Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може да има и 8-партиен парламент, ако по-малките партии прескочат бариерата, смята кореспондентът на Франс прес

Джон Хадулис за новия вот в Гърция: По-добри резултати за Ципрас, ПАСОК може да намали разликата със СИРИЗА

"Няма как Мицотакис и този път да спечели повече от 20-процентна преднина пред СИРИЗА"

Гърция отива отново на парламентарни избори
Снимка: Мерим Тенев

В неделя Гърция избра нов парламент, но след месец отива отново на избори. Досега управляващата "Нова Демокрация" спечели категорично вота, но подкрепата се оказа недостатъчна за съставяне на самостоятелно управление.  

Консерваторите на премиера Кириакос Мицотакис получиха близо 41 процента от гласовете. Левите радикали от СИРИЗА на експремиера Алексис Ципрас останаха втори далеч назад с 20 на сто от гласовете. След седмица на консултации при президента с всички прескочили прага партии в длъжност встъпи служебно правителство и на 25 юни гърците отново ще гласуват.

Можем ли да очакваме изненади и разместване на старите и новите играчи, ще оправдае ли "Нова Демокрация" гласуваното й доверие, на какво се дължи крахът на СИРИЗА, както и какви избори очакват южната ни съседка по време на отпускарския туристически сезон, на който страната разчита изключително много? Темата коментира пред БНР кореспондентът на Франс прес в Атина Джон Хадулис.

Обречени ли бяха изборите на 21 май да не излъчат ясен победител - слаба предизборна кампания, не особено висока избирателна активност - 60%, липса на бонус за победителя?

"Малко или много беше ясно, че няма да има победител на тези избори. Причината е, че е трудно за която и да е партия да получи над 46 процента подкрепа, каквато се смята, че е необходима за получаване на мнозинство. Избирателната активност всъщност не беше толкова ниска - почти 61 на сто. Беше близка - дори малко по-висока - от тази на парламентарния вот през 2019 година. Тогава беше 57 процента. Така се случва, когато има избори, които нямат решаващ характер или не са жизненоважни за една страна, каквито в Гърция са европейските. Ще бъде интересно да се проследи активността в края на юни - дали повечето гърци ще са на почивка или не - заради училищните изпити по това време."

Какъв анализ можем да направим на резултатите от изборите на 21 май - картата на Гърция посиня, това се вижда, но какви тенденции можем да отличим - как гласуваха младите гърци?

"Нова демокрация" се представи добре навсякъде и сред всички групи в обществото. Първа сила е сред гласувалите младежи - на възраст между 17 и 24 години. Въпреки че през цялото време се говореше как гласовете на младите ще отидат за антисистемните партии като СИРИЗА или партията на Янис Варуфакис "Мера25", особено след трагичната влакова катастрофа от началото на март.       Вместо това обаче "Нова демокрация" спечели една трета от вота на младите, следвана от СИРИЗА с около 28 на сто. Партията на Мицотакис се представи доста добре и в по-високите възрастови групи, които винаги са били комфортен терен за нея. Удивителни резултати постигна сред хората на средна възраст - с около 40 процента от техния вот срещу само 12 процента от него за СИРИЗА", отбелязва Джон Хадулис в предаването "Събота 150".

Снимка: Мерим Тенев, БНР"Тенденцията, която наблюдаваме, е че в последния си мандат "Нова демокрация" постигнаха успехи в областта на икономиката - възстановиха растежа й и хората в Гърция започнаха да ги възприемат като добри мениджъри на икономиката. Също и в областта на отбраната и, макар и да е спорна тема, по отношение на миграцията. Мицотакис предприе твърде строга миграционна политика, според позиционираните в ляво негови критици. Но в същото време така той си спечели одобрението на избирателите в пограничните райони."

Имаше прогнози, че скандалът с подслушванията на висши политици и тежката влакова катастрофа в Темпи, близо до Лариса в началото на март ще разместят радикално политическите пластове и нагласи в Гърция... Това не се случи. Защо?

"Нека не забравяме, че Мицотакис в началото беше уплашен. Трябваше да насрочи избори за април, но ги отложи. И неслучайно. Защото ако изборите се бяха провели седмица след катастрофата, резултатът щеше да е коренно различен. Както знаете, в Гърция имаше многохилядни демонстрации, каквито не бяхме виждали от преди финансовата криза, когато полицията застреля млад демонстрант в Атина. Според мен важна роля изигра равносметката, че не само "Нова демокрация" носи вина за състоянието на гръцките железници, но и СИРИЗА, която също можеше да направи повече докато беше на власт. Мисля, че това в крайна сметка доведе до балансиране на нещата."

"Въпросът, който в крайна сметка вълнуваше най-много хората на тези избори обаче, беше кой би бил по-добрият управленец. В това отношение Ципрас така и не успя да догони Мицотакис през целия му досегашен мандат - да бъде припознат като алтернатива. Във всички социологически допитвания кой е по-добър премиер хората посочваха на първо място Мицотакис. Що се отнася до скандала с подслушванията - това е загадка. Очевидно е нещо голямо - всеки ден излизаха разкрития за следени политици, бизнесмени, висши военни, журналисти. Интересното е, че когато имаше подобен случай преди 30-ина години, когато на власт беше бащата на Мицотакис - Константинос, скандалът беше огромен и имаше хора, които влязоха в затвора. Сега вероятно ще има продължение - Мицотакис казва, че разследването е в ход. Двама души си подадоха оставките. Смяташе се наистина, че това ще има сериозно въздействие върху избирателите, но не би."

Ще успее ли "Нова демокрация" да оправдае огромното доверие, което ѝ гласуваха гърците и което предстои да й гласуват?

"Не забравяйте, че нагласата към тези избори беше, че те няма да решат нищо окончателно. Хората гласуваха като на европейски избори. Това е причината и да има две или три слабо известни партии, които останаха малко под 3-процентната бариера за влизане в парламента. Една от тях е НИКИ - хард консервативна партия, изповядваща семейни и религиозни ценности. Тя излезе дори пред Варуфакис. Тези резултати няма да се повторят - няма как Мицотакис и този път да спечели повече от 20-процентна преднина пред СИРИЗА. Не очаквам такава помитаща победа за "Нова демокрация". Но тя ще спечели мнозинство и заради новия изборен закон, който отново дава до 50 бонус мандата на победителя, в зависимост от това колко процента подкрепа е получил. Малките партии няма да получат пак толкова гласове, защото този път ще е различно. Гърците нямат вече лукса да гласуват за формация, която едва би успяла да намери място в парламента. Те ще предпочетат да изберат нещо, което ще влияе на живота им през следващите 4 години", смята Джон Хадулис, който прогнозира, че в новата битка между "Нова демокрация" и СИРИЗА  Ципрас вероятно пак ще загуби.

"Интересно е да видим дали СИРИЗА и ПАСОК ще получат достатъчно подкрепа, за да са силна опозиция в парламента. Това е в момента целта на Ципрас - да ограничи властта на Мицотакис."

На какво се дължи крахът на СИРИЗА? Защо Ципрас вече често е наричан "бивш радикал"? И защо гърците не го разпознават вече като антисистемен и възможна алтернатива на управлението на "Нова демокрация"?

"За някои той все още е радикал или краен левичар. Моят личен избор е да не го наричам така, защото очевидно политиките му станаха по-центристки след приемането на спасителната финансова програма за Гърция. Не забравяйте, че доста голяма част от партията му - крайнолявото ѝ крило - се отцепи от нея след референдума през 2015 година. Освен това тогава той привлече в партията си доста социалисти, дори техни бивши министри. А на тези избори пък един от кандидат депутатите на Ципрас беше бившият говорител на консервативното правителство на "Нова демокрация" от 2007 година. Така че не бива да наричаш някого радикал, след като има социалисти в правителството си и консерватори в плановете си за правителство. Ако иска да е силен играч, Ципрас няма избор - трябва да клони към центъра, защото това е най-широката политическа база за всяка партия, която иска да управлява в Гърция. Затова и рейтингът му преди няколко години скочи от 6 до 36 процента. Ако Ципрас обърне гръб на центристките избиратели, ще върне СИРИЗА към битието й на 6-процентна партия. Той го знае. И разбра, че много от нещата, за които говореше в началото, не е възможно да бъдат изпълнени. Призна си дори публично самозаблудите си като млад лидер. Хората се променят, когато са на власт. Променят се, за да я запазят."

Не се ли превръща Ципрас в най-големия враг на СИРИЗА? След тази загуба на 21 май някой трябва да поеме отговорност. Той обаче заяви, че ще остане лидер на партията поне до следващите избори в края на юни. Какво е политическото бъдеще на Ципрас, нуждае ли се СИРИЗА от обновяване по върховете?

"Ципрас не е дал категорично да се разбере какви планове има за своето бъдеще. Сподели, че синове му са недоволствали от това, че се кандидатира пак за премиер, защото искат да прекарват повече време с него. Нямаме подобен прецедент в гръцката история - политически лидер от левицата да се оттегля толкова млад."

Снимка: Мерим Тенев

Какво стана с "Мера25" на Янис Варуфакис? Прогнозите бяха, че ще влезе в парламента, но така и не успя - след изборите Варуфакис обяви, че започва ердоганизация на Гърция?

"Той говори и за орбанизация на Гърция. Имайки предвид  завръщане на десните сили в Гърция с полицейско насилие и злоупотреби, със скандала с подслушванията, с влошаването на свободата на медиите. Варуфакис е известен с помпозните си коментари, които от време на време му създават проблеми. Една от грешките, които направи, беше на един от предизборните дебати, когато го попитаха какво би направил, ако Турция окупира някой от островите в Егейско море. Отговорът му беше: ще започна да звъня на нашите партньори и съюзници. Това не прозвуча много добре. И затова продължиха да го питат: наистина ли това ще е всичко, което ще направиш?! Мисля че това му струваше доста потенциална електорална подкрепа. Спорен беше и планът му за алтернативна валута в случай, че еврогрупата реши да затваря гръцки банки. Това беше разкритикувано както от "Нова демокрация", така и от Ципрас, който каза, че Варуфакис се опитва да започне отново приключил още преди 8 години спор. Междувременно обаче една от грешките на Ципрас беше, че дори след като Варуфакис стресна хората с тези си изказвания, СИРИЗА даде знак, че той все пак може да й е потенциален съюзник. Това беше изтълкувано по познатия начин от избирателите: по-добре да не се дава властта на Ципрас, за да не реши СИРИЗА пак да предприема спорни реформи."

Очаквате ли някакви изненади на изборите на 25 юни - някакви стари или нови играчи да разместят четвъртото и петото място?

"Четвъртото и петото място не. На мен ще ми е интересно дали партията НИКИ - хардконсерваторите - ще мине минималния праг. Също и лявата партия на бившата председателка на парламента Зои Констандопулу "Курс на свободата". Разбира се и партията на Варуфакис. Ако влязат, може да имаме дори 8-партиен парламент. Що се отнася до водещите партии - ситуацията ще се запази същата. Очаквам по-добри резултати за Ципрас, а ПАСОК може и да успее да намали разликата със СИРИЗА. Ципрас би трябвало да покаже по-ясно на хората какво може да направи, за да подобри нещата в Гърция, а не просто да казва - да махнем онзи оттам. Резултатът на СИРИЗА ще зависи от това колко убедителен ще е Ципрас, за да увеличи разликата си с ПАСОК."

Сериозни икономически и инфраструктурни заявки направи в предишния си мандат Мицотакис. Какво чака Гърция след 25 юни?

"Едно от нещата, които ще се случат на Гърция, е повишаване на кредитния й рейтинг. Мицотакис го обещава вече от доста време. Сега очаква в рамките на първите 100 дни от избирането му страната да си върне инвестиционния рейтинг, което на теория ще означава лихвите по заемите да намалеят.

Мицотакис обеща и допълнително финансиране на здравната система. Независимо докъде стигне разследването на жп катастрофата, смятам, че влаковите услуги също ще бъдат подобрени. Ще продължи и постепенното увеличаване на заплатите. Вероятно ще бъдат привлечени повече големи чужди инвеститори. Туризмът ще става все по-силен, стига да не ни сполети някоя нова пандемия. Така че от икономическа гледна точка ни очаква продължаване на досегашните тенденции. По отношение на външната политика и в частност отношенията с Турция - смятам, че също ще се запази линията. Независимо кой ще бъде избран за президент в Анкара, трябва да се действа внимателно, защото Турция ще продължи да поставя под въпрос Договора от Лозана, по-специално за островите в Егейско море."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40