Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да панираш детството в тенджера – гладните поетични приключения на Иван Раденков

Иван Раденков
Снимка: Иван Нотев

Неслучил се космонавт и министър, брат на неслучил се боклукчия, злоядко, чиято баба чела "Приключенията на Лукчо", за да прояде, верен сподвижник на "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада" от ранни години, татко и трол, мързеливо динамичен музикант, писател, но най-вече непораснало хлапе. Това е Иван Раденков, който днес представя поредната си книга "Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания". Книга, която говори и пее.


Много гладен или много преял написа тази книга Иван?

"Аз винаги съм гладен и обожавам храната. Това може би личи от книгите", отговаря Иван в предаването "Изотопия".

Произведенията, свързани с храна, определено са му най-интересни. "Имат допълнителен привкус в буквалния смисъл".

Раденков вече е писал разкази за различните видове храни, с които да направи живота на най-малките, а може би и най-злоядите, по-вкусен. Затова знае, че ако коричкозаврите са нападнали великденската трапеза, на помощ може да дойде проф. Козунаки, който (според последната книга за Пане Кашкавале) е в затвора "Тенджери" заедно с други видни академични лица и присъдружните им хранителни части.

Проф. Козунаки е част от историята за Пане Кашкавале, син на Пан Дишпан и Пана Кота. Пане е влюбен в Принцесата на царство Патладжания, която е принцеса не само заради благородното си потекло, а и защото е с кайма. Недодяланите стихове и песнички на поета Пане се нравят на принцесата, тя се забавлява много с тях, но нейният баща – Цар Евичак, не харесва главния ни герой. Ето така започва всичко.

На професора по козунаци и великденски мероприятия ще помогнат друга част от учените, хвърлени в затвора "Тенджери" – Сол и Захаринчо, Кир Кефир, Кимион Симеон и Чер Пипер. Ще се измъкнат от затвора, уверява Иван.

А всички герои в книгата (те никак не са малко) ще се срещнат заради страховита битка, която може да се сравни само с "Игра на тронове", но с паниран кашкавал и тенджери, казва с усмивка писателят.


На измисления от него континент има няколко царства – Патладжания е между Багетия и Лебервурстия. Някъде на север са и земите на хан Тахан.

А как звучат някои от протагонистите? Пане е по-дудучест, Принцесата е като камбанка, баща ѝ е кречетало, обяснява Иван Раденков.

Положителните му герои не преяждат. Лошите като Тиквеника и сержант Пачата са по-скоро пълнички. Глупавият Крастав Ицо също е от лошковците, но Иван си го представя като великан. Така е нарисуван и от художничката Антония Мечкуева, която прави илюстрациите в книгата. Раденков определя работата ѝ като "епохален труд". "Тя подходи към целия проект като към филм: разкадровки, разпечатаха се страниците, как ще изглеждат, рисуваше се, хвърляше се в кофите. На огромни кадастрони се рисуваха нещата."

А защо книгата пее?

В края ѝ можете да откриете и сканирате QR код, чрез който да чуете песните на група "Барабас". Музикантите Кураж Фураж и Гризни Халва също са част от приключенията на Пане, като Иван се отъждествява с Гризни Халва. Като Гризни Халва той е басист, но в групата Lazy Dynamics, пък и много обича халва.

Lazy Dynamics влизат в обувките на героите от "Барабас", а децата на Иван влизат в ролята на съавтори и то редовно. Често дават идеи. Единият от синовете му Явор е на 6 или 7, когато, връщайки се от стол, обяснява на баща си, че е ял пане кашкавал. "Пане" мисля, че на полски беше "господин", веднага ми дойде главният герой Пане Кашкавале. След това започна едно измисляне…". "Много е приятно, но и уморително с такива готини деца."

Готините деца на Иван не са злояди като него, когато е бил малък. "Обичат да хапват, понеже ги закърмяме с хранителни историйки. Тази книжка е създадена, за да събуди любов към храната в малките и подрастващите."

Днес Иван Раденков е виден лакомник. Гледа сини сливи в двора, от които прави мармалад, замесва хляб и козунаци с квас, но някога едната му баба чела за приключенията на Лукчо на масата, за да си изяжда порцията. "Баба ми носеше в джобовете си лукчета и книгата за Лукчо. Тя си беше концептуална. Готин човек. Всичките ми баби са готини", казва Иван.

Сегашната книга, вдъхновена от Лукчо, Раденков пише две години. Признава, че му е любимата. "Твърди корици, много хубава история, която много ми напомня на Лукчо по простата причина, че пак е с царства, с такъв тип герои, хранителни. В същото време си е много моя история, в същото време си е с група, защото аз много обичам групи. Групата я кръстих "Барабас", както много исках да се казваме, да не сме Lazy Dynamics, но и Lazy Dynamics е хубаво."

Иначе самият Иван звучи като пирата от друга негова книга – "Котаракът Франт на загадъчния остров". За нея Иван пише 14 песни, които изпълнява с вокално-театрална формация "Врабчета". Тази на пирата обаче му лежи особено на сърцето. На "Изотопия" пък допада песента с историята на рибата Светкавично дупе, "която чрез припръцквания се опитва да спечели състезанието на рибите, но след няколко неуспешни въздишки на дупето приключва състезанието."

Освен че черпи вдъхновение от историите на децата си, Иван Раденков използва в книгите и спомените от детството с брат си. Така се раждат Унки Марлюнки и Джони Марльони, които са част от читанките за трети клас. "Много, много неща, които вкарвам в книжките, са ми се случвали. Даже съм хващал змия за опашката, докато карам кану-каяк в бързи води."

Освен на преживявания, книгите се основават и на фантазния бином на Джани Родари: "Хващаш думички, които нямат нищо общо, и почваш да ги въртиш в мозъка си като гледаш да ги използваш по най-абстрактния начин. Друга хитрина, която използвам, е ако в един момент усетя, че сюжетът ми се развива по твърде нормален или безинтересен начин, да вкарам нещо пак чрез някакъв случаен принцип.

Взимам нещо, което просто сега ще ми се случи, и го вкарвам вътре и това предизвикателство пред героите, те трябва да го преминат и да намерим начин да го преминат наистина. Поставям много високи, странни препятствия, които, колкото е по-стръмно и трудно, толкова е по-интересно как преминават героите през тях."


През какви странни препятствия преминават героите от "Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания", защо децата трудно могат да кажат цялото заглавие, каква е връзката на Иван Раденков с така модерния изкуствен интелект и как звучат героите му благодарение на различни музикални инструменти?

Чуйте в звуковия файл, а докато слушате, си припомняйте и посланието на Иван Раденков: "Хапвайте разумно, хапвайте с любов. Бъдете винаги влюбени и се обичайте един друг."

Снимки: Иван Нотев, изд. Ентусиаст

По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

5 мандата и един Хеър – Ниймайер, който винаги играе роля на вота в Кърджали

До 7 май партиите в Кърджали трябва да обявят своите листи и техните водачи за участие в извънредните национални избори на 9 юни. Засега единствено партия „Възраждане“ съобщи имената на кандидатите и първа се регистрира в Районната избирателна комисия. Пет са мандатите за област Кърджали.  Четири от тях получава ДПС, като интригата за последния..

публикувано на 02.05.24 в 13:55
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59