Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дюните на Крапец - в административна безтегловност. Какви са последиците от неточното им картографиране?

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

За изготвяне на подробна специализирана карта на дюните на плаж Крапец - север настояват от Зелени закони. Причината – липсва категоризация на типа дюни, разположени на площ от 452 декара. Според инициативата това е предпоставка за редица нарушения и унищожаване на дюните, без да има възможност да се приложи пълноценно Законът за Черноморското крайбрежие.  

В бели, сиви и облесени дюни се забранява строителството и поставянето на преместваеми обекти, поставянето на шатри и палатки, преминаването и паркирането на превозни средства. За зараждащите се, или ембрионални дюни, законът не предвижда същата защита, затова е важно картите да упоменават изрично вида на дюните. Специализираната карта, изготвена през 2012 г., последно е била обновявана през 2015 г., отбелязват от Зелени закони.

В случая на плаж Крапец - север дюните не са определени по тип и по тази причина не попадат в забранителния списък, алармират от екологичното сдружение.

Има ли пропуски при картографирането на дюните при Крапец – север?

Министерството на туризма да прекартира дюните и да отрази типа им в специализираната карта, настояват от Зелени закони.

До 2025 г. всички дюни следва дас е прекартират наново, но заради извънредността на казуса с Крапец от организацията са се обърнали към ведомството с молба процедурата да се ускори и да се случи още тази пролет.

Министерството на туризма дължи защита на тези прекрасни дюни, смята Стефан Аврамов от Зелени закони.

"Всяко нарушение на тяхното опазване може да остане ненаказано, може да бъде лесно обжалвано. Процедурите по опазването им стават много по-сложни. Дюните са уж опазени, но неопазени", коментира Аврамов за сегашната ситуация.

Има още няколко места с подобни пропуски в специализираната карта, но там площите са много малки, посочи Аврамов, визирайки райони около Камчия и Черноморец.

Илюстративна снимка: БГНЕС

Безкраен къмпинг върху дюните – така описва картината пред БНР кметът на Шабла Мариян Жечев, който подчертава колко е важно детайлното картиране на дюните. Жечев настоява за бързи действия, защото това ще е шанс да се преустанови практиката всяко лято върху дюните да се разполагат каравани, кемпери и палатки. 

Регламентираните приходи от туризма в района са нула, за сметка на това годишно общината извозва от тези зони около 500 тона отпадъци, останали от летовниците. Това струва на Община Шабла около 100 000 лв. всяка година.

Жечев изтъква, че румънските туристи идват със заредени автомобили и каравани, тоест няма косвени ползи за общината от престоя им, има по-скоро негативи.

"Ние на практика изхвърляме боклуци, които не следва да са на наша територия, имаме трансгранично внасяне на отпадък."

Действия по казуса с дюните на Крапец вече се извършват. Проучени са били всички служебно достъпни източници, увери в предаването "Хоризонт до обед" арх. Мария Митрева от Министерството на туризма. 

Данните за вида на дюните са предоставени от МОСВ на Агенцията по геодезия, картография и кадастър през 2013 г. Същата година данните са били попълнени в специализирания регистър на морски плаж Крапец, но видът на дюните не е отразен в специализираната карта.

Общата площ на пясъчните дюни в обхвата на наетата площ на плаж Крапец е 47 000 квадратни метра, уточни тя.

Не би следвало да има рискове за опазването на дюните, смята арх. Мария Митрева. По думите ѝ във всички договори за отдаване на концесия или под наем на плажове е вменено опазване на цялата отдадена територия.

"Независимо от вида дюни, тези концесионери или наематели са длъжни да опазват територията."

Изработва се техническото задание за обществената поръчка, чрез която ще бъде възложено изменение на специализираната карта, съобщи арх. Митрева. В нея ще бъдат отразени не само вида дюни, но и всички изменения, възникнали от създаването ѝ до момента.

На всеки 10 години Агенцията по кадастър проверява и обновява данните. В случая с Крапец тази дейност ще бъде извършена от министъра на туризма, а данните ще бъдат попълнени чрез изменение на специализираната карта, увери експертът.

В последния сезон са били съставени актове за диво къмпингуване на къмпинг "Корал" – за разпъване на палатки върху дюните, даде пример за наложени санкции Мария Митрева.

Министерството на туризма може да съставя актове само в границите на морския плаж. Извън тези граници, за опазването на защитените зони следи МОСВ, поясни тя.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво ще разкрият пробите от астероида Бену?

Каква е варненската следа в космическата мисия "Озирис Рекс"? В нея участват доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Морската астрономическа обсерватория с планетариум към Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" и доц. д-р Галин Борисов от Института по астрономия към БАН. Те са били част от научната програма, провеждали са астрометрични и..

публикувано на 27.09.23 в 10:02
Антон Хекимян

Кандидатурата, която отключи дебата за професионалния морал в журналистиката

Осветяването на Антон Хекимян като доверен човек на ГЕРБ изненада публиката и е добра новина, че подобно нещо се усеща като нередно .   Това мнение изказа пред БНР Дарина Сарелска, преподавател в Американския университет и журналист с професионален опит на ръководни длъжности в bTV и NOVA.  Тя уточни, че лично не е била изненадана от решението на..

публикувано на 26.09.23 в 18:24

Каква е разликата между хранителната непоносимост и хранителната алергия?

Непоносимостта към определени храни може да причини дискомфорт с неясна симптоматика.  Например, може да нямате обяснение, защо ви боли глава или сте уморени или страдате от подуване на корема.  Храните, към които може да се прояви непоносимост също са различни - това могат да бъдат млечни продукти, тестени изделия, храни с различни..

публикувано на 26.09.23 в 17:06

Отец Никанор за Руската църква: Няма църковен проблем. Има разделение на вярващите по политически причини

Къде е ключът към решаването на проблема с Руската църква, затворена след експулсирането на действащи свещеници? Яснота кога храмът ще отвори отново, няма. "За разлика от държавите, където има екстериториалност, чужда юрисдикция в рамките на една държава – посолствата, техните земи, в Църквата категорично такова нещо не съществува. Не може в..

публикувано на 26.09.23 в 10:05
д-р Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Местните избори са като горещ шоколад без захар, всички печелят

" Резултатите от местните избори са като горещия шоколад без захар . Мирише като шоколад, вкусно е като шоколад, винаги остава малко горчив привкус, но все пак си пил шоколад, тоест си печеливш, независимо колко си загубил и колко си спечелил. Това са единствените избори, където всички са печеливши ." Това каза в интервю за БНР политологът Любомир..

публикувано на 26.09.23 в 08:10

Защо само едно от 5-те най-скъпи овчи сирена у нас се произвежда изцяло от овче мляко?

Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко, сочи проучване на сдружение "За достъпна и качествена храна" . Нито една държавна институция обаче още не се е свързала със сдружението, обясни пред БНР председателят му Андрей Велчев.  "Най-голяма беше изненадата при биволското, което е най-скъпото..

публикувано на 25.09.23 в 12:16

Даниела Божинова: Партиите не харесват много прякото участие, защото ограничава властта им

Във Видин 8 общински съветници от различни групи са внесли предложение за провеждане на местен референдум. Вече са минали три месеца и към момента то все още не е подложено на гласуване в разрез със законовите срокове , обясни пред БНР общинският съветник Димитър Велков. Председателят на Общинския съвет не е започнал нито една от процедурите по..

публикувано на 25.09.23 в 10:58