Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Планът на Стара Загора може да провали другите два - на Перник и Бобов дол, смята той

Петко Ковачев: Стара Загора виси като гюле на целите 1,2 милиарда евро за справедливия преход

Сроковете, които ЕК поставя за плановете за справедлив преход, са "последните последни последни възможни", изтъкна експертът от Зелени закони

ТЕЦ "Марица-изток" 2
Снимка: Таня Балабанова

Приключи последната информационна среща за напредъка на териториалните планове за справедлив преход, организирана от МРРБ. Ще загуби ли България 1,2 милиарда евро безвъзмездни средства от Фонда за справедлив преход, ще стане ясно през юни.

"За разлика от другите два региона – Перник и Бобов дол, където местните власти са много по-напред, в Стара Загора още се говори за това как няма да отиваме никъде, мините и ТЕЦ-овете ще живеят още 60 години и това е общо разбиране на местните власти, местния бизнес и местната наука."

Това мнение изрази Петко Ковачев, експерт "Енергетика и климат" в Зелени закони.

Той оспори идеята за въглеродната долина, като я определи като "миш-маш от енергийни комбинации, без значение дали са на пазара, дали са в прототипен вариант или на хартия".

"Свидетели сме на изключително гигантоманска идея – дайте да направим от "Марица Изток" водородна долина за 15 милиарда евро, които някой да ни даде, с мешавица от малки ядрени реактори, прехвърляне на ТЕЦ-овете към по-чисто горене и улавяне на въглерод и т.н. Далече сме от реалистичния подход – да се обясни на работещите какво ги чака, какви са възможностите пред тях да намерят своето място в бъдещата трансформирана енергетика. Не се обяснява на бизнеса неговото място какво е, предприемачите са настръхнали", коментира Ковачев в предаването "Преди всички".

В Раднево и Гълъбово има идея за обща икономическа зона между двете общини, но нещата са спрели, има страх да се предприемат стъпки, отбеляза още експертът.

По думите му "България е силно централизирана държава, без никакво местно самоуправление, без никакви местни финанси и тези хора са длъжни да се молят на министрите за щяло и нещяло, като че ли се страхуват от иновативни подходи."

Комбинацията между страх от реалистични идеи и популизъм ще надделее в кампанията за местните избори, очаква Петко Ковачев.

Снимка: БГНЕС

"Сроковете, които ЕК поставя, са последните последни последни възможни. Юни месец е срокът, в който ако представим добри или сравнително добри планове, парите ще са спасени. Септември вече 50% е рискът и след септември 100% загубата е гарантирана. А изборите са точно след септември."

Плановете на Перник и Кюстендил са сравнително смислени и работещи. Проблемът е с териториалния план на Стара Загора, настоя Петко Ковачев.

"Имаме два месеца да се направят нещата както трябва. Трябва да се влезе в скорост, която в българските институции е непозната за работа. Напрежение, което рядко изпитват."

Планът на Стара Загора може да провали другите два, потвърди Ковачев. Затова има и предложение за разделянето на плановете, като двата готови бъдат изпратени в ЕК за одобрение, а "старозагорският да чака, докато стане готов", но засега това се очертава като невъзможен вариант.

"Така че Стара Загора виси като гюле на целите 1,2 милиарда евро. Да не забравяме, че вече загубихме 50 милиона евро миналата година, които трябваше да получим. Те не са прехвърлени към следващите години."

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Дебелец въвеждат пилотен модел за управление на битовите отпадъци

Община Велико Търново  първа в страната ще въведе пилотен модел за цялостно управление на битовите отпадъци . Новата система ще бъде приложена първо в град Дебелец. Основата цел е  да бъдат насърчени домакинствата и бизнесът за разделно събиране и управление на всички видове отпадъци . Домакинствата, институциите и бизнесът ще имат  различни..

публикувано на 26.09.23 в 09:02
брадат лешояд

Започва проект за връщането на брадатия лешояд у нас

Започва проектът "Живот за брадатия лешояд". В него се обединяват усилията на 8 партньора от 3 европейски страни – България, Нидерландия и Румъния. " Главната цел е връщането на брадатия лешояд , но това е изключително трудна задача", поясни пред БНР Анелия Павлова от "Зелени Балкани". Съпътстващи дейности са свързани с поддържането на..

публикувано на 25.09.23 в 13:41
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Чистенето на речните корита – "златна ябълка" за областните управители

" Има внесен законопроект за изменение на Закона за водите, с който се ограничават сечите в санитарно-охранителните и вододайните зони . Трябва да го подкрепят депутатите. Това е едно от нещата, с които трябва да се започне". Това каза пред БНР Димитър Куманов, член на УС на Сдружение "Балканка", и изказа очакване ДПС да подкрепи този законопроект,..

публикувано на 07.09.23 в 13:19

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи. То е единственото, родено това лято в стадото, което живее в дивечовъдния участък „Студен кладенец“. Там преди 10 години бяха докарани зубри от Германия и това бе първата стъпка за възстановяване на този изчезващ вид в дивата природа. Проектът е инициатива на фондация „По-диви..

публикувано на 27.08.23 в 04:30
Рада Бонева и Венцеслава Кожухарова

Венцеслава Кожухарова: Климатичните феномени вече са просто едни ежедневни явления

"Ние си мислим, че това е далеч в бъдещето, но е нещо, което се случва в момента. Климатичните феномени вече спират да са такива, те са просто едни ежедневни явления ". Това каза пред БНР Венцеслава Кожухарова, която беше на експедиция в Гватемала.  "Това, което ние си мислихме, че е много далече, на другия край на света и ще се случи в..

публикувано на 16.08.23 в 10:56

Експерти искат спешни мерки за ограничаване последствията от климатичните промени

През изминалата седмица в медийното пространство, социалните мрежи и научната общност се зароди дискусия около изказани мнения на български учени, които поставят под съмнение човешката дейност като фактор за възникване на глобалното затопляне и последващите климатични промени. Те дори отричат действията (на глобално и локално ниво) за намаляване на..

публикувано на 03.08.23 в 10:31

Оскъпяват ли акумулаторните батерии слънчевата енергия?

В началото на август се очаква Министерството на иновациите и растежа да публикува списъците с фирмите, които ще получат финансиране за изграждане на свои нови ВЕИ системи в комбинация с батерии за съхранение на енергия. Интересът е голям и общата стойност на подадените проекти надхвърля значително бюджета по мярката, който е в размер на 200..

публикувано на 31.07.23 в 10:45