Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Тотална политическа безпринципност

Снимка: Ани Петрова

Ако този парламент излъчи правителство, подкрепено от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, това наистина би било краят на всякакво политическо приличие. Признавам, че не съм почитател на нито една от двете формации, така че аз лично няма да се почувствам излъган, ако те съставят явна или срамежлива коалиция. Обаче, ако искаме в политиката все пак да има някакви правила, трябва да настояваме партийните лица да уважават посланията, които самите те съвсем доскоро са отправяли и да не се отричат от думите си още в деня след изборите.

Всякакви слова изрекоха едни за други основните политици от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в предизборната кампания. От партията на Борисов наричаха политическите си противници „аматьори“, „шарлатани“, „схемаджии“. Разбира се, от коалицията на „добрите и почтените“ не им оставаха длъжни. Определяха ГЕРБ като „символ на статуквото“, „мафия“, „престъпници“. Факт е, че навсякъде по света политическите опоненти си отправят критики. Но едно е да критикуваш, а съвсем друго изобщо да отричаш правото на съществуване на конкурента си в политическата надпревара. А ПП-ДБ точно това правеха. Определяха смисъла на собственото си съществуване в това да изринат ГЕРБ от политическото състезание, за да имала шанс България най-после да станела модерна държава.

Естествено, и едните и другите не пропуснаха да си отправят любимото обвинение в „зависимост от Русия“. ПП-ДБ наричаха ГЕРБ „руски агенти“, защото построили за рекордно кратки