Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„На Зелено“ – Фестивал на Бедечка - идея, което обединява

Димана Шишкова и Мирчо Христов
Снимка: Иван Русланов

В средата на юни – от 15-ти до 18-ти, в Стара Загора ще се проведе „На Зелено“ – Фестивал на Бедечка.

На него ще се комбинират урбанизъм, спорт, изкуство, музика… Организаторите си поставят за цел да оживят парковете от Зелената огърлица в града на липите и правите улици.

"Едно място става ценно, когато хората го приемат като ценно. Мислейки си за филма, исках да изведа парка извън Стара Загора, да покажа на всички, колко е красиво в Бедечка, реката колко е уникална, която е живата екосистема", разказа за "Понделник вечер" един от организаторите – документалистът Димана Шишкова.

Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора

Участието на гражданите обаче е най-важното нещо. Тоест, това е парк с гражданско участие - така е още от 2018 година, когато се зароди идеята за фестивала", сподели още Димана Шишкова.

"Моето вдъхновение за Бедечка дойде, когато работех във Варна - "Варна Младежка столица" през 2017 г. Тогава се срещнах и с Първан Симеонов, тогава се застъпихме и за запазвавето на емблематичната къща на поета Веселин Ханчев.


Така се създаде и творческият ни колектив, сдружението, което е основен двигател на Еко арт феста - "На зелено", поясни пред "Понеделник вечер" Мирчо Христов съучредител на творческия колектив „На улицата“ .

"Бедечка е важна кауза и за мен, защото съм местен патриот...А Бедечка се превърна в знак за цяла България, защото имаше идея тези 300 дка място с хиляди дървета и алеи да не са парк, а да трябва да се превърне в квартал", коментира темата и Първан Симеонов, изпълнителен директор на Галъп Интернешънъл.

Първанов е много отдаден за каузата Бедечка.

Симеонов е радостен, че община Стара Загора спаси парка.

"Сега той ще бъде съживен и поканата ни е всички, които искат да дойдат на Фестивала, да го направят и да участват в нещо ново, което да стане традиция", изтъкна още Първан Симеонов.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Д-р Виолета Желязкова

Нощ на учените в Националния природонаучен музей при БАН от 18.00 часа

През 1878 г. унгарският ентомолог Едуард Меркл открива в пещери в Средна Стара планина вид пещерни бръмбари. Това слага началото на проучването на пещерната фауна у нас. Истинското развитие на биоспелеологията обаче, започва в двайсетте години на миналия век от учени от Царските природонаучни институти.  Ново поколение български..

публикувано на 29.09.23 в 17:26

Намаляват биопроизводителите, свиват се площите с биологично земеделие

Има спад в броя на биологичните производители, намаляват и площите за биоземеделие  у нас. Сега биопроизводителите са 4 841. Тенденцията върви надолу, а причините са бюрократични. Това обясни пред БНР Албена Симеонова от Българската асоциация "Биопродукти". Вместо подкрепа от Министерството на земеделието, биологичните производители все..

публикувано на 29.09.23 в 09:05

В Дебелец въвеждат пилотен модел за управление на битовите отпадъци

Община Велико Търново  първа в страната ще въведе пилотен модел за цялостно управление на битовите отпадъци . Новата система ще бъде приложена първо в град Дебелец. Основата цел е  да бъдат насърчени домакинствата и бизнесът за разделно събиране и управление на всички видове отпадъци . Домакинствата, институциите и бизнесът ще имат  различни..

публикувано на 26.09.23 в 09:02
брадат лешояд

Започва проект за връщането на брадатия лешояд у нас

Започва проектът "Живот за брадатия лешояд". В него се обединяват усилията на 8 партньора от 3 европейски страни – България, Нидерландия и Румъния. " Главната цел е връщането на брадатия лешояд , но това е изключително трудна задача", поясни пред БНР Анелия Павлова от "Зелени Балкани". Съпътстващи дейности са свързани с поддържането на..

публикувано на 25.09.23 в 13:41
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Чистенето на речните корита – "златна ябълка" за областните управители

" Има внесен законопроект за изменение на Закона за водите, с който се ограничават сечите в санитарно-охранителните и вододайните зони . Трябва да го подкрепят депутатите. Това е едно от нещата, с които трябва да се започне". Това каза пред БНР Димитър Куманов, член на УС на Сдружение "Балканка", и изказа очакване ДПС да подкрепи този законопроект,..

публикувано на 07.09.23 в 13:19

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи. То е единственото, родено това лято в стадото, което живее в дивечовъдния участък „Студен кладенец“. Там преди 10 години бяха докарани зубри от Германия и това бе първата стъпка за възстановяване на този изчезващ вид в дивата природа. Проектът е инициатива на фондация „По-диви..

публикувано на 27.08.23 в 04:30
Рада Бонева и Венцеслава Кожухарова

Венцеслава Кожухарова: Климатичните феномени вече са просто едни ежедневни явления

"Ние си мислим, че това е далеч в бъдещето, но е нещо, което се случва в момента. Климатичните феномени вече спират да са такива, те са просто едни ежедневни явления ". Това каза пред БНР Венцеслава Кожухарова, която беше на експедиция в Гватемала.  "Това, което ние си мислихме, че е много далече, на другия край на света и ще се случи в..

публикувано на 16.08.23 в 10:56