Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Музеят "Кулата на цар Давид" - най-странния музей в Йерусалим

Музеят - "Кулата на цар Давид"
Снимка: Феня Декало

Надписът, че музеят "Кулата на цар Давид" е затворен не отговаряше съвсем на истината. През трите години, от пандемията насам, по залите и стълбищата можеше да се скита виртуално, независимо къде по света са зрителите.
Любимо място за всички беше върха на кулата, от където се вижда цял Йерусалим.
За разлика от „на живо“, тук може да посочиш обект от цялата панорама и на иврит, арабски, руски или английски ще обяснят какво точно виждаш. Става въпрос за най-странния музей в Йерусалим - кулата на Давид, която се намира до самия вход в Стария град – до Яфенската порта. Сега музеят отново отвари врати.

Не знам кой е назовал кулата на името на основателя на Йерусалим- библейския цар Давид, но всъщност това са останките от османска казарма, по-късно превърната в политически затвор. Безспорно, от върха й се открива най- ясната гледка към Стария град и към първия квартал, построен зад стените на Йерусалим - квартала на бедните( в които сега са най-скъпите имоти). Преди ремонта тази кула бе недостъпна за хора с увреждания. Сега, съвсем дискретно, за да не се разваля цялостния силует на старините, са построени два асансьора.

По принцип, това е най-отворения за иновации израелски музей, в който очилата на насложена реалност първи станаха част от обслужването, още преди почти десетилетие, а сега се експериментират нови форми за оживяване на експозицията, така че да отговаря на вкусовете и очакванията на всеки отделен посетител.

Тъй както в Йерусалим се преплитат светини на три монотеистки религии, в музея всяко нещо може да бъде разгледано от гледна точка на християните, евреите и мюсюлманите, но също на римляните, на кръстоносците или на Салахадин. За най-новото в експозицията, разказва за "Рано в неделя" заместник - директорката на музея Нета Хелер.

Музеят - Кулата на цар Давид"Над 50 милиона долара струва цялостното обновяване на музея , за което стоят няколко фондации, общината на Йерусалим и министерството на туризма. Освен че, направихме експозицията по-достъпна, обновихме минарето, което влиза в комплекса, разширяване на археологическата градина и самата експозиция.

Полегнали на удобни кресла, можете “да присъствате на...падането на благодатния огън“, да „видите паленето на ханукалните свещи“, да чуете молитвата за Рамазан на Ал Акса“. Достатъчно е да се натисне копче и на куполния таван на галерията се прожектира годишния цикъл празници на трите религии, в кинематографично-анимирана инсталация, създадена от режисьора Дейвид Полонски.

По време на ремонта разкопките продължаваха. Могат да се видят за пръв път откритите от нас монети, метални орнаменти конско принадлежности от времето на кръстоносците и глинени лампи от времето на Втория храм. ( да не забравяме ,че точно на това място е бил дворецът на Ирод и от тук, а не от доста по-късно построената Лъвска порта, започва кръстния път на Христос). При това може да се видят в купичка самите монети, а интерактивно да ги разгледат от всички страни с прокарвана пръст по екран. Така могат да се прелистват новопостъпилите християнки маноскрипти, картички от времето на английския мандат по Светите земи и др. Схема , прожектирана на самите стени разказва само за три минути цялата история на свещения град от времената, когато на върха на планината стъпва цар Давид до днешни дни", споделя още Хелер. И допълва:

"Малко под върха на кулата е залата с макета. Всъщност е направен само релефа на планината Цион, на върха на която е строен нееднократно Йерусалим. Може да се види къде е бил града през различните периоди, като се прожектират триизмерни градоустройствени проекти. А с помощта на очила за насложена реалност „ да поскитате „ по уличките , „да разгледате“ къщите, обществените сгради и храмовете, точно от времето което сте си избрали.

10 са залите на музея, като една от тях е със сбирка от икони и църковни скулптури.

Сред прелюбопитните оригинални предмети е и ключа на града, предаден от турския гарнизон, който го е охранявал, на английския генерал Алимби.

Интересна инициатива е обиколка със специално обучен екскурзовод на целия музей за ...незрящи или изкачване на кулата и нощно шоу за деца - инвалиди", поясни още за БНР заместник - директорката на музея Нета Хелер.


Още по темата в звуковия файл.По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво ще разкрият пробите от астероида Бену?

Каква е варненската следа в космическата мисия "Озирис Рекс"? В нея участват доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Морската астрономическа обсерватория с планетариум към Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" и доц. д-р Галин Борисов от Института по астрономия към БАН. Те са били част от научната програма, провеждали са астрометрични и..

публикувано на 27.09.23 в 10:02
Антон Хекимян

Кандидатурата, която отключи дебата за професионалния морал в журналистиката

Осветяването на Антон Хекимян като доверен човек на ГЕРБ изненада публиката и е добра новина, че подобно нещо се усеща като нередно .   Това мнение изказа пред БНР Дарина Сарелска, преподавател в Американския университет и журналист с професионален опит на ръководни длъжности в bTV и NOVA.  Тя уточни, че лично не е била изненадана от решението на..

публикувано на 26.09.23 в 18:24

Каква е разликата между хранителната непоносимост и хранителната алергия?

Непоносимостта към определени храни може да причини дискомфорт с неясна симптоматика.  Например, може да нямате обяснение, защо ви боли глава или сте уморени или страдате от подуване на корема.  Храните, към които може да се прояви непоносимост също са различни - това могат да бъдат млечни продукти, тестени изделия, храни с различни..

публикувано на 26.09.23 в 17:06

Отец Никанор за Руската църква: Няма църковен проблем. Има разделение на вярващите по политически причини

Къде е ключът към решаването на проблема с Руската църква, затворена след експулсирането на действащи свещеници? Яснота кога храмът ще отвори отново, няма. "За разлика от държавите, където има екстериториалност, чужда юрисдикция в рамките на една държава – посолствата, техните земи, в Църквата категорично такова нещо не съществува. Не може в..

публикувано на 26.09.23 в 10:05
д-р Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Местните избори са като горещ шоколад без захар, всички печелят

" Резултатите от местните избори са като горещия шоколад без захар . Мирише като шоколад, вкусно е като шоколад, винаги остава малко горчив привкус, но все пак си пил шоколад, тоест си печеливш, независимо колко си загубил и колко си спечелил. Това са единствените избори, където всички са печеливши ." Това каза в интервю за БНР политологът Любомир..

публикувано на 26.09.23 в 08:10

Защо само едно от 5-те най-скъпи овчи сирена у нас се произвежда изцяло от овче мляко?

Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко, сочи проучване на сдружение "За достъпна и качествена храна" . Нито една държавна институция обаче още не се е свързала със сдружението, обясни пред БНР председателят му Андрей Велчев.  "Най-голяма беше изненадата при биволското, което е най-скъпото..

публикувано на 25.09.23 в 12:16

Даниела Божинова: Партиите не харесват много прякото участие, защото ограничава властта им

Във Видин 8 общински съветници от различни групи са внесли предложение за провеждане на местен референдум. Вече са минали три месеца и към момента то все още не е подложено на гласуване в разрез със законовите срокове , обясни пред БНР общинският съветник Димитър Велков. Председателят на Общинския съвет не е започнал нито една от процедурите по..

публикувано на 25.09.23 в 10:58