Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-кметът по екология на София Десислава Билева провери косенето в парк „Заимов“

Столичната община създава „зелени острови“ в партньорство с университетите в града

Йорданка Фандъкова: Надграждаме и разширяваме системата за разделно събиране на отпадъци

До 5 май районните кметове трябва да извършат първото косене на зелените площи в междублоковите пространства, съобщи зам. кметът по екология в София Десислава Билева.

"Извършва се косене във всички основни градски градини и паркове на София. Окосени са централните градини, представителните площи в парковете Южен парк, "Борисова градина", НДК, "Княжеска градина", парк "Възраждане", парк „Военна академия“.

С мое разпореждане съм възложила районните кметове да стартират дейностите по косене на зелени площи в междублоковите пространства." Това каза заместник-кметът на София по екология Десислава Билева при проверка на дейностите по косене в парк „Заимов“.

"До 5 май всички райони трябва да извършат първо косене на зелените площи в междублоковите пространства, съобразно необходимостта.

Към момента 16 от всички 24 района на София са стартирали дейности по косене. Контролът ще бъде много стриктен и ако някой район не извърши косенето, средствата му ще бъдат спрени", посочи също Билева.

Вече започна косене на тревните площи в междублоковите пространства на райони като "Слатина", "Искър", "Студентски", "Триадица", "Изгрев", "Люлин", "Нови Искър", "Кремиковци", "Възраждане" и др.

"На територията на паркове и градски градини косенето се контролира от дирекция „Зелена система“ на Столична община. В кварталите за междублоковите пространства отговарят районните кметове.


Коситбите се възлагат съобразно нуждите и се изпълняват в зависимост от метеорологичните условия. Средно се правят по две коситби на зелени площи, а в някои централни паркове и повече. Годишно в парка „Заимов“ се извършват 17 окосявания.

Изпълняват се и обработки на зелените площи срещу ларви на комари, кърлежи, бълхи, съгласно даденото предписание от Столична Регионална здравна инспекция (СРЗИ) и под техен контрол" – съобщи също заместник-кметът на София по екология.

През месеците март и април са извършени ларвицидни обработки срещу комари и срещу кърлежи. На територията на Столична община са обработени всички паркове, градини, зелени площи.

"Предстоят и дейностите по дератизация срещу гризачи, които ще се изпълняват съобразно графици при благоприятни климатични условия" – каза директорът на дирекция „Зелена система“ Димитър Данчев.

Всички обработки се провеждат под специализирания контрол на СРЗИ.

Столичната община създава „зелени острови“ в партньорство с университетите в града.


Нова инициатива за създаване на „зелени острови“ на територията на университетите в града стартира Столична община като част от зелените политики на кмета на града Йорданка Фандъкова. Първият „зелен остров“, в който са поставени контейнери за разделно събиране на отпадъци – хранителни отпадъци и зелени отпадъци компостери, както и повдигнати лехи със засадени билки, цветя и ягоди – е създаден в двора на Химикотехнологичния и металургичен университет.

"С тази инициатива заедно и със студентите, които искаме да включим и вярваме, че имат лична ангажираност към околната среда, се стремим да направим града си по-чист и зелен" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с ректора на Химикотехнологичния и металургичен университет в София (ХТМУ) – проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова и студентската общност от Университета в присъствието на зам.-ректора Георги Конфев и зам.-кмета по екология Десислава Билева дадоха началото на инициатива за създаване на първия „Зелен остров“ в Университет. В инициативата участва и Симеон Колев – Симо, радиоводещ и общински съветник.

"Най-важната задача, която съм дала на екипа на заместник-кмета по екология, е надграждане и разширяване на системата за разделно събиране на отпадъци. След като изградихме система за управление на отпадъците на Столична община, част от която е Инсталацията за третиране за био- и зелени отпадъци в „Хан Богров“, произвеждаме електричество и компост. През 2022 г. от 14 000 тона зелени отпадъци е произведен около 10 000 тона компост, а от 7 500 тона хранителни отпадъци са произведени около 2000 мегават часа (MWh) електрическа енергия" – каза кметът Фандъкова.


Общо 170 тона компост са раздадени досега на домакинства, които са платили своята такса битови отпадъци.

Кметът Фандъкова посочи също, че "в рамките на реализирания от Столична община пилотен проект в районите "Надежда" и "Овча купел" за зелени острови на месец от 600 домакинства се събират 500 кг хранителни отпадъци, а над 4 тона са те за година. Това е пример за кръгова икономика".

"ХТМУ е първият университет, в който е създаден „зелен остров“ с контейнери за хранителни отпадъци. Това е много важна политика за намаляване на количествата на отпадъците и повторно им използване като част от кръговата икономика на града, – допълни столичният кмет. – Инициативата е част от проекта на Столична община „Заедно за чиста и зелена София“, с която целим повишаване на ангажираността на гражданите и особено на младите хора към устойчивите модели за екологично градско развитие.

Като кмет в работата си от първия ден съм се обърнала към най-добрите университети, които са в София" – посочи Йорданка Фандъкова. Тя даде пример за ползотворно сътрудничество с Лесотехническия университет, благодарение на което правилно се избира вида и мястото за засаждане на нови дървета в града. "Внимаваме, когато засаждаме дървета, защото знаем, че има точно определени видове, които трябва да засадим, за да бъдат полезни и да се развиват в градска среда" – уточни също кметът на София. В рамките на инициативата днес кметът Фандъкова и проф. Сеня Терзиева-Желязкова засадиха нови дървета в двора на университета.

Проекти за „зелени острови“ ще бъдат реализирани и в други столични университети като Лесотехническия, УНСС, МГУ и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ейдън Шарън, директор на

Ейдън Шарън за "Деня на Земята": Да се намали с 60% производството на пластмаса до 2040 г.

"Планета срещу пластмаса" е темата на "Деня на Земята", който отбелязваме днес. Организацията, която координира дейностите по случай празника на планетата, настоява за прекратяване на използването на пластмаса в името на човешкото здраве и планетата. Според нея може да бъде постигнато намаляване с 60 процента на производството на всички видове..

публикувано на 22.04.24 в 11:37
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05