приехме, не касае само училищата", обясни още Демерджиев.

"Ако възникне необходимост, ние сме готови да го преработим за специфичен тип сгради. Внимателно следим летищата".

При получаване на имейл със заплаха за бомба, трябва да се подаде сигнал на телефон 112 или в МВР.

"Прави се възможното да се запази имейла. При първоначалния оглед се търсят непознати предмети. През това време пристигат полицейските органи и започват те да проверяват. Децата продължават да учат". 

Цялото интервю на Силвия Великова с Иван Демерджиев може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди експерт

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект (ИИ), предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект "разбират малко за това как работят техните системи" и научните..

публикувано на 18.05.24 в 04:25
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение една единствена украинска териториална бригада е трябвало да следи движенията на руснаците по..

публикувано на 17.05.24 в 22:59
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан. По думите на Зеленски, Русия иска да покаже, че именно тя определя какво ще става по-нататък във войната:  "Фактически..

публикувано на 17.05.24 в 22:38
Кириакос Мицотакис

Мицотакис предупреди Скопие, че "пътят към Европа ще остане затворен", ако не спазва Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че "пътят ѝ към Европа ще остане затворен", ако новото правителство в Скопие не спазва Преспанския договор от 2018 година. По силата на документа името на бившата югославска република беше променено от Македония на Северна Македония. Вчера потенциалният македонски..

публикувано на 17.05.24 в 22:01

Въоръжено нападение в Афганистан отне живота на трима туристи и местен жител, ранени са още 7 души

Трима чуждестранни туристи и гражданин на Афганистан са били убити от въоръжени мъже в централната афганистанска провинция Бамян.  Това предаде Ройтерс, като се позова на афганистанското министерство на вътрешните работи. Четирима чужденци и трима афганистанци са били ранени.  Във връзка с въоръженото нападение са задържани четирима души...

публикувано на 17.05.24 в 21:54

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от 80-те години на миналия век, когато те са били 13 на сто. Руската икономика расте четвърто..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26