Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дигитализацията и неравенствата на пазара на труда

Томчо Томов, БСК: Засилва се дигиталното разслоение в работната сила

"Технологиите ни свързват, но и технологиите ни делят"

Снимка: архив

Дигитализацията, роботизацията и изкуственият интелект вече си проправят път в предприятията, въпреки че бизнесът и работещите все още трудно се адаптират към революционната промяна на трудовия пазар, която предстои

Високите технологии най-трудно навлизат в малките и средните предприятия - само 6% от предприятията използват големите информационни масиви, 10% използват услуги в облак и 3% изкуствен интелект. 

Данни от анализ на БСК показва, че 53% от работодателите у нас търсят високо дигирално образована работна сила, а само 38% от заетите притежават едва базови дигитални умения. Проучени са 16 икономически сектора и едва 19% от работещите покриват изискваното ниво на дигитална компетентност за заеманата от тях ключова длъжност. 

Притеснението на анализаторите е, че голямата част от хората не биха приели цифрово обучение, ако това не води до по-високо възнаграждение. А колкото по-ниска е позицията, толкова по-малко е желанието за допълнително обучение. Това от своя страна води до риск от отпадане от пазара на труда. 

В представите на работещите у нас дигитализацията и модернизацията на икономиката остават далечна перспектива. Така се задълбочават дигиталните и социалните неравенства между хората, защото процесите са свързани, предупреждат работодателите. 

Томчо Томов от БСК посочва, че се наблюдава все по-засилващо се дигитално разслоение в работната сила и пазара на труда. По думите му това разслоение взаимодейства с другите социални неравенства и ги засилва, което води до изпадане от пазара на труда и влошаване на качеството на живот.   

"Всеки трети от изследваните лица има посредствено, общо средно, ниво на базови дигитални умения. Тук става дума за софтуер, който е унифициран и широко популярен в практиката. Всеки трети е на ниско ниво и това са лица, заемащи ключови длъжности. 70% от хората, които заемат ключови позиции в предприятията, не отговарят в една или друга степен на стандартите за компетентност, които са изискани за тяхната позиция и длъжността. Процесите на цифровизация са засегнали в една или друга степен 70% от работните места според изследваните лица. Около 65% от тях посочват, че в последните няколко години са настъпили съществени промени в организацията на работа, в техните задължения, функции, изисквания към позицията. Всеки втори твърди, че тези промени са засегнали основно и самите бизнес процеси, и самият характер на работа. Технологиите ни свързват, но и технологиите ни делят". 

Зам.-министърът по социалната политика в служебния кабинет Наталия Ефремова изтъкна риска от задълбочаване на дигиталните неравенства между поколенията, регионите и не само. Тя подчерта, че това се отнася и до бизнеса. По думите й само 30% от трудоспособното население в България притежава основни цифрови умения, а само 8% от хората притежават дигитални умения над средните. Тя отбеляза опасността от дигитална маргинализация на населението.

От тук нататък всички страни в процеса трябва да имат еднакъв интерес и цели.

Дигитализацията, роботизацията и изкуственият интелект трудно, но все пак започват да навлизат в икономиката и работещите трябва да са готови да се учат и преквалифицират. Възможностите ще са все повече, каза Любослав Костов от КСНБ. Според него в България няма стратегия, а само замръзнала концепция.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръководителите на МВР, ДАНС и ЦИК обясняват в НС как ще гарантират честността на изборите

На извънредно заседание на Народното събрание депутатите ще изслушат министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, председателя на агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев и председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова за това как ще бъде гарантирана честността на изборите за местна власт на 29 октомври. Ще има и парламентарен..

публикувано на 25.09.23 в 07:21

Извънкласните занимания в читалище “Съгласие 1869г.“ през новата учебна година

В Плевен с началото на учебната година започват и заниманията в различни школи и състави в най-голямото и най-старото читалище “Съгласие 1869г.“ Във формациите през годините стотици деца получават и раздават своята любов към изкуството.  С празничен концерт пред сградата на читалище “Съгласие 1869г.“ екипът откри и отправи покана към..

публикувано на 25.09.23 в 06:05

Хиляди българи отбелязаха Деня на независимостта на гара Трапезица във Велико Търново

Хиляди българи от цялата страна се събраха вчера на гара Трапезица във Велико Търново, за да посрещнат ретро влака „Корона експрес“, от който за възстановка на събитията от преди 115 години за провъзгласяването на независимостта на България слязоха княз Фердинанд и министрите от правителството на Александър Малинов. 115 години по-късно..

публикувано на 24.09.23 в 05:25
Д-р Петьо Брезоев, дерматолог в ДКЦ Александровска болница в София

Д-р Петьо Брезоев: Дихидротестостеронът е причина за оплешивяването

Голяма част от мъжете имат проблем със загубата на коса . Оплешивяването, особено в млада възраст, оказва сериозно влияние на мъжкото самочувствие и голяма част от мъжете са готови да похарчат средства и време, за да възстановят своята коса.  Възможно ли е процесът на оплешивяване да бъде овладян или трябва просто да се подходи към..

публикувано на 21.09.23 в 14:57
Входът на пропастта Морджа

Пещерите като приключение и спасение - надълбоко с Теодор Кисимов и Георги Беров

20-годишният Георги Беров е сред участниците в успешната спасителна акция в Морджа. Завършил е обучение за пещерен спасител. Учи в Националната спортна академия. Георги познава пещерата, защото още 16-годишен през 2019 г. е бил част от международна експедиция там, достигайки до 1230 метра дълбочина. "Беше плюс за мен, защото познавах..

публикувано на 21.09.23 в 13:18
Боряна Димитрова

Боряна Димитрова: Правителствената сглобка е партийна клопка

Протестът оголи много проблеми в земеделието . Българското общество за тези няколко дни научи повече за земеделския сектор, отколкото години наред. Реалните диспропорции в него оставаха замъглени и скрити от погледа на широката общественост. Това мнение изрази в интервю за БНР социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. В хода на..

публикувано на 21.09.23 в 08:24

Илхан Андай: Пеевски се оказва механик на сглобката. Явно вече не е лошият

" Изглежда като втория след Доган, нали?  Реализира успешните си инициативи. Излиза с анонси сутрин, съставя дневния ред на правителството.  Явно вече не е лошият Пеевски , след като и Кирил Петков и компания го възприемат, нищо че декларират - не сме в коалиция с тях. Да си зададем въпроса - протест срещу Пеевски или срещу Кирил Петков би събрал..

публикувано на 21.09.23 в 07:59