Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проруските настроения в обществото афектират дори върху прозападни партии, отбеляза анализаторът

Горан Георгиев: Има ръст на склонните да гласуват за по-крайна партия. Ще го видим на следващия евровот

У нас се наблюдава по-ниско доверие в демокрацията, неразбиране на демокрацията, както и по-ниско доверие в медиите и институциите спрямо нивата в ЕС

Горан Георгиев
Снимка: Ирина Недева

Заради продължаващата поляризация в обществото нарастват както позитивните, така и негативните мнения "за" и "против" ЕС и НАТО, за сметка на сегмента в средата.

Това обясни в предаването "Хоризонт до обед" на БНР Горан Георгиев от Центъра за изследване на демокрацията. Той коментира последните сравнителни европейски проучвания на общественото мнение в отделните държави от ЕС - на института GLOBSEC и Евробарометър.

Според него за декларираната по-висока готовност да се гласува на евроизборите догодина, отчетена в едно от изследванията, влияние оказват различни фактори. От една страна става дума за по-висока ангажираност с политиката на ЕС и заради войната в Украйна, а от друга - за продължаваща поляризация в обществото.

Има ръст на хората, склонни да гласуват за по-крайна партия и със сигурност ще видим такива партии на следващите избори, включително от нашата страна, отбеляза анализаторът.

Нараства поляризацията в обществото за сметка на по-неутралния сегмент по средата, отчитат институтът GLOBSEC и Евробарометър

Ако дясното консервативно пространство преди е било по-близо асоциирано с чуждестранни авторитарни политики, то сега по думите му се наблюдава сегмент от десни политически играчи, които поддържат тази реторика и идеология, без да се "съюзяват" с Русия.

"Те създават пространства за себе си, отделно от руското. Преди бяха по-близки."

Естествено за по-бедните страни в съюза е приоритетите да са социо-икономически, за разлика от по-концептуалните в по-развитите страни, отчита Горан Георгиев, запитан за разминаванията. Затова и у нас се наблюдава по-ниско доверие в демокрацията, неразбиране на демокрацията, както и по-ниско доверие в медиите и институциите като цяло.

Проличава си ефектът на дезинформацията, която в България е масова и е основното обяснение за геополитическите динамики, допълни той.

"Има голяма промяна в политическите и геополитическите представи. Последният доклад на GLOBSEC потвърди това. Няколко показателя илюстрират това много добре. 2021 г. одобрението на Путин в България е 70%, много близко до одобрението му в самата Русия. 2022-ра, март, 29% е одобрението на Путин, намаление от над два пъти. От последния доклад видяхме леко увеличение в положителните представи – на 32%. Тази година докладът на GLOBSEC показа, че при хипотетичен референдум да останем или да излезем от НАТО 2023 г. измерихме 58% "за" оставане в НАТО."

Наистина има голям сегмент от обществото с проруски настроения, а това оказва доста силен натиск върху политиците, особено върху онези, които са се позиционирали като близки с Русия, но афектира дори прозападни партии, подчерта Горан Георгиев. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33