Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Тотална политическа безпринципност

Снимка: Ани Петрова

Ако този парламент излъчи правителство, подкрепено от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, това наистина би било краят на всякакво политическо приличие. Признавам, че не съм почитател на нито една от двете формации, така че аз лично няма да се почувствам излъган, ако те съставят явна или срамежлива коалиция. Обаче, ако искаме в политиката все пак да има някакви правила, трябва да настояваме партийните лица да уважават посланията, които самите те съвсем доскоро са отправяли и да не се отричат от думите си още в деня след изборите.

Всякакви слова изрекоха едни за други основните политици от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в предизборната кампания. От партията на Борисов наричаха политическите си противници „аматьори“, „шарлатани“, „схемаджии“. Разбира се, от коалицията на „добрите и почтените“ не им оставаха длъжни. Определяха ГЕРБ като „символ на статуквото“, „мафия“, „престъпници“. Факт е, че навсякъде по света политическите опоненти си отправят критики. Но едно е да критикуваш, а съвсем друго изобщо да отричаш правото на съществуване на конкурента си в политическата надпревара. А ПП-ДБ точно това правеха. Определяха смисъла на собственото си съществуване в това да изринат ГЕРБ от политическото състезание, за да имала шанс България най-после да станела модерна държава.

Естествено, и едните и другите не пропуснаха да си отправят любимото обвинение в „зависимост от Русия“. ПП-ДБ наричаха ГЕРБ „руски агенти“, защото построили за рекордно кратки срокове „Балкански поток“, докато в същото време недопустимо протакали строежа на интерконектора с Гърция. Хората на Борисов нямаха никакво намерение да останат натикани в този опасен калъп и на свой ред наричаха опонентите си „руски агенти“, защото въпреки непрекъснатите им уверения, изобщо не се били отказали от руския газ, а отново купували такъв, само че през посредници и на по-високи цени. Чрез това взаимно набеждаване в „обслужване на руските интереси“ двете формации всъщност искаха да покажат на обществото или по-скоро на чуждестранните началници колко едната е правоверно и стопроцентово евроатлантическа и колко другата е прикрит изпълнител на волята на Кремъл.

И как сега, след всички тези, изключително тежки обвинения, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще направят заедно правителство? Някои казват, че политиката била изкуство на компромиса и щяло да бъде естествено предизборното противопоставяне да бъде забравено след изборите. Само че, извинете, тук не говорим за естествено предизборно противопоставяне. Тук имахме изключително сериозни обвинения в извършване на престъпления и в обслужване на чужди интереси. Няма как да наричаш опонента си „престъпник“ или агент на чужда държава и в следващия момент да почнеш да редиш кабинет с него. Тоест „има как“, както гласеше предизборният лозунг на ПП-ДБ, обаче това наистина би било крайно неприлично от всяка една гледна точка.

Хората ще загубят и малкото останало уважение към политическите лица, ако първият и вторият в този парламент направят общо правителство. И ще си обяснят подобно, противоречащо на всякаква логика действие, или с традиционната за политиците безпринципност, или с активната намеса на нашите евроатлантически партньори. И без това в обществото отдавна е популярно схващането, че бъдещето на България се определя не от легитимно избраните институции, а от чужди посолства. Евентуален съвместен кабинет на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ само би затвърдил това схващане.

Всъщност има и нещо положително в създаването на подобно правителство. И то е, че българските избиратели веднъж завинаги ще се убедят как официозните партии отдавна са престанали да защитават интересите им. Те защитават или себе си, и/или интересите на чужди държави. И така, по един съвсем естествен начин, много избиратели ще откажат да дават доверието си на партиите от мейнстрийма и ще се ориентират към формации, които са автентично български и чиито лидери не припкат час по час до амбасадите за получаване на инструкции. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40