Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разработва се система за ранно оповестяване при бедствия и аварии

Александър Джартов
Снимка: Николай Христов

Стотици жители на Пловдив и региона получиха вчера съобщения за земетресението, което се случи около 15.30 следобед и бе с магнитуд около 4,7 по Рихтер. Днес стана ясно, че съобщенията не са изпратени от властите у нас. Те са генерирани от Гугъл, като са само за телефоните с операционна система "Андроид". В същото време и властите у нас подготвят система за ранно оповестяване. Тя ще е готова съвсем скоро, а тестовете и ще започнат първо в по-малките населени места.

Повечето от получените преди ден съобщения за земетресение са съдържали кратка информация за бедствието и кратки съвети за действия на хората. Част от жителите на Пловдив и региона пък са получили известията около 20 секунди преди самият трус.

Пред Българското национално радио директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов обясни, че тези известия са изпратени от Гугъл и се отнасят само за телефоните с операционна система "Андроид". Важно условие е, че съобщението са получили апарати с включена опция за местоположение.

В същото време българската национална система за ранно предупреждение ще е готова скоро , а тестовете и почват първо в малките населени места. За разлика от съобщенията получени преди ден, тази у нас ще информира не само за земетресения, обясни главен комисар Джартов:

"Това е национална система за ранно предупреждение БГ Алерт, по която работим от края на миналата година съвместно с изпълнителя по договора, българските оператори и съответно Гугъл и Епъл от гледна точка на това, че голяма част от смартфоните разполагат с техни операционни системи. Ще има информационна кампания и ще бъде разработен интернет сайт". 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наградените директори получиха и по икона на Св. Иван Рилски

Училищни директори получиха награди от МОН в Рилския манастир

Петима училищни директори получиха наградите си от МОН на среща в Рилския манастир, каквато се прави традиционно всяка година в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Наг,адите им връчи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова. Награждаването се проведе, по утвърдена вече традиция, в Иконната зала на Рилската сета обител...

публикувано на 11.05.24 в 19:58
Пропалестински митинг срещу участието на Израел в

Протести в Малмьо преди финала на "Евровизия"

Протестите в шведския град Малмьо продължават, броени часове преди началото на финала на песенния конкурс "Евровизия" тази вечер в 22 часа. Събралото се множество скандира лозунга "Евровизия, обединена от геноцида", за да изрази недоволството си срещу участието на Израел на "Евровизия".  Шведската полиция очаква до 20 000 демонстранти да се включат в..

публикувано на 11.05.24 в 19:49
Планета Земя

Геомагнитна буря от пета степен за първи път от над 10 години

Геомагнитна буря от най-високата пета степен на интезитет беше наблюдавана на Земята за първи път от повече от двайсет години. Геомагнитна буря с рядък интензитет връхлетя Земята и би могла да предизвика нарушения в електрическите мрежи, сателитните сигнали и мобилните комуникации, предадоха световните агенции. Бурята, която  предизвиква и..

публикувано на 11.05.24 в 19:44

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в МБАЛ - Сливен

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в детско отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Това съобщи пред БНР началникът на отделението д-р Люба Бъчварова. Със симптоми на хранително натравяне са регистрирани общо 48 деца от детска градина „Елица“  Сливен от четвъртък до днес, но само две са оставени за лечение в..

публикувано на 11.05.24 в 19:26

Италианците с опасения за крайното класиране на Анджелина Манго в Евровизия

От 22 часа тази вечер е финалът на музикалния фестивал "Евровизия", който се провежда в шведския град Малмьо.  Българските зрители ще могат да го гледат на живо в официалния YouTube канал на Евровизия. Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала Италия очаква с нетърпение изпълнението на Анджелина Манго Манго..

публикувано на 11.05.24 в 19:18

Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала

Нидерландският изпълнител Joost Klein (Йост Клайн) е дисквалифициран от песенния конкурс "Евровизия" след инцидент зад кулисите. Това съобщи Би Би Си. Клайн беше сред фаворитите в тазгодишния конкурс с песента си Europapa. Проевропейският техно химн е посветен на баща му, който певецът губи на 12-годишна възраст заради рак.  26-годишният днес..

публикувано на 11.05.24 в 18:49

Ожесточени боеве за няколко украински села близо до границата с Русия

Продължават ожесточените боеве за контрол над няколко украински села близо до руската граница, докато руските военни се опитват да засилят атаките си в североизточната част на Харковска област. Руското министерство на отбраната твърди, че неговите сили са превзели пет гранични села в Харковска област. Нещо, което се оспорва от украинска страна...

публикувано на 11.05.24 в 18:30