Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да бъдем мироносици

В неделята на Светите Мироносици поканих в студиото главният редактор на „Църковен вестник“, г-жа Александра Карамихалева. Добре дошла!

От 2013 до 2017 г. г-жа Александра Карамихалева е била началник отдел „Връзки с обществеността“ на Светия Синод.Тя е единствената жена в целия православен свят, която оглавявала синодален отдел и най-високопоставената жена в историята на Православната църква. Днес с нея ще разговаряме за жените мироносици. Ще прочета текстът от Евангелието от Марк, глава 16: „След като мина събота, Мария Магдалина, Мария Иаковова и Саломия купиха аромати, за да дойдат и Го помажат. И в първия ден на седмицата дойдоха на гроба много рано, след изгрев слънце, и говореха помежду си: кой ли ще ни отвали камъка от вратата гробни? И като погледнаха, виждат, че камъкът е отвален: а той беше много голям. Като влязоха в гроба, видяха един момък, облечен в бяла дреха, да седи отдясно; и много се уплашиха. А той им казва: не се плашете. Вие търсите Иисуса Назарееца, разпнатия; Той възкръсна, няма Го тук. Ето мястото, дето бе положен. Но идете, обадете на учениците Му и на Петра, че Той ви преваря в Галилея; там ще Го видите, както ви бе казал.“ 

Г-жо Карамихалева, защо Бог избрал жените мироносици да станат първите свидетели на Възкресението и първите благовестители?

Александра Карамихалева: От Евангелието знаем, че във времето на служението на Господ Иисус Христос, когато Той излиза на проповед, огромно множество Го следва, защото стават свидетели на множеството чудеса, извършени от Него. Това е времето, когато всички те вярват, че именно Той е Синът Божий, който чакат, Месията, който е пратен от Бога, за да спаси израелския народ от господството на римляните. Това е времето, когато изцерява неизлечимо болни, възкресява мъртви, когато със силата на Словото Си преборва „мъдростта“ на книжниците и фарисеите, с едно свое слово нахранил хиляди хора само с две риби и пет хляба, когато словата Му, пропити с благодат и Истина, променят умове, обновяват сърца, вдъхновяват за коренна промяна на живота хиляди хора… За съжаление, колкото повече се приближава към Голгота и към страданията, толкова повече оредяват редиците на Неговите последователи. Виждаме как, когато Той е предаден, заловен и изправен на съд, като богохулник и опълчил се срещу господството на цезаря, когато е обруган, бичуван, унизен и страда и хората виждат, че онзи, когото до вчера за приветствали като цар с "Осанна", като Божий Син е слаб и не желае да се защити, всички го изоставят. Кой поради маловерие, защото се е усъмнил в Неговата божественост, кой поради обикновен човешки страх да не загуби живота си или просто да бъде подигран. Изоставят Го и се отричат от Него и най-близките Му последователи, Неговите избраници, онези, които нарича „приятели“ и „братя“ - апостолите от 12-те. Вие знаете, че онзи, върху когото Господ ще основе Църквата Си, св. ап. Петър, само за една вечер три пъти се отрича от Него. 

И, може да е парадоксално, но до Него в страданията Му остават онези, които до този момент са го следвали незабелязано и тихо, но предано – жените негови следовници. Тези жени не се отричат от Него и Му остават верни и в страданието и унижението, които претърпява, не Го оставят и след Неговата смърт и погребение. Тяхната вяра остава крепка, непоколебима и тяхната любов се оказва истинска любов, онази, евангелската любов в която страх няма, която никога не отпада.

Заради всичко това, те са избрани, първо на тях ангелът открива вестта за Христовото Славно Възкресение и те първи разгласяват тази блага вест, свидетелстват, че Христос е възкръснал от мъртвите.

Румяна Иванова: С какво Ви вдъхновяват мироносиците?

Александра Карамихалева: Примерът на жените – мироносици е вдъхновяващ за мен с това, че неизменно и неотклонно следват Христос, независимо каквото се случва с Него, и независимо какво се случва или може да се случи със самите тях. Именно тази тяхна непоколебима вяра и никога неотпадаща безусловна любов трябва да бъдат пример и вдъхновение за всички нас. Когато ни е трудно, когато сме в някакви тежки житейски изпитания и се чувстваме слаби, безпомощни, да не казваме като маловерниците и онези, които нямат вяра „Къде е Бог? Няма Бог щом ми се случва това“, а да помним, че Бог е до нас, на разстояние от едно „Господи!“, на една въздишка от нас, готов да ни се притече на помощ, да ни укрепи, да ни утеши, да ни помогне. И да обичаме нашите ближни неизменно и безусловно, дори когато ни предават, говорят лошо за нас, когато ни нараняват, хулят ни, вредят ни по някакъв начин… Защото така обича Христос. Защото такава любов ни е заповядана.


Румяна Иванова: Можем ли ние да бъдем мироносици – с какво бихме могли да благославяме ближните и да радваме Божието сърце?

Александра Карамихалева: През годините, не един и двама духовници са ме наричали мироносица и това сравнение ме е смушавало. Но сега чувам въпроса Ви и си мисля, че всъщност, всички ние, които считаме себе си за Христови, не само можем, но сме и длъжни да бъдем мироносици, длъжни сме да свидетелстваме за Христос Възкръсналия. И като казвам „свидетелстваме“ имам предвид да свидетелстваме за Христос не само с думи, а с целия си живот, с всяко свое дело, с всяка своя дума, с всяка своя мисъл дори, с отношението си към другите хора и всичко, което ни се случва в живота да сме свидетели на Христос.

Румяна Иванова: Откъде да си купим миро?

Александра Карамихалева: Мирото всъщност е онзи елей, с който пълним „светилника“ на душите си - божията благодат. А благодат не можем да си купим нито с пари, нито с каквито и да е земни ценности. Единственият източник на тази благодат е Бог, Той е неизчерпаем извор на благодатна мъдрост, на сила, на благодатна радост, на любов, на живот, на всички дарове на Светия Дух.

А цената, която заплащаме за тази благодат, единственото, което Бог иска от нас е да се отречем от греховете си, да се откажем от алчността, от завист, злословие, егоизъм, гордост и себичност. Това са нещата, които не са любов, несъвместими с нея, и помрачават Божия образ в нас. Щом усетим да се надигат в душата ни да ги потушаваме и да полагаме усилията да изтръгнем от сърцето си семената им. Цената, която „плащаме“  за благодатта е да се стремим с всички сили да постигнем онази съвършена любов, пример за която е самия Христос и да раздаваме тази любов на всеки, когото Бог изпрати на житейския ни път.

Румяна Иванова: Да застанем срещу греха в нас, на Христова страна. Много Ви благодаря за този разговор! Да се помолим: „Отче наш. Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки. Амин.“ Желая ви благодатна седмица в Божията милост и любов!


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво ще разкрият пробите от астероида Бену?

Каква е варненската следа в космическата мисия "Озирис Рекс"? В нея участват доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Морската астрономическа обсерватория с планетариум към Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" и доц. д-р Галин Борисов от Института по астрономия към БАН. Те са били част от научната програма, провеждали са астрометрични и..

публикувано на 27.09.23 в 10:02
Антон Хекимян

Кандидатурата, която отключи дебата за професионалния морал в журналистиката

Осветяването на Антон Хекимян като доверен човек на ГЕРБ изненада публиката и е добра новина, че подобно нещо се усеща като нередно .   Това мнение изказа пред БНР Дарина Сарелска, преподавател в Американския университет и журналист с професионален опит на ръководни длъжности в bTV и NOVA.  Тя уточни, че лично не е била изненадана от решението на..

публикувано на 26.09.23 в 18:24

Каква е разликата между хранителната непоносимост и хранителната алергия?

Непоносимостта към определени храни може да причини дискомфорт с неясна симптоматика.  Например, може да нямате обяснение, защо ви боли глава или сте уморени или страдате от подуване на корема.  Храните, към които може да се прояви непоносимост също са различни - това могат да бъдат млечни продукти, тестени изделия, храни с различни..

публикувано на 26.09.23 в 17:06

Отец Никанор за Руската църква: Няма църковен проблем. Има разделение на вярващите по политически причини

Къде е ключът към решаването на проблема с Руската църква, затворена след експулсирането на действащи свещеници? Яснота кога храмът ще отвори отново, няма. "За разлика от държавите, където има екстериториалност, чужда юрисдикция в рамките на една държава – посолствата, техните земи, в Църквата категорично такова нещо не съществува. Не може в..

публикувано на 26.09.23 в 10:05
д-р Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Местните избори са като горещ шоколад без захар, всички печелят

" Резултатите от местните избори са като горещия шоколад без захар . Мирише като шоколад, вкусно е като шоколад, винаги остава малко горчив привкус, но все пак си пил шоколад, тоест си печеливш, независимо колко си загубил и колко си спечелил. Това са единствените избори, където всички са печеливши ." Това каза в интервю за БНР политологът Любомир..

публикувано на 26.09.23 в 08:10

Защо само едно от 5-те най-скъпи овчи сирена у нас се произвежда изцяло от овче мляко?

Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко, сочи проучване на сдружение "За достъпна и качествена храна" . Нито една държавна институция обаче още не се е свързала със сдружението, обясни пред БНР председателят му Андрей Велчев.  "Най-голяма беше изненадата при биволското, което е най-скъпото..

публикувано на 25.09.23 в 12:16

Даниела Божинова: Партиите не харесват много прякото участие, защото ограничава властта им

Във Видин 8 общински съветници от различни групи са внесли предложение за провеждане на местен референдум. Вече са минали три месеца и към момента то все още не е подложено на гласуване в разрез със законовите срокове , обясни пред БНР общинският съветник Димитър Велков. Председателят на Общинския съвет не е започнал нито една от процедурите по..

публикувано на 25.09.23 в 10:58