Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Столичната община включва и детските градини в проект за насърчаване на разделното събиране на отпадъци

Столичната община включва и детските градини в проект за насърчаване на разделното събиране на отпадъци. В 197 училища вече има контейнери, като такива ще бъдат раздадени и във всички общински детските градини.

"Разделното събиране е най-интелигентният начин за събиране на отпадъците, затова Столична община включва и детските градини в пилотен проект за насърчаване на разделното събиране у децата от най-ранна детска възраст. Надграждаме нашите инициативи за разделно събиране на отпадъци, като започва нашият проект с образователна цел за разделно събиране на отпадъци във всяка детска градина." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в 88. детска градина „Детски рай“, която е първата, включена в проекта.

"Във всички 195 детски градини ще предоставим съдовете за разделно събиране на отпадъци, които ще служат за запознаване на децата" – посочи също столичният кмет.

Първият контейнер с форма на мече е в 88. ДГ „Детски рай“ в район „Искър“. В инициативата се включиха също и зам.-кметът по екология Десислава Билева и кметът на район "Искър" Ивайло Цеков.


Столичната община е организирала и система за разделно събиране на хранителни отпадъци от училища, детски градини, болници, търговски обекти и др. 88. ДГ също използва тази система и предава своите хранителни отпадъци на Инсталацията за биологично третиране Хан Богров, където от хранителния отпадък се произвежда електрическа енергия.

Събраното количество хранителни отпадъци за първото тримесечие на 2023 г. само от детските градини е около 100 тона, за сравнение за първото тримесечие на 2022 г. количеството е било с 8 тона по-малко.

Освен за детските градини, по отношение на разделното събиране на биоотпадъците (зелени и хранителни) Столична община продължава  кампанията „Комопостирай вкъщи“, като до 15 май ще бъдат раздадени до 2000 броя компостера на домакинствата. В тях освен зелени отпадъци и клони от дворовете и градините могат да се поставят и хранителни отпадъци като обелки от плодове и зеленчуци.

Предоставянето на домашни компостери се радва на голям интерес сред гражданите на София и се провежда вече за четвърти път от Столична община. От 2018 г. са предоставени безплатно 2 800 компостера на домакинствата в столицата.


Компостирането в домашни условия често се счита за най-полезния от екологична гледна точка начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци, тъй като намалява емисиите и разходите, свързани с транспортирането на тези отпадъци, както и последващото им третиране в съответните инсталации.

Снимки: Аделина Ангелова.

Репортаж на Евелина Стоянова чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
 Д-р Виолета Желязкова

Нощ на учените в Националния природонаучен музей при БАН от 18.00 часа

През 1878 г. унгарският ентомолог Едуард Меркл открива в пещери в Средна Стара планина вид пещерни бръмбари. Това слага началото на проучването на пещерната фауна у нас. Истинското развитие на биоспелеологията обаче, започва в двайсетте години на миналия век от учени от Царските природонаучни институти.  Ново поколение български..

публикувано на 29.09.23 в 17:26

Намаляват биопроизводителите, свиват се площите с биологично земеделие

Има спад в броя на биологичните производители, намаляват и площите за биоземеделие  у нас. Сега биопроизводителите са 4 841. Тенденцията върви надолу, а причините са бюрократични. Това обясни пред БНР Албена Симеонова от Българската асоциация "Биопродукти". Вместо подкрепа от Министерството на земеделието, биологичните производители все..

публикувано на 29.09.23 в 09:05

В Дебелец въвеждат пилотен модел за управление на битовите отпадъци

Община Велико Търново  първа в страната ще въведе пилотен модел за цялостно управление на битовите отпадъци . Новата система ще бъде приложена първо в град Дебелец. Основата цел е  да бъдат насърчени домакинствата и бизнесът за разделно събиране и управление на всички видове отпадъци . Домакинствата, институциите и бизнесът ще имат  различни..

публикувано на 26.09.23 в 09:02
брадат лешояд

Започва проект за връщането на брадатия лешояд у нас

Започва проектът "Живот за брадатия лешояд". В него се обединяват усилията на 8 партньора от 3 европейски страни – България, Нидерландия и Румъния. " Главната цел е връщането на брадатия лешояд , но това е изключително трудна задача", поясни пред БНР Анелия Павлова от "Зелени Балкани". Съпътстващи дейности са свързани с поддържането на..

публикувано на 25.09.23 в 13:41
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Чистенето на речните корита – "златна ябълка" за областните управители

" Има внесен законопроект за изменение на Закона за водите, с който се ограничават сечите в санитарно-охранителните и вододайните зони . Трябва да го подкрепят депутатите. Това е едно от нещата, с които трябва да се започне". Това каза пред БНР Димитър Куманов, член на УС на Сдружение "Балканка", и изказа очакване ДПС да подкрепи този законопроект,..

публикувано на 07.09.23 в 13:19

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи. То е единственото, родено това лято в стадото, което живее в дивечовъдния участък „Студен кладенец“. Там преди 10 години бяха докарани зубри от Германия и това бе първата стъпка за възстановяване на този изчезващ вид в дивата природа. Проектът е инициатива на фондация „По-диви..

публикувано на 27.08.23 в 04:30
Рада Бонева и Венцеслава Кожухарова

Венцеслава Кожухарова: Климатичните феномени вече са просто едни ежедневни явления

"Ние си мислим, че това е далеч в бъдещето, но е нещо, което се случва в момента. Климатичните феномени вече спират да са такива, те са просто едни ежедневни явления ". Това каза пред БНР Венцеслава Кожухарова, която беше на експедиция в Гватемала.  "Това, което ние си мислихме, че е много далече, на другия край на света и ще се случи в..

публикувано на 16.08.23 в 10:56