Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гоце Делчев въвели директно тестване за употреба на наркотици в училищата

Алкохолът и наркотиците - пандемията сред младите

РУО-Благоевград със спешно писмо до училищните директори и местните власти за засилване на контрола

2
Снимка: Нора Йоцова

Употребата на алкохол и наркотици се превръща в пандемия сред младите хора у нас. В това са категорични експертите в образованието, комисиите за борба с противообществените прояви и служителите на МВР. Тревожно зачестиха случаите в Благоевградска област на ученици, влизащи в клас надрусани и на непълнолетни, пласиращи дрога. Регионалното управление по образование изпрати спешно писмо до училищните директори и до местните власти за засилване на контрола

Проблемът с употребата на алкохол, дрога и модерния напоследък райски газ сред учениците е отражение на това, което се случва в обществото ни. Колкото и да е сериозна ситуацията, тя не е толкова в училището, колкото в средата извън него, категоричен е Методи Попов от Регионалното управление на образованието. И допълва, че мерките от тяхна страна не са спирали, а писмото е просто превенция преди лятната ваканция

"Младите са най-податливи, те са най-крехки, те все още нямат изградените навици за защита срещу такива пороци, затова уязвимостта там е най-голяма. Периодично събираме, обобщаваме информация. Там, където имаме усещане, че е недостатъчна превантивността, насочваме вниманието на колегите в училище. Стремим се да сме актуални със ситуацията и времето. Но това няма да бъде достатъчно, ако тук нямаме подкрепата на обществото в лицето на родителите най-вече, да си помагаме в борбата с този проблем, разбирането и подкрепата на органите на МВР, местната изпълнителна власт има добри примери в тази посока", коментира Попов.

Тези добри примери откриваме в Гоце Делчев. Там местната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетние въвела директно тестване за употреба на наркотици в училищата. Как - обяснява секретарят Ани Вълева: 

"В нашата община от няколко години практикуваме инициатива, свързана с предоставяне на тестове за проверка на урината. Тези тестовете ги закупува общинската комисия и ги предоставя на училищата по тяхна заявка. Съответно в училище при наличие на проблем, при констатиране на странно поведение учителите заедно с медицинската сестра и родителите, които също дават съгласие да се извърши това, правят такъв тест, с който в рамките на 5-10 мин. може да се разбере истината. Тестовете могат да засекат около 2 седмици назад. В момента тестовете, които основно разпространяваме, са за марихуаната, и един друг комбиниран тест, който засича 6 вида наркотични вещества - хероин, марихуана, амфетамини, метадон, кокаин и метаамфетамин". 

Всеки ден в сводките на полицията присъстват случаи на предимно млади хора, шофиращи след употреба на наркотици и това е едната червена лампа, признава областният директор на МВР –Благоевград Георги Кандев. Не отрича и задълбочаващият се проблем при учениците: 

"Употребата на наркотици е съвременният бич на нашето общество. Ние полагаме всички усилия за намаляването и изкореняването на това явление от нашето общество. Нашата практика показва, че обикновено употребяващите в следствие на употребата стават и разпространяващи".

Според експертите в образователната и превантивна дейност обаче най-тревожният факт е, че обществото приема употребата на наркотици като неизбежна нормалност. Това признават Методи Попов от РУО и Ани Вълева от Гоце Делчев.  

"За мен е изключително притеснително това, че ние някак вкарваме нашите деца в една ситуация на комфорт - да им е лесно, да им е приятно, да им е забавно. Научихме нашите деца да не полагат усилия. Животът обаче ги сблъсква с много трудности. Те нямат изградени умения да се справят с трудностите", отбеляза Попов. 

Според Вълева има прекалена толерантност по темата.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ускоряват издаването на изгубени лични карти за изборите за кмет на Габровница

Полицията в Монтана ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмета на монтанското село Габровница. Извънредният вот е на 20 октомври. В седмицата преди 20 октомври е създадена необходимата организация гражданите, които нямат издадена лична карта или..

публикувано на 04.10.24 в 21:47

Голямо количество канабис е иззето при спецакция в Габрово

Голямо количество канабис иззеха криминалисти от Габрово, при специализирана полицейска операция. Задържан е 47-годишен мъж от Севлиево. 81 растения канабис са били открити при проверка на частен имот край Севлиево, в местността Дълбок трап. Освен насажденията, на място криминалистите намерили и 8 килограма суха маса, като полевият наркотест..

публикувано на 04.10.24 в 21:43

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира на централния площад "Велбъжд". Утре сутринта факлоносците ще преминат през ГКПП-Гюешево за Северна Македония и Сърбия. Финалът ще бъде на 18 октомври в Унгария. Деца от ОДЗ-та в града, възпитаници на спортни клубове, физкуртурнизи и активисти, граждани изlязоха, за да посрещнат..

публикувано на 04.10.24 в 21:27

Дипломираха се 28 акушерки и медсестри от великотърновския филиал на Варненския медицински университет

28 акушерки и медицински сестри от великотърновския филиал към Варненския медицински университет "Професор Параскев Стоянов" получиха своите дипломи на церемония в музей "Възраждане и Учредително събрание" в старопрестолния град. Десетият випуск медицински сестри и акушерки положиха клетвата си в залата, където е била приета Търновската..

публикувано на 04.10.24 в 21:13

Двама в болница след катастрофа на пътя Владая - Перник

 Катастрофа затруднява движението по пътя Владая - Перник, при км 279. Трафикът се осъществява в една лента и се регулира от Пътна полиция.  Инцидентът е станал малко преди 17 часа. Ударили са се два леки автомобила. Двама сериозно пострадали - мъж и жена, които пътували в единия от автомобилите, са откарани в болница, съобщиха от МВР.

публикувано на 04.10.24 в 20:02

Съд наложи 1000 лева глоба за бивш кмет на Берковица

Окръжен съд - Монтана одобри споразумение, с което наложи 1000 лева глоба за длъжностно присвояване на бивш кмет на община Берковица. Съдът одобри споразумение, постигнато между Окръжната прокуратура и защитата на обвиняемата Димитранка Каменова с което ѝ се налага административно наказание "глоба" в размер на 1000 лева и се освобождава от..

публикувано на 04.10.24 в 19:53

Освободиха петимата задържани в акцията срещу купуването на гласове в Кюстендилско

Петимата задържани при полицейската акция срещу купуване на гласове в Кюстендилско в сряда са освободени. Припомняме, че след полицейската опирация бяха образувани  пет бързи производства за извършени престъпления против политическите права на гражданите. Деянията са квалифицирани по чл. 167, ал. 3 от НК. В рамките на водените..

публикувано на 04.10.24 в 19:47